Η βελγική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για νέα ενεργειακά μέτρα, παρατείνοντας τα προσωρινά μέτρα στήριξης για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Εδώ και μερικούς μήνες, η κυβέρνηση βοηθά τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας, αλλά με το κόστος της καταγραφής του μεγαλύτερου δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ευρωζώνη (5,1% του ΑΕΠ της) το τρίτο τρίμηνο του 2022.
«Καθώς οι τιμές σταθεροποιούνται και η άνοιξη και το καλοκαίρι πλησιάζουν, τα προσωρινά μέτρα στήριξης φτάνουν στο τέλος τους. Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις τώρα, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πολίτες από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Vincent Van Peteghem σε δελτίο Τύπου.
«Η μεταρρύθμιση αυτή θα εξομαλύνει τις διακυμάνσεις των τιμών του περασμένου έτους και θα διασφαλίσει την προστασία της βασικής κατανάλωσης ενέργειας», πρόσθεσε ο Van Peteghem.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια και να μην τον επαναφέρει στο 21%, όπως ίσχυε πριν – με κόστος 1,3 δισ. ευρώ για την κυβέρνηση, σύμφωνα με το RTBF. Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, ένα νέο σύστημα ειδικών φόρων κατανάλωσης για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια για να αντισταθμίσει τον παρατεταμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Μαζί αυτά τα μέτρα αντιπροσωπεύουν ενίσχυση που ανέρχεται σε «περίπου 300 ευρώ ετησίως για ένα μέσο νοικοκυριό», γράφει το δελτίο τύπου.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης σταδιακή μείωση του διευρυμένου κοινωνικού ενεργειακού τιμολογίου, το οποίο ισχύει σε όλο το Βέλγιο, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ενέργειας ή τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου και ανάλογα με το εισόδημα. Προοδευτικά, από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι και πάλι βάσει καθεστώτος, πράγμα που σημαίνει ότι θα το δικαιούνται μόνο όσοι λαμβάνουν επιδόματα.
Ένα εκατομμύριο νοικοκυριά επωφελούνται σήμερα από το κοινωνικό τιμολόγιο, αν και περίπου τα μισά θα πάψουν να το λαμβάνουν σύντομα, δήλωσε ο οικονομολόγος Philippe Defeyt στη Le Soir.
Οι «λεπτομέρειες εφαρμογής» θα συζητηθούν στο πλαίσιο της κυβέρνησης εάν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου υπερβούν τα 250 ευρώ και 100 ευρώ/MWh αντίστοιχα πριν από την εφαρμογή την 1η Απριλίου, αναφέρει επίσης το δελτίο τύπου.