Μενού Ροή
"Κόκκινη κάρτα" στο πλαφόν της χονδρεμπορικής του ρεύματος έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο - Ο "πράσινος δρόμος" και η χαμένη ευκαιρία για τα margin calls

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε ο κλάδος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας την «κόκκινη κάρτα» που έβγαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πρόταση για ενσωμάτωση των πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά (ένα πολύτιμο ομολογουμένως εργαλείο για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της ενεργειακής κρίσης) ως μόνιμο στοιχείο της νέας αρχιτεκτονικής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου (ITRE) κατέληξε σε συμφωνία χθες το βράδυ για το σχέδιο Κανονισμού για το Electricity Market Design (EMD), ανοίγοντας τον δρόμο για υιοθέτηση του κειμένου και από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής και την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις εθνικές κυβερνήσεις.

"Θετική εξέλιξη"

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Wind Europe -που εκπροσωπεί τον κλάδο αιολικής ενέργειας στην ΕΕ- η Επιτροπή ITRE ψήφισε κατά της θέσπισης στον Κανονισμό πλαφόν για τα έσοδα των μη οριακών τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής, «κάτι που θα βάλει τέλος στην «κουρελού» των σχετικών παρεμβάσεων σε εθνικό επίπεδο», όπως τονίζει. «Πρόκειται για θετική εξέλιξη όσον αφορά στην διατήρηση της ακεραιότητας των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη και θα βοηθήσει στην τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας για τις ΑΠΕ».

Το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε επίσης υπέρ της μη επέκτασης των μηχανισμών αποζημίωσης ευελιξίας (που άπτονται της ικανότητας των ηλεκτρικών δικτύων να ανταποκρίνονται στις αλλαγές της προσφοράς και της ζήτησης) στα ορυκτά καύσιμα, κάνοντας λόγο για «non-fossil flexibility» και της έμφασης σε μηχανισμούς ευελιξίας από την πλευρά της ζήτησης, π.χ. μέσω της χρήσης οικιακών μπαταριών.

Τι είναι το CfD

Η Επιτροπή Ενέργειας στηρίζει επίσης την ευρύτερη χρήση των συμβολαίων επί διαφοράς (CfDs), για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα για «ισοδύναμα σχήματα στήριξης» εφόσον αυτά εγκριθούν από την Κομισιόν.

Σε ένα CfD, μια δημόσια αρχή (που στην Ελλάδα είναι ο ΔΑΠΕΕΠ) αποζημιώνει τον παραγωγό ΑΠΕ εάν οι χονδρεμπορικές τιμές υποχωρήσουν κάτω από την «ταρίφα» που έχει συμφωνήσει για το έργο του και εισπράττει από αυτόν την διαφορά σε περίπτωση που οι χονδεμπορικές τιμές διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από την συμφωνημένη τιμή αποζημίωσης.

Οι Ευρωβουλευτές ανέδειξαν επίσης τη σημασία των μακροπρόθεσμων διμερών συμβολαίων (PPA) για την προσφορά σταθερών τιμών ηλεκτρισμού στους καταναλωτές και σταθερών εσόδων στους παραγωγούς ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημιουργία αγοράς για τα PPA έως το τέλος του επόμενου έτους.

Πράσινος δρόμος

Σύμφωνα με τη Wind Europe, το συμβιβαστικό κείμενο που ψήφισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή ITRE “ανοίγει διαφορετικούς δρόμους για την ανανέωσιμη ηλεκτροπαραγωγή: CfDs, πράσινα PPAs και καθαρά εμπορικές συμφωνίες».

Ο κλάδος των αιολικών χαιρέτισε επίσης την στήριξη από την ITRE των «Εγγυήσεων Πρόσβασης στο Σύστημα Μεταφοράς» (Transmission Access Guarantees-TAG) που θα συμβάλλουν στη μείωση του ρίσκου των επενδύσεων στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα που συνδέονται στα δίκτυα περισσότερες της μιας χωρών, ώστε να καταστούν κεντρικός πυλώνας της επέκτασης της σχετικής τεχνολογίας.

Χαμένη ευκαιρία για τα margin calls

Θετικά αποτιμήθηκε και η συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Σύνδεσμο των Ευρωπαίων Προμηθευτών Ενέργειας EER, που χαρακτήρισαν ως θετική εξέλιξη τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση των προθεσμιακών αγορών, χαρακτηρίζοντας ως «χαμένη ευκαιρία» την μη ενσωμάτωση προβλέψεων για τη μείωση των margin calls, της διαφοροποίησης των ζητούμενων εχέγγυων για τις αγοραπωλησίες στις αγορές ηλεκτρισμού και την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ρευστότητας των προμηθευτών.

Στην σωστή κατεύθυνση κινούνται σύμφωνα με την EER και οι ρυθμίσεις για τα PPA και τα CfDs, ενώ επιφυλάξεις διατυπώνονται για τη ρύθμιση που προβλέπει την χρήση των PPA ως εργαλείο αντιστάθμισης του κινδύνου των προμηθευτών, στη λογική ότι οι τελευταίοι πρέπει να αφήνονται να διαλέξουν ελεύθερα πώς θα αντισταθμίσουν τα ρίσκα που αναλαμβάνουν.

Οι εθνικές κυβερνήσεις

Ενώ το Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται ότι έχει αποκρυσταλλώσει τη θέση του για τη νέα αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις εθνικές κυβερνήσεις, καθώς παραμένουν θεμελιώδεις διαφορές, με σημαντικότερη το σχήμα στήριξης των υφιστάμενων πυρηνικών μονάδων, που προωθεί η Γαλλία, αλλά συναντά αντιρρήσεις από το γερμανικό μπλοκ.

Προσδοκάται ότι οι «27» θα καταλήξουν σε κοινή θέση το Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσει ο λεγόμενος «τρίλογος» (διαπραγμάτευση Κομισιόν- Ευρωκοινοβουλίου- εθνικών κυβερνήσεων), με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και τη θέση σε ισχύ του νέου Κανονισμού έως τα τέλη του έτους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας