Μέσα στις επόμενες εβδομάδες -και πιθανότατα έως τα τέλη Μάϊου- αναμένεται η απάντηση των Βρυξελλών -και δη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- στο αίτημα που έχει καταθέσει η Ελλάδα για την παράταση των έκτακτων μέτρων στη χονδρική και λιανική αγορά ρεύματος και το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση.
Αυτό προέκυψε -σύμφωνα με πληροφορίες του energymag- από τη συνάντηση «στρογγυλής τραπέζης» που διεξήχθη χθες το πρωί μεταξύ της επικεφαλής της DG ENER, Ditte Juul Jorgensen και εκπροσώπων φορέων του ενεργειακού τομέα (ΡΑΕ, ΔΑΠΕΕΠ, ΕΧΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΣΑΗ, ΕΣΠΕΝ, ΕΒΙΚΕΝ, ΕΣΗΑΠΕ, ΚΑΠΕ, ΣΠΕΦ) με αφορμή την συμμετοχή της Δανής αξιωματούχου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες (κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα) η DG ENER θα δημοσιεύσει έκθεση με την αξιολόγηση των προσωρινών μέτρων που ελήφθησαν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των κατευθυντηρίων γραμμών της Κομισιόν.
Τι ζήτησε ο ΕΣΑΗ
Κεντρικό αίτημα των εκπροσώπων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση ήταν η μη παράταση των μέτρων και η απόσυρσή του. Ο εκπρόσωπος του ΕΣΑΗ υποστήριξε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου σχεδόν στα προ κρίσης επίπεδα που έχει συμπαρασύρει κα και τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος) τα έκτακτα μέτρα δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά, χωρίς από την άλλη να φέρνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης περισσότερα έσοδα από αυτά που θα λάμβαναν από τους παραγωγούς των ΑΠΕ, λόγω της αρχιτεκτονικής των συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ (97% των παραγωγών αμείβονται με συμβάσεις επί διαφορών διπλής κατεύθυνσης- 2 way CfDs) που προβλέπουν «κλειδωμένη» αποζημίωση και επιστροφή των πλεοναζόντων εσόδων σε περίπτωση που η μέση χονδρεμπορική τιμή υπερβαίνει την ταρίφα.
Μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος
Το δεύτερο αίτημα που έθεσαν μετ’ επιτάσεως οι ηλεκτροπαραγωγοί είναι η προσθήκη στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενός μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος που να αποζημιώνει είτε την διαθέσιμη ισχύ, είτε την ευέλικτη διαθέσιμη ισχύ, που θα έχει εφαρμογή στις μονάδες φυσικού αερίου. Το βασικό επιχείρημα που προβλήθηκε από πλευράς ΕΣΑΗ ήταν ότι ενώ η διείσδυση των ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη επιταχύνεται με ταχύτατους ρυθμούς, οι μηχανισμοί που διασφαλίζουν την ευελιξία του συστήματος (απόκριση ζήτησης, μονάδες αποθήκευσης) δεν ακολουθούν τους ίδιους ρυθμούς. Είναι συνεπώς επιβεβλημένη η επέκταση των μηχανισμών αποζημίωσης ισχύος και στις μονάδες φυσικού αερίου, κάτι που πρέπει να ενσωματωθεί και στο τελικό σχέδιο για τον ανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Electricity Market Design) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΒΙΚΕΝ
Από πλευράς ΕΒΙΚΕΝ τονίστηκε ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν δρομολόγησαν ειδικά μέτρα στήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες αξιοποιώντας τις πρόνοιες του Προσωρινού Πλαισίου Έκτακτης Στήριξης (Temporary Crisis Framework- TCF), είναι κρίσιμης σημασίας να «ανοίξει ο δρόμος» στην Ελλάδα για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) όχι μόνο με φυσική παράδοση, αλλά χρηματοοικονομικά, ώστε οι βιομηχανίες να μπορούν να θωρακιστούν έναντι της μεταβλητότητας των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού και να έχουν ορατότητα για το ενεργειακό τους κόστος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η ΕΒΙΚΕΝ τόνισε επίσης ότι καλωσορίζει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και δη τις ρυθμίσεις που αφορούν στην δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για την απόκριση της ζήτησης.
ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του κλάδου προμήθειας ανέδειξαν τις παρενέργειες στον ανταγωνισμό και τους μηχανισμούς τιμολόγησης από τις έκτακτες παρεμβάσεις στις αγορές ενέργειας και έθεσαν το πρόβλημα των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και το θέμα των υψηλών margin calls. Από πλευράς ΔΕΠΑ σημειώθηκε ότι οι ανάγκες αποθήκευσης για τον χειμώνα 2023-2024 είναι υψηλές, ενώ ο ΔΕΣΦΑ τόνισε -μεταξύ άλλων- το θέμα της έλλειψης υποδομής αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.