Η κυβέρνηση και η γαλλική εταιρεία Engie συμφώνησαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων Doel 4 και Tihange 3 για να συμβάλουν στην άμβλυνση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.
Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες Doel 4 και Tihange 3 – οι πιο πρόσφατοι πυρηνικοί αντιδραστήρες του Βελγίου – επρόκειτο να σταματήσουν τη λειτουργία τους από την 1η Ιουλίου 2025 και την 1η Σεπτεμβρίου 2025 αντίστοιχα, σύμφωνα με τον βελγικό νόμο του 2003 για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών.
Ωστόσο, οι συζητήσεις συνεχίζονται εδώ και μήνες για την παράτασή τους, καθώς η κυβέρνηση είχε προηγουμένως συμφωνήσει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των δύο αντιδραστήρων.
Τη Δευτέρα, η Engie και η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέγραψαν συμφωνία για την παράταση των δύο αντιδραστήρων για δέκα χρόνια από το 2026.
«Σημαντική απόφαση για την ενεργειακή ασφάλεια σήμερα. Πρώτον, με την απόφαση αυτή, οι εργασίες για την παράταση των δύο πιο πρόσφατων αντιδραστήρων μπορούν να ξεκινήσουν αύριο. Δεύτερον, με την απόφαση αυτή, παίρνουμε την ενεργειακή μας μοίρα πίσω στα χέρια μας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Στόχος της επέκτασης των αντιδραστήρων αυτών είναι να διασφαλιστεί ότι το Βέλγιο δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς αυτούς τους αντιδραστήρες, ο χειμώνας του 2026-2027 θα ήταν δύσκολος και το ίδιο θα συνέβαινε και για τους επόμενους πέντε έως δέκα χειμώνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι.
Και πράγματι, για αρκετούς πολιτικούς και οργανώσεις, όπως η 100TWh ή το Forum nucléaire belge, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο για να αντισταθμίσουν το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων δεν θα επαρκούσαν για να αναπληρώσουν τη χαμένη παραγωγική ικανότητα των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων. Επιπλέον, στην απόφαση ελήφθησαν υπόψη οι αβεβαιότητες που προκαλούνται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, καθώς και οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν το γαλλικό πυρηνικό πάρκο, καθώς πολλοί αντιδραστήρες στη Γαλλία είναι επί του παρόντος κλειστοί για επιδιορθώσεις.
Ο υπουργός Ενέργειας Τίνε Βαν Ντερ Στράτεν τόνισε επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η απόφαση αυτή θα επιτρέψει «λιγότερο ευμετάβλητες τιμές» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και «μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία».
«Το Βέλγιο είναι καλά εξασφαλισμένο για τους επερχόμενους χειμώνες . Σήμερα είμαστε εξαγωγέας ενέργειας και αυτό θα ισχύει και για τους επόμενους χειμώνες. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν βρίσκονταν πλέον στο Βέλγιο η χώρα μας ανακτά τον έλεγχο ενός πολύ σημαντικού στοιχείου του ενεργειακού της εφοδιασμού», δήλωσε χθες ο ντε Κρόο στο LN24.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε επικυρώνει την παράταση της λειτουργίας των Doel 4 και Tihange 3 για δέκα χρόνια, κανονικά από τον Νοέμβριο του 2026, καθώς οι αντιδραστήρες θα πρέπει πρώτα να κλείσουν για να γίνουν εργασίες συντήρησης και τεχνικά έργα. Η παράταση αυτή θα είναι ευθύνη τόσο της Engie όσο και του βελγικού κράτους, το οποίο θα συνδιαχειρίζεται (50-50) τους αντιδραστήρες και θα μοιράζεται το κόστος και τα κέρδη της δραστηριότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την άμεση ανάληψη των περιβαλλοντικών και τεχνικών μελετών που απαιτούνται για την απόκτηση των αδειών που σχετίζονται με την επέκταση.
Σε αντάλλαγμα για την παράταση, η Engie -μια γαλλική πολυεθνική- έλαβε ανώτατο όριο στο κόστος διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, ανέφερε η La Libre. Ωστόσο, το ακριβές ποσό δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη.
Πριν από το κλείσιμο του σταθμού Doel 3 (1006 MW) τον περασμένο Σεπτέμβριο, η συνολική δυναμικότητα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Doel ήταν 2.935 μεγαβάτ (MW), σε σύγκριση με τα 3.008 MW του Tihange. Μαζί, οι δύο μοναδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στο Βέλγιο αντιπροσώπευαν το 50% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και αντιστοιχούσαν σε 42 δισεκατομμύρια kWh ετησίως.
Ο Doel 4 είναι ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας του Doels με δυναμικότητα 1.039 MW, όπως και ο Tihange 3 είναι επίσης ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας του Tihange με δυναμικότητα 1.038 MW.
Πηγή: euractiv.gr