Η Γερμανία και η Ουκρανία επανέλαβαν την προθυμία τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις οικονομικές τους σχέσεις σε κοινή δήλωση του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βερολίνο την Κυριακή.
Κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Σολτς (SPD/S&D) και τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Βερολίνο πριν ταξιδέψει στο Άαχεν, όπου του απονεμήθηκε το βραβείο Καρλομάγνος, το οποίο απονέμεται σε άτομα που προωθούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με εξαιρετικό τρόπο.
«Η Ουκρανία και η Γερμανία δηλώνουν τη βούλησή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς οικονομικές σχέσεις τους σε όλους τους τομείς», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
«Οι γερμανικές εταιρείες παραμένουν ενεργές στην Ουκρανία, ενώ ορισμένες από αυτές σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους στην Ουκρανία. Οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης με τεχνογνωσία και τεχνολογία», συνεχίζει η δήλωση.
Στις αρχές Απριλίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) επισκέφθηκε τη χώρα, μαζί με αντιπροσωπεία εκπροσώπων των επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον Ζίγκφριντ Ράσβορμ, επικεφαλής του γερμανικού βιομηχανικού συνδέσμου BDI.
«Η Ουκρανία γίνεται και πάλι μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία για γερμανικές επενδύσεις», δήλωσε ο Ράσβορμ μετά την επίσκεψη.
Παράλληλα με όλες τις γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν προηγουμένως στην Ουκρανία, καμία από τις οποίες δεν εγκατέλειψε τη χώρα παρά την πτώση του ΑΕΠ κατά 30% το 2022, σε αυτές θα συμπεριληφθούν και ορισμένες νεοεισερχόμενες, δήλωσε ο Ράσβορμ. Μεταξύ αυτών είναι εταιρείες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της γεωργικής τεχνολογίας και των δομικών υλικών, είπε.
«Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει η ανεπιφύλακτη βούληση του πληθυσμού να ανοικοδομήσει τη χώρα και η αποφασιστικότητα μιας νέας γενιάς πολιτικών να ασχοληθεί με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Ράσβορμ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Χάμπεκ ανακοίνωσε επίσης την προθυμία αναδιοργάνωσης της γερμανο-ουκρανικής ενεργειακής εταιρικής σχέσης. Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να γίνει εξαγωγέας ενέργειας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Χάμπεκ.
«Η Γερμανία υποστηρίζει ενεργά τον εκσυγχρονισμό καθώς και την ανασυγκρότηση του ουκρανικού ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών υποδομών, μέσω της διμερούς ενεργειακής εταιρικής σχέσης», αναφέρεται στην κοινή δήλωση της Κυριακής.
Καθώς ο Ζελένσκι επισκεπτόταν το Βερολίνο, η Γερμανία παρουσίασε επίσης ένα νέο στρατιωτικό πακέτο για το Κίεβο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία.
Ενώ στη δήλωση, η Γερμανία εξέφρασε την υποστήριξή της στην αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να αναλάβει δεσμεύσεις σχετικά με τον ρυθμό της, παρέμεινε ασαφής σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η Γερμανία υποστηρίζει την Επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ως χώρο για την περαιτέρω αύξηση και επέκταση της εταιρικής σχέσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας στην πορεία της σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Βουκουρεστίου, προωθώντας έτσι το κοινό μας συμφέρον για την ευρωατλαντική ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια», αναφέρεται, σημειώνοντας ότι αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023.