Μενού Ροή
Διαιρεμένη η ΕΕ στον πόλεμο των επιδοτήσεων - Γάλλοι και Γερμανοί εναντίον του μπλόκ των 25 χωρών για τις πράσινες ενισχύσεις στη βιομηχανία

Στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών είναι πιθανό να αντιπαρατεθούν 25 έναντι 2 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία και η Γερμανία εμφανίζονται να συμφωνούν πλήρως στο πώς να ανταποκριθούν στο τεράστιο σχέδιο πράσινων επιδοτήσεων των ΗΠΑ, ο οποίος θα συζητηθεί σε βάθος για πρώτη φορά από τους ηγέτες του μπλοκ.

Τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν όσο και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστηρίζουν το σχέδιο πράσινων επιδοτήσεων της ΕΕ, με την προτεινόμενη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για τη στήριξη της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης και την αντιπολίτευση κατά των Αμερικανών.

Ωστόσο οι λόγοι για να το κάνουν εξόργισε τις άλλες 25 χώρες της ΕΕ που υποπτεύονται ότι οι δύο βιομηχανικές δυνάμεις του μπλοκ επιδιώκουν να στηρίξουν τις δικές τους βιομηχανίες εις βάρος των λιγότερο εύπορων χωρών στην ενιαία αγορά.

Από πολλές απόψεις, η γαλλογερμανική προσέγγιση είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή. Μόλις πριν από λίγους μήνες, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, οι δύο δυνάμεις ήταν σε διαμάχη.

Η απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει με ένα πακέτο εγχώριων επιδοτήσεων 200 δισ. ευρώ εξόργισε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, ενώ οι δύο χώρες συγκρούστηκαν για τον αγωγό MidCap που συνδέει την Ισπανία με τη Γερμανία μέσω Γαλλίας. Οι σχέσεις ήταν τόσο κακές που τα δύο ιδρυτικά μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να καθυστερήσουν την πολυαναμενόμενη διμερή σύνοδο κορυφής.

Πόλεμος επιδοτήσεων

Τώρα, όμως όλα έχουν αλλάξει. «Βιαζόμαστε να λάβουμε δυνητικά πολύ εκτεταμένα μέτρα που κινδυνεύουν να βρεθούμε σε πόλεμο επιδοτήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και σε πόλεμο επιδοτήσεων μεταξύ μας», δήλωσε ένας αξιωματούχος από μια χώρα με ανησυχίες για τη γαλλογερμανική θέση.

«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή ώθηση από τη Γαλλία και τη Γερμανία να προχωρήσουν με αυτούς τους κανόνες. Βλέπουμε έναν δυνητικά ρηξικέλευθο μετασχηματισμό του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ — πιστεύουμε ότι όλα γίνονται πολύ γρήγορα και χωρίς επαρκή ανάλυση».

Ο συμβολισμός μιας κοινής επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Bruno Le Maire και του Γερμανού Robert Habeck στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα ενίσχυσε τους φόβους ότι όλα αυτά είναι απλώς μια γαλλογερμανική συμπλοκή (αν και οι δύο υπουργοί οικονομίας επιμένουν ότι μιλούν για ολόκληρη την ΕΕ ).

Η πρόταση

Το θέμα που πρόκειται να τεθεί στο επίκεντρο την Πέμπτη είναι η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Μια διεξοδική συζήτηση σχετικά με πιθανά νέα χρήματα για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε κίνηση των χωρών να διοχετεύουν μετρητά στις δικές τους οικονομίες θα γίνει αργότερα μέσα στο έτος.

Ενόψει της συνόδου κορυφής, οι μικρότερες χώρες της ΕΕ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εκφράσουν την περιφρόνησή τους για την πρόταση χαλάρωσης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία θεωρείται από καιρό ως θεμέλιο της ενιαίας αγοράς και του θεμιτού ανταγωνισμού σε ολόκληρο το μπλοκ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Λετονία και η Σλοβακία συμμετείχαν στις εκκλήσεις της Δανίας, της Πολωνίας και άλλων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδείξει «μεγάλη προσοχή» στην αναθεώρηση των κανόνων της για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι αρχικοί υπογράφοντες στο έγγραφο είχαν υποστηρίξει ότι η περαιτέρω χαλάρωση του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων του μπλοκ μετά από σχεδόν τρία χρόνια εξαιρέσεων κρίσης θα μπορούσε να «οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς, των επιβλαβών αγώνων επιδοτήσεων και της αποδυνάμωσης της περιφερειακής ανάπτυξης».

Σε τεταμένο κλίμα

Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να αναμετρηθούν για τη μονοήμερη σύνοδο κορυφής, τα πράγματα είναι ήδη τεταμένα.

Αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία κατηγόρησε την Κομισιόν ότι έβγαλε «παραπλανητικά στοιχεία» σχετικά με τις εκταμιεύσεις κρατικών ενισχύσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ακολουθεί τους ισχυρισμούς της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager την περασμένη εβδομάδα ότι οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της κρατικής βοήθειας που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του χαλαρότερου καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ο Sven Giegold, υφυπουργός της Γερμανίας στο υπουργείο Οικονομίας, επεσήμανε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά όλα τα χρήματα για κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή — αλλά το ίδιο το γεγονός ότι η Γερμανία και η Γαλλία θεωρήθηκαν από την Επιτροπή ότι έχουν τόσο μεγάλο δημοσιονομικό χώρο έχει επιβεβαιώσει μόνο τις υποψίες πολλών χωρών ότι θα έχουν τη δύναμη πυρός να ενισχύσουν τις δικές τους βιομηχανίες.

Ενώ η συνάντηση της Πέμπτης θα επιτρέψει στους ηγέτες να καταρρίψουν τις θέσεις τους, αρκετοί διπλωμάτες λένε ότι η πραγματική μάχη μόλις αρχίζει.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα τον Μάρτιο, ενώ το κρίσιμο σημείο ενδέχεται να έρθει κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, όταν η συζήτηση αναμένεται να στραφεί στο ακανθώδες ζήτημα των πιθανών νέων χρημάτων της ΕΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας