Μενού Ροή
Ενεργειακή απόδοση κτιρίων: «Καταστροφικές συνέπειες» στην αρχιτεκτονική της Ιταλίας

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με αντάλλαγμα περισσότερα κονδύλια για την υποστήριξη των ανακαινίσεων θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ιταλία, δήλωσε ο πρόεδρος της Confedelizia (στωική ένωση ιδιοκτητών κατοικιών) Τζόρτζιο Σπασιάνι Τέστα, ο οποίος κάλεσε τους πολιτικούς να υπερασπιστούν τις αποταμιεύσεις των ιταλικών οικογενειών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροποποίησε προς τα πάνω τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με αντάλλαγμα περισσότερα κονδύλια για τη στήριξη των ανακαινίσεων, αλλά, στην Ιταλία, έχει ξεσηκωθεί μια ομάδα αντίθετων φωνών που ζητούν επανεξέταση της οδηγίας.

«Το κείμενο (…) θα προκαλούσε καταστροφικές συνέπειες στην Ιταλία», δήλωσε ο Τέστα, ο οποίος καλεί τους πολιτικούς να εργαστούν «για να υπερασπιστούν τις οικονομίες εκατομμυρίων ιταλικών οικογενειών, την ομορφιά της κτιριακής μας κληρονομιάς και την ελευθερία των ευρωπαϊκών χωρών να προσδιορίσουν τις δικές τους ανάγκες και να καθορίσουν τις δικές τους προτεραιότητες».

Οι τροπολογίες στην οδηγία προτάθηκαν από τους Λαϊκούς (EPP/Forza Italia), τους Σοσιαλιστές (S&D/PD), τους Φιλελεύθερους (Renew/IV/Action), τους Πράσινους και την Αριστερά και θα ψηφιστούν στις 9 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά. Η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), μέλος της οποίας είναι η Λέγκα, και οι Συντηρητικοί (ECR) υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι (FDI), παραμένουν αντίθετοι.

Η Λέγκα έχει ήδη υποσχεθεί να «πολεμήσει». Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της Λέγκα, Ιζαμπέλα Τοβαλέρι, το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στη συμφωνία καθιστά «ανέφικτη» την ενεργειακή ανακατασκευή των κτιρίων και κατήγγειλε «την ιδεολογική διολίσθηση του ΕΚ».

Η Τοβαλιέρι τόνισε ότι ο στόχος της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων είναι κοινός, αλλά αναμένεται μια «πιο κοσμική θέση» από την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να προβλέπει ευρωπαϊκούς πόρους και επαρκή χρονοδιαγράμματα.

«Εάν δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ένα μπούμερανγκ, ιδίως όσον αφορά τη χώρα μας (…) Περιμένουμε από τα άλλα (ιταλικά) κόμματα να ακολουθήσουν την πορεία που έχουμε χαράξει», πρόσθεσε.

Στην Ιταλία, τόσο η Confedelizia όσο και η Εθνική Ένωση Εργολάβων Οικοδομών (Ance) διαμαρτύρονται για την τρέχουσα κατάσταση της οδηγίας.

«Την περίοδο 2017-2019, ανακαινίσαμε κατά μέσο όρο 2.900 κτίρια ετησίως. Επομένως, απαιτούνται 630 χρόνια για να επιτευχθεί το πρώτο βήμα της οδηγίας της ΕΕ και 3.800 χρόνια για να επιτευχθεί η πλήρης απαλλαγή των κτιρίων από τον άνθρακα», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Ance σε ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Έχουμε την τεχνική ικανότητα να πραγματοποιήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις, έχουμε αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια (χάρη στην εθνική χρηματοδότηση) ότι μπορούμε να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό, αλλά πρέπει να έχουμε την πολιτική και τα εργαλεία, την ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση που θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό και να επιτύχουμε τον στόχο», εξήγησαν.

Euractiv

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας