Εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, δηλαδή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την ενεργειακή κρίση. Οι τιμές αερίου και πετρελαίου εκτοξεύθηκαν στην χονδρική, ενώ το βάρος πέρασε αμέσως στις τιμές λιανικής και στους καταναλωτές. Τώρα, σύμφωνα με επίκαιρα στοιχεία, η χονδρική έχει καταλαγιάσει, όμως η νηνεμία δεν έχει γίνει αντιληπτή στις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας καταγράφουν ρεκόρ αύξησης των κερδών τους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κόσμου.
Σειρά σήμερα πήραν δύο ακόμα βρετανικές εταιρείες ενέργειας. Ο βρετανικός παγκόσμιος κολοσσός Shell και ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας των βρετανικών νοικοκυριών, η British Gas. Η Shell σημείωσε κέρδη τεσσάρων δισεκατομμυρίων λιρών στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου. Μάλιστα, τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ήταν πολύ χαμηλότερα από όσα περίμενε και παρουσίασαν πτώση 56% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.
«Τα κέρδη μας, οι απώλειές σας»
Σήμερα το πρωί διαδηλωτές της Greenpeace συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά της Shell στο Λονδίνο. Οι ακτιβιστές κρατούσαν μια μεγάλη πινακίδα η οποία έγραφε ως δήθεν σλόγκαν της εταιρείας: «Τα κέρδη μας, οι απώλειές σας». Η φωτογραφία που επέλεξαν να κοσμήσει το σλόγκαν, μάλιστα, ήταν από τις φωτιές στην Ελλάδα.
Η Μάγια Ντάρλινγκτον, μέλος της Greenpeace, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι «οι εταιρείες διασκεδάζουν δίχως αύριο και ο κόσμος είναι αυτός που καλείται να σηκώσει τα βάρη», κατηγορώντας παράλληλα τη βρετανική κυβέρνηση ότι εθελοτυφλεί και ότι «η απουσία σταθερής πολιτικής για το κλίμα σπρώχνει ακόμα περισσότερο τους πετρελαϊκούς γίγαντες να συνεχίσουν την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων».
Ο θυμός των Βρετανών εξαπλώνεται όμως και για τη British Gas. Η θυγατρική της Centrica, άγγιξε το ένα δισεκατομμύριο κέρδη για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από το περσινό κέρδος της που ήταν μόλις 98 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, έφτασε τα 969 εκατομμύρια για το πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι που σημαίνει ότι δεκαπλασίασε τα κέρδη της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κρις Ο’ Σι, το πρώτο που δήλωσε ήταν για το μέρισμα προς τους μετόχους αλλά και το γεγονός θα επεκτείνει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών με επιπλέον 450 εκατομμύρια λίρες. Αργότερα, διευκρίνισε, θα επενδύσει 50 εκατομμύρια λίρες ώστε να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ πρόσθεσε ότι «τα κέρδη μας θα βοηθήσουν στη μετάβαση της νέας πράσινης στρατηγικής μας, ανοίγοντας χιλιάδες νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».
Η βρετανική ρυθμιστική εταιρεία ενέργειας Ofgem, η οποία καθορίζει το πλαφόν της τιμής μεταξύ εταιρειών και καταναλωτών, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολα αποδεκτά είναι τα κέρδη όμως δικαιολόγησε τις εταιρείες λέγοντας ότι «κανένας τομέας δεν μπορεί να επιβιώσει με μακροχρόνια απώλεια χρημάτων». Αυτή τη στιγμή το πλαφόν για τα βρετανικά νοικοκυριά βρίσκεται στις 2,074 λίρες ετησίως, αρκετά μακριά από το όριο των 1,150 λιρών που βρισκόταν πριν την κρίση.
Πιέσεις προς την κυβέρνηση Σούνακ
Τα μάτια όλων στρέφονται και στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ. Συνδικάτα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και αντιπολίτευση ζητούν άμεση παρέμβαση. Ο γενικός γραμματέας της TUC (Trades Union Congress) Πολ Νόβακ, δήλωσε ότι «την ώρα που οι οικογένειες στη Βρετανία δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς, επιτρέπεται στις εταιρείες να συσσωρεύουν κέρδη στις τράπεζες».
Παράλληλα, ο σκιώδης υπουργός για την Κλιματική Αλλαγή Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε την συντηρητική κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν βάζει έναν αντάξιο της περίστασης έκτακτο φόρο, αλλά δεν είναι καν δεσμευμένη σε μια σταθερή πράσινη πολιτική».
Πηγή: DW