Η ΑΗΚ ως ένας σύγχρονος οργανισμός ηλεκτρικής ενέργειας, δημοσίου οφέλους, αντιμετωπίζει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις:
Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η πράσινη ενεργειακή μετάβαση, η έλευση του φυσικού αερίου, η διασυνοριακή ηλεκτρική διασύνδεση, η εγκατάσταση της νέας Μονάδας παραγωγής στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού και η αξιοποίηση του χώρου του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας. Επίσης, η εγκατάσταση υποδομής έξυπνης μέτρησης καθώς και τα έργα ανάπτυξης στους τομείς της Μεταφοράς και Διανομής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η επένδυση σε νέες τεχνολογίες και νέες υποδομές και η συνεχής βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους καταναλωτές. Οι προκλήσεις αυτές εντάσσονται σε μια πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης με πτυχές της τον σεβασμό στο περιβάλλον, τη συμμετοχή στην Κοινωνία και την υπεύθυνη Εταιρική Διακυβέρνηση.
Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η μείωση των θερμοκηπιακών εκπομπών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Η αποθήκευση ενέργειας είναι επιτακτική καθώς η Κύπρος είναι απομονωμένη και δεν έχει καμιά ηλεκτρική διασύνδεση με άλλα συστήματα. Με την ηλεκτρική ενέργεια να αποτελεί το κρίσιμο υπόστρωμα κάθε κοινωνικής, επιχειρηματικής και εν γένει οικονομικής δραστηριότητας, στόχος της ΑΗΚ είναι το αγαθό αυτό να παρέχεται σε όσο το δυνατό πιο προσιτή τιμή. Ταυτόχρονα η εξάρτηση της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα δυσχεραίνει την επίτευξη του στόχου αυτού. Ειδικά μέσα σε μια παρατεταμένη περίοδο ισχυρών γεωπολιτικών ανακατατάξεων και μεταβολών στους διεθνής συσχετισμούς που επιδρούν αρνητικά στις τιμές των ορυκτών καυσίμων. Για τον λόγο αυτό ο Οργανισμός εντείνει τις προσπάθειες του διεκδικώντας τον ρόλο που του αρμόζει στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.
Συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην επίτευξη των στόχων της Κύπρου για το 2030 δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για δυνητική μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σκοπός της ΑΗΚ είναι να προσφέρει, αξιόπιστα και αδιάλειπτα, ηλεκτρική ενέργεια με σύγχρονες, εξελιγμένες υποδομές.
Ως Πιστοποιημένος Οργανισμός με Διεθνή πρότυπα στους τομείς της ποιότητας, περιβάλλοντος, ασφάλειας και υγείας, στοχεύει στην ενίσχυση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και την ικανοποίηση πελατών και προμηθευτών, πάντα έχοντας ως θεμέλιο την εμπιστοσύνη και την ευημερία της Κοινωνίας την οποία υπηρετεί.
Για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αναφέρθηκαν, η ΑΗΚ εισέρχεται στον δρόμο των αλλαγών και των προσαρμογών με εξωστρέφεια και μεγαλύτερη ευελιξία. Με άξονες την καινοτομία και την πελατοκεντρικότητα και με εργαλεία όπως νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ευκολίες που αναβαθμίζουν την εμπειρία εξυπηρέτησης των πελατών του.
Στις μεγάλες αλλαγές που έχουν τροχοδρομηθεί ανήκουν και οι 400.000 έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω των λειτουργικών τους δυνατοτήτων, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές, για παράδειγμα την αναλυτική πληροφόρηση για τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Οι έξυπνοι μετρητές, το Σύστημα Ελέγχου Διανομής SCADA/ ADMS και το σύστημα διαχείρισης των μετρητικών δεδομένων MDMS, αποτελούν θεμέλιο αξιοπιστίας και διαφάνειας για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, και αποτελούν τη βάση των έξυπνων δικτύων που αναπτύσσονται από την ΑΗΚ στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της Αγοράς Ηλεκτρισμού.
Με δεδομένη τη διεθνή τάση για ενέργεια κίνησης φιλική προς το περιβάλλον, η ΑΗΚ δημιούργησε πριν οκτώ χρόνια την Υπηρεσία e-charge συμβάλλοντας στην προσπάθεια ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Η Υποδομή Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων αποτελείται από 31 φορτιστές ημιταχείας και ταχείας φόρτισης σε διάφορα σημεία της ελεύθερης Κύπρου, ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται να εγκατασταθούν ακόμη 40 φορτιστές. Παράλληλα οι πολίτες μέσω της πλατφόρμας myeac.etrel.com η οποία λειτουργεί είτε σε κινητό είτε σε υπολογιστή, μπορούν να εντοπίσουν τα σημεία που είναι τοποθετημένοι οι φορτιστές, την κατάσταση που βρίσκονται, τη διαθεσιμότητα τους, την διάρκεια και την κατανάλωση για κάθε φόρτιση και άλλες πληροφορίες.
Αναφορικά με την αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED νέας Τεχνολογίας, το έργο, που έγινε σε συνεργασία Δήμων, Κοινοτικών Αρχών και ΑΗΚ, σχεδόν ολοκληρώθηκε, συμβάλλοντας θετικά στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, η ΑΗΚ με τον Δήμο Πάφου, σύναψαν Συμφωνία με σκοπό τη δημιουργία υποδομών «έξυπνης πόλης» αναβαθμίζοντας τον οδικό φωτισμό του Δήμου με την προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνων φωτιστικών» LED και «έξυπνων πασσάλων».
Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της ΑΗΚ για υλοποίηση Έργων ΑΠΕ, σύντομα, και μετά από πολλές προσπάθειες, ολοκληρώνεται και θα τεθεί σε λειτουργία το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Ακρωτήρι Λεμεσού ισχύος 12MW. Αυτό θα ενταχθεί στο συνολικό μίγμα παραγωγής της ΑΗΚ συνεισφέροντας στη συνολική μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια εγκατάσταση ΑΠΕ αυτής της ισχύος, μπορεί να ηλεκτροδοτήσει γύρω στις 4.500 οικογένειες, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 16.800 τόνους ετησίως. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην αύξηση της αξίας της ΑΗΚ, τη βελτίωση της απόδοσης, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη συνεχή αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των χρηστών δικτύου και των πελατών της.
Η ΑΗΚ φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια στην υπηρεσία του τόπου και των κατοίκων του. Σε αυτά τα 70 χρόνια αναπτυξιακής πορείας, αποτελεί τον σταθερό πυλώνα ενέργειας σε όλες τις σημαντικές στιγμές της Κύπρου και των ανθρώπων της. Με επίγνωση αυτής της ιστορικής ευθύνης, ο Οργανισμός βαδίζει με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον. Παρέχοντας στους πελάτες του, αδιάλειπτα και αξιόπιστα, το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.