Μενού Ροή
Νέο καμπανάκι από την βιομηχανία για το ενεργειακό κόστος - Απειλούνται με λουκέτα

Την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων στη Θράκη και σε άλλες πληγείσες περιοχές τονίζουν,  ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι παραγωγικοί φορείς θέτοντας παράλληλα ως προτεραιότητα τη μείωση του ενεργειακού κόστους και των εργοδοτικών εισφορών.

Συγκεκριμένα με αναλυτικό υπόμνημα που κατέθεσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος κ.α. παρατίθενται μια σειρά από προτάσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), πρότεινε Master Plan για την ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη με ορίζοντα υλοποίησης 12 μήνες προτείνοντας μεταξύ άλλων να δημιουργηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες.

Master Plan

"Επειδή με αποζημιώσεις δεν λύνονται τα σημαντικά προβλήματα περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, προτείναμε την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των άμεσων προβλημάτων για τη Θράκη, αλλά κυρίως εκείνων που με βεβαιότητα θα αναδειχθούν πολύ σύντομα σε κοινωνικό, επιχειρηματικό και περιβαλλοντικό επίπεδο στην περιοχή. Στο «Master Plan» ζητήσαμε να προδιαγραφούν συγκεκριμένες ενέργειες, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να εξασφαλισθούν οι μηχανισμοί λειτουργικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις της περιοχής και να προβλεφθεί το κατάλληλο σχήμα «διακυβέρνησής» του" ανέφερε η πρόεδρος του ΣΒΕ.

Επιπλέον ο ΣΒΕ κατέθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, 8 δέσμες προτάσεων για τη βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι προτάσεις εστιάζουν μεταξύ άλλων στην έλλειψη προσωπικού, τις υποδομές, την ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, τη μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος, τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία.

Οι οκτώ δέσμες

Αναλυτικά, οι οκτώ δέσμες προτάσεων του ΣΒΕ είναι:

  1. Ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη
  2. Αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού
  3. Βελτίωση των υποδομών
  4. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης
  5. Μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος
  6. Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που αφορά την επιχειρηματικότητα
  7. Εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, και,
  8. Άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία,

Τα τιμολόγια

"Οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησαν προβλήματα λειτουργίας σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, ενώ διεθνείς προβλέψεις κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας τον προσεχή χειμώνα" αναφέρει ο ΣΒΕ και προσθέτει: "Πιθανές εκ νέου υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε κλείσιμο μεταποιητικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τόσο «Υψηλή» όσο και «Μέση» Τάση.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες, τόσο από ανεπάρκεια εφοδιασμού σε ενέργεια, όσο και σε αυξημένα τιμολόγια ενέργειας, θα διευρύνουν περαιτέρω τις σημερινές περιφερειακές ανισότητες και τη λαϊκή δυσαρέσκεια."

Ενέργεια και μη μισθολογικό κόστος στο επίκεντρο

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους εστίασε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ο Γιώργος Βλαχογιάννης, Α' αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ).

Να μπει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας ζήτησε και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων (ΟΕΕΘ). Μέσω του προέδρου της Γιώργου Μουτσογιάννη η Ομοσπονδία ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό: μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, πάγωμα οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία προς το δημόσιο, προστασία της επαγγελματικής στέγης με διετή παράταση στα συμβόλαια που λήγουν φέτος, επιδότηση θέσεων εργασίας, απαγόρευση διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επαγγελματίες για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, διευθέτηση της εκκρεμότητας με τις ιδιωτικές εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, επιμήκυνση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις ΛΑΕΚ 1-49, εντατικοποίηση των εργασιών για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ρυθμίσεις οφειλών των επαγγελματιών σε τουλάχιστον 120 δόσεις και μείωση της προκαταβολής φόρου των Ν.Π..

Εξαγωγικές επιχειρήσεις και ανταγωνιστικότητα

Αναφερόμενος στη συνεισφορά των εξαγωγών στην οικονομία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Συμεών Διαμαντίδης, εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη υλοποίησης του "Thessaloniki Logistics Center" στο στρατόπεδο Γκόνου και προέβαλε σειρά αιτημάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μεταξύ των οποίων:

-ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

-κατάργηση της εισφοράς του Ν. 128/75 στα δάνεια που αποπληρώνονται από προϊόν εξαγωγής με προτεραιότητα στις χορηγήσεις μέσω του προγράμματος ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ του ECG

-μείωση των χρεώσεων σε υφιστάμενα δάνεια με δυνατότητα σταθεροποίησης επιτοκίου για εύλογο χρονικό διάστημα και διευκόλυνση συμμετοχής επιχειρήσεων σε δημόσιους διαγωνισμούς στο εξωτερικό ως προς την έκδοση εγγυητικών επιστολών,

-διατήρηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων (ΕΦΚΚ) σε δικαιούχους εξαγωγείς και επέκτασή της στο φυσικό αέριο, και

-αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και στο χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς και της εκπαίδευσης αλλά και στα ειδικότερα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί μετά τις πυρκαγιές στον Έβρο.

Ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων του ΣΕΒΕ είναι επίσης η μείωση του ασφαλιστικού κόστους και ειδικότερα του μη μισθολογικού, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας του Δημοσίου, η αναβάθμιση των υποδομών, η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, η επιχορήγηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η στήριξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και περαιτέρω κίνητρα για την μεγέθυνση των επιχειρήσεων στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας