Συμφωνίες, ζυμώσεις και συναντήσεις που φέρνουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο πιο κοντά σε όλο το φάσμα των ενεργειακών σχέσεων (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), έλαβαν χώρα στο περιθώριο της μεγάλης πετρελαϊκής έκθεσης EGYPS (που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα ενεργειακά πράγματα σε Βόρεια Αφρική και Ανατολική Μεσόγειο) και όπου η χώρα μας έδωσε φέτος δυναμικό παρόν με ολοκληρωμένη παρουσία και πολυπληθή αποστολή.
Το επιστέγασμα της πολύπλευρης κινητικότητας ήταν η διμερής συμφωνία για την προμήθεια Αιγυπτιακού αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια της HELLENiQ ENERGY υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Σιάμισιης με τον Προέδρο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Αιγύπτου EGPC (Egyptian General Petroleum Corporation) κ. Alaa El Batal, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της γειτονικής χώρας Tarek El Molla.
Παρά το γεγονός ότι η αναπτυξιακή έμφαση δίνεται στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας, η μεγαλύτερη δραστηριότητά μας εξακολουθεί να είναι τα πετρελαιοειδή, ενώ αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας αργού για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε μια τόσο ευμετάβλητη αγορά», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης κατά την τελετή της υπογραφής. Από Αιγυπτιακής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι η συμφωνία αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της αξίας του αργού πετρελαίου της χώρας στην παγκόσμια αγορά, στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης Αιγύπτου- Ελλάδας.
Ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία και στο φυσικό αέριο
Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δυο χωρών όμως «κυοφορείται» και στον τομέα του φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια της EGYPS, αντιπροσωπεία στελεχών του ΔΕΣΦΑ με επικεφαλής τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Maria-Rita Galli είχε συνάντηση με τον κ. Εl Molla που μετέφερε το έντονο ενδιαφέρον του Καϊρου να συμβάλλει στην διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας, μέσω της αύξησης των φορτίων αιγυπτιακού LNG που καταλήγουν στη χώρα μας. «Οι υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα και ιδίως οι νέοι Τερματικοί Σταθμοί LNG ενισχύουν το αφήγημα ανάδειξης της χώρας μας σε πύλη εισόδου του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη», τονίζουν αρμόδια στελέχη του ΔΕΣΦΑ, προσθέτοντας ότι «Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα αφήγημα μόνιμου χαρακτήρα και όχι μια πρόσκαιρη απάντηση στην ενεργειακή κρίση και στην διαταραχή των ενεργειακών δεσμών Ευρώπης-Ρωσίας».
Η αντιπροσωπεία του ΔΕΣΦΑ είχε συναντήσεις με στελέχη της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS και της θυγατρικής της GASCO (που επικεντρώνεται στο mid-stream) καθώς και με την ηγεσία του East Med Gas Forum (EMGF), που εξελίσσεται σε δυναμικό φόρουμ προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας στον κλάδο φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, φέρνοντας πιο κοντά όλους τους stakeholders.
Σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα «Energy Connects” με αφορμή την παρουσία της στην EGYPS, η κ. Galli υπογράμμισε το «μεγάλο ενδιαφέρον του ΔΕΣΦΑ για την αγορά φυσικού αερίου της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου. Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος αποτελεί αξιόπιστο και σταθερό εξαγωγέα LNG στην Ελλάδα μέσω του Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας και το περασμένο έτος κατεγράφη εντυπωσιακή αύξηση (337%) στις ποσότητες LNG που παραλάβαμε από την Αίγυπτο, η οποία έφερε την χώρα στην τρίτη θέση των εξαγωγέων LNG (σ.σ. πίσω από τις ΗΠΑ και την Αλγερία). Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως εισαγωγική πύλη ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων μεταξύ των δυο χωρών είναι κρίσιμης σημασίας, όπως και η διερεύνηση πρωτοβουλιών για την μετάβαση σε ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο μέλλον».
Ακριβώς σε αυτό το κάδρο εντάσσεται και η συνάντηση αντιπροσωπείας που είχε το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου Δημήτρης Κοπελούζος με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, με αντικείμενο την επισκόπηση της προόδου των εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα (project “GREGY”) που ωριμάζει ο Όμιλος. Όπως δήλωσε η αιγυπτιακή προεδρία, υπήρξε συμφωνία για τη συνέχιση των εν εξελίξει μελετών για την αποκρυστάλλωση της συνεργασίας με τον όμιλο Κοπελούζου για τη δημιουργία έργων παραγωγής και μεταφοράς καθαρής ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες της EGYPS ολοκληρώθηκαν χθες στο Κάιρο και το παρόν έδωσαν εκτός από την HELLENiQ ENERGY, τον ΔΕΣΦΑ και τον Όμιλο Κοπελούζου, η Motor Oil, η Energean (που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της έκθεσης την πρώτη εξαγωγή πετρελαίου στην ιστορία του Ισραήλ στο κοίτασμα Karish που διαχειρίζεται). Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η διοίκηση της οποίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρόοδο στις έρευνες για φυσικό αέριο στα οικόπεδα, με έμφαση στα δυο μεγάλα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου η Exxon Mobil ολοκληρώνει σε λίγες ημέρες τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΕΔΕΥΕΠ είχαν σειρά συναντήσεων με ξένους ομίλους, ορισμένοι εκ των οποίων φέρεται να εξέφρασαν σοβαρό ενδιαφέρον για το ελληνικό story των υδρογονανθράκων.