Σήμα κινδύνου για τις νέες μορφές ενεργειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα εξέπεμψαν, χθες, θεσμικοί παράγοντες της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικά μιλώντας, χθες, κατά την εκδήλωση κοπής πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο πρόεδρός του Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Κίνα, ενισχύει τις απειλές στη εφοδιαστική αλυσίδα εντείνοντας τα προβλήματα της προσφοράς. “Το επιστημολογικό πρόβλημα στο άνοιγμα της Κίνας οδηγεί σε νέο έμφραγμα την εφοδιαστική αλυσίδα, στο εργοστάσιο του κόσμου που είναι η Κίνα” σημείωσε λέγοντας ότι “το νέο πεδίο μάχης Ανατολής-Δύσης θα μετατοπιστεί από τα ορυκτά καύσιμα στα μέταλλα, που είναι αναγκαία για τη πράσινη οικονομία, δηλαδή, το Λίθιο, το Κοβάλτιο , το Νικέλιο, ο Γραφίτης, ο Χαλκός” , που κατά το 58%, το 65% (τα δυο πρώτα), και το 35% (τα υπόλοιπα) αντίστοιχα της παγκόσμιας παραγωγής προέρχοντα από την Κίνα.
Η εξάρτηση της Ευρώπης
“Η Ευρώπη εισάγει το 75% των μετάλλων και πρέπει να δαπανήσει 5,3 τρις € για έργα καθαρής ενέργειας έως το 2050” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης. Παράλληλα στάθηκε στις πιέσεις που δέχεται η οικονομία της ΕΕ από την άνοδο του δολαρίου σημειώνοντας παράλληλα, ότι “η περαιτέρω κλιμάκωση και διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, θα οδηγήσει σε εντονότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κίνδυνος και η εμφάνιση μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης μετά τη λήξη των μέτρων κρατικής στήριξης είναι υπαρκτός στα διάφορα σενάρια των ειδικών.”
Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης
Παράλληλα, μιλώντας χθες σε εκδήλωση, που διοργάνωσε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ασπροπύργου ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών & Επίτιμος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πειραιώς αναφερόμενος στο “ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης” εστίασε, μεταξύ άλλων στα θέματα ενέργειας.
“Η ενεργειακή κρίση και πληθωριστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο, σίγουρα δεν βοηθά στην υπέρβαση των εμποδίων” ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Καμπανάκι για τις ΜμΕ
Όπως είπε, “για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2022 ξεκίνησε με την προσδοκία ότι θα κατάφερναν να επουλώσουν τις πληγές της πανδημίας.
- Μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 – σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΒΕΕ – καταγράφεται τάση σταθεροποίησης και επιστροφής στην κανονικότητα, μετά την πανδημία. Είχαμε υποχώρηση του ποσοστού των επιχειρήσεων, οι οποίες δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών και παράλληλα αύξηση των ποσοστών των επιχειρήσεων, που δήλωσαν αυξημένους ή αμετάβλητους κύκλους εργασιών.
- Από την άλλη μεριά, η απασχόληση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε, ενώ ενισχυμένο ήταν και το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν επενδύσεις.
Ωστόσο, η κρίση φαίνεται πλέον να βάζει φρένο σε αυτές τις προσδοκίες” τόνισε και προσέθεσε:
Εκτόξευση κόστους
“Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια εκτόξευσαν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων” είπε ο πρόεδρος του ΕΕΑ και ανέφερε:.
- Σύμφωνα με την Έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022 το κόστος ενέργειας αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%. Πρόκειται για τεράστιες αυξήσεις τις οποίες είναι πρακτικά αδύνατον να απορροφήσει οποιαδήποτε επιχείρηση, με αναπόφευκτη συνέπεια ένα μέρος τους να μετακυλίεται στις τελικές τιμές πώλησης των αγαθών και των υπηρεσιών.
- Με βάση τις έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, οι επιχειρήσεις που αύξησαν τις τιμές, έφθασαν στο 59,2% του συνόλου το πρώτο εξάμηνο του 2022 – από 34,8% το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
- Σχεδόν 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (45,3%) δηλώνουν ότι η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί στη διάρκεια του έτους, κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερους κύκλους εργασιών, λιγότερες παραγγελίες από προμηθευτές, συσσώρευση οφειλών και συρρίκνωση θέσεων εργασίας.
- Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις – όπως οι φούρνοι – ενώ σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση κ.ά.
Τα προβλήματα ρευστότητας γίνονται πλέον ασφυκτικά" υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και προσέθεσε:
Προβλήματα πρόσβασης στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ
"Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ, είναι μια σημαντική ευκαιρία για την υπέρβαση των αδυναμιών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μια ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε ενισχύσεις και σε ευνοϊκή δανειοδότηση, για να επενδύσουν σε στρατηγικούς για την ανάπτυξή τους τομείς: στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην εξωστρέφεια, στην ενσωμάτωση καινοτομιών, στην πράσινη μετάβαση.
Ωστόσο, παρά το κλίμα ευφορίας που είχε αρχικά δημιουργηθεί, ο σχεδιασμός των προγραμμάτων φαίνεται μέχρι στιγμής να ευνοεί τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις
Διασφάλιση ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος
Ο κ. Χατζηθεοδοσδίου παράλληλα τόνισε ότι “επιπλέον – με δεδομένες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο ενεργειακό τοπίο – είναι σημαντικό η χώρα να διασφαλίσει την τροφοδότησή της με επαρκή, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά προσιτή ενέργεια".
"Κύριο όχημα σε αυτή την κατεύθυνση", όπως είπε, "πρέπει να αποτελέσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα.
Είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ - αιολικά πάρκα, σε πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα κ.ά. - καθώς και σε υποδομές αποθήκευσης της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας.
Πέρα από τη διάθεση πόρων και ενισχύσεων, θα πρέπει να βελτιωθεί ουσιαστικά η διαδικασία αδειοδότησης και να διαμορφωθεί ένα σταθερό, προβλέψιμο πλαίσιο, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές.
Θα πρέπει, παράλληλα, να δοθούν κίνητρα και υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να συμμετάσχουν στο στόχο – και στα οφέλη – της ενεργειακής μετάβασης. Χρειάζεται να υπάρξει ενθάρρυνση των απευθείας εταιρικών συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και των επιχειρηματικών επενδύσεων αυτοπαραγωγής ενέργειας, με απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και επίσπευση της αδειοδότησης για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στις επιχειρήσεις, διευκόλυνση της σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων από επιχειρήσεις, κ.ά.
Οι παρεμβάσεις αυτές, μπορούν να εξασφαλίσουν άμεσο οικονομικό όφελος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους μεσοπρόθεσμους στόχους της ενεργειακής μετάβασης. Επιπλέον, η υλοποίησή τους θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιστάθμιση ενός μέρους των απωλειών που προκαλεί η ενεργειακή κρίση” ανέφερε.