Μενού Ροή
Μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας σε Γαλλία-Γερμανία για το 2022 το Βέλγιο

Το Βέλγιο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό των κυριότερων γειτόνων του το 2022, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας και η κύρια χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Γερμανίας.

«Το Βέλγιο βοήθησε τη Γαλλία και τη Γερμανία να ξεπεράσουν τις ενεργειακές τους δυσκολίες το 2022. Μπορούμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη με τους γείτονές μας χάρη στη μοναδική μας θέση και τις ισχυρές διασυνδέσεις», έγραψε την Τετάρτη στο Twitter η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε Βαν Στράτεν.

Η Γαλλία, άλλοτε πρωταθλήτρια στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ξέμεινε πέρυσι από ενέργεια λόγω των συνεχιζόμενων εργασιών σε πολλούς από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της και της μείωσης της παραγωγής από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσιά της λόγω ξηρασίας. Κατά συνέπεια, η χώρα αναγκάστηκε να εισάγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και το Βέλγιο εν μέσω της ενεργειακής κρίσης του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, το Βέλγιο ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας εκείνο το έτος, με σχεδόν 10 τεραβατώρες καθαρών εξαγωγών, που αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 2,8 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Πρόκειται για αντιστροφή της κατάστασης των ετών κατά τα οποία το Βέλγιο έπρεπε να βασίζεται σε μαζικές εισαγωγές από τη Γαλλία.

Πέρυσι, η ηλεκτρική ενέργεια που παραδόθηκε στη Γαλλία προερχόταν από διάφορες βελγικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, καθώς και από πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας από την Ολλανδία ή τη Γερμανία που διέρχονταν από το Βέλγιο. Οι συνδέσεις μεταξύ του βελγικού διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης Elia και του αντίστοιχου γαλλικού φορέα RTE επεκτάθηκαν λίγο πριν από τον χειμώνα σε 6 γιγαβάτ, το ισοδύναμο έξι πυρηνικών αντιδραστήρων.

«Το αν το Βέλγιο θα στείλει και φέτος μαζικά ηλεκτρόνια στο Παρίσι θα εξαρτηθεί από την παραγωγή στο εσωτερικό και την κατάσταση στη Γαλλία», δήλωσε η Μαρί-Λορ Βανσάνσελε, εκπρόσωπος της Elia, στην De Tijd.

Με τη μόνιμη διακοπή λειτουργίας των μεγαλύτερων πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας – του Doel 3 στα τέλη του περασμένου έτους και του Tihange 2 αυτή την εβδομάδα – η παραγωγή στο Βέλγιο μειώνεται απότομα. Έτσι, οι εξαγωγές αναμένεται να είναι χαμηλότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, το Βέλγιο κατατάσσεται στην τρίτη θέση όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία το 2022, σύμφωνα με την κατάταξη της γερμανικής κυβέρνησης των προμηθευτών φυσικού αερίου – έρχεται μόνο μετά τη Νορβηγία και τη Ρωσία, και οι δύο παραγωγοί φυσικού αερίου.

Η διαμετακόμιση προς τις γειτονικές χώρες αυξήθηκε απότομα πέρυσι στις 441 τεραβατώρες, αναφέρει ο διαχειριστής του συστήματος Fluxys. Αυτό ισοδυναμεί με τρεις φορές την εγχώρια κατανάλωση των βελγικών νοικοκυριών, της βιομηχανίας και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου. «Παίξαμε το ρόλο μας ως χώρα διαμετακόμισης», δήλωσε ο Τιερί Βέρβεν, εκπρόσωπος της Fluxys.

Το αέριο που εξάγεται προέρχεται από την ευρεία περιοχή της Ζεεμπρούγκ, όπου ένας αγωγός διέρχεται απευθείας από τη Νορβηγία. Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στο γαλλικό λιμάνι της Δουνκέρκης, τον οποίο επίσης διαχειρίζεται η Fluxys, είναι συνδεδεμένος με το βελγικό δίκτυο και υπολογίζεται ως μέρος της περιοχής Ζεεμπρούγκ.

Η Fluxys, ως διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς, δεν είναι δυνατόν να προβλέψει αν η ροή προς τα ανατολικά θα είναι το ίδιο ισχυρή φέτος. Η Γερμανία, η οποία μέχρι πρόσφατα δεν διέθετε λιμενικές υποδομές για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, κατάφερε πρόσφατα να κατασκευάσει αρκετούς πλωτούς τερματικούς σταθμούς. Αν και η χωρητικότητα αυτή θα επεκταθεί με μόνιμους τερματικούς σταθμούς τα επόμενα χρόνια, οι ειδικοί του κλάδου αναμένουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να βασίζεται στις εισαγωγές μέσω του Βελγίου για αρκετό καιρό ακόμη.

Euractiv

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας