Μενού Ροή
Τι σχεδιάζουν Energean και ΔΕΣΦΑ για τα projects δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα

Το μήνυμα ότι οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο είναι συμβατές με την ενεργειακή μετάβαση  και πολλώ δε μάλλον εάν συνδυαστούν με projects δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) έστειλαν από δυο διαφορετικά φόρουμ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (East Mediterranean Gas Forum - EMGF) στο Κάιρο,  ο κ. Ρήγας ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα για επενδύσεις στον συνδυασμό ενισχυμένων ροών φυσικού αερίου με ολοκληρωμένα projects CCS .

Ο κ. Ρήγας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου παραμένει «σφιχτή» και η φυσική προσφορά του καυσίμου είναι όμηρος της μεταβλητότητας, επικαλούμενος τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων (άνοδος των χρηματιστηριακών τιμών) τόσο στις απεργίες στην Αυστραλία όσο και στα έργα συντήρησης των αγωγών φυσικού αερίου στη Νορβηγία (σ.σ. που διήρκεσαν περισσότερο του αναμενόμενου. «Στην Ανατολική Μεσόγειο, οι βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις για την παροχή ενέργειας είναι όλες πολύ πιο ρυπογόνες από το φυσικό αέριο, με το τελευταίο να είναι και να παραμένει ο καταλύτης και το θεμέλιο μιας πιο βιώσιμης ενεργειακής δυναμικής».

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Energean ανακοίνωσε τριπλασιασμό της παραγωγής της σε ετήσια βάση -με αιχμή το φυσικό αέριο-, καθώς η ημερήσια παραγωγή του ομίλου ανήλθε στις 105,9 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (82% σε φυσικό αέριο), έναντι 35,4 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου την αντίστοιχη περίοδο του 2022.  Η αύξηση της παραγωγής αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish στο Ισραήλ, ικανοποιητικά ωστόσο εξελίσσεται και η δραστηριότητα στην Αίγυπτο, καθώς η πέμπτη γεώτρηση στο κοίτασμα ΝΕΑ/ΝΙ τέθηκε σε παραγωγή τον Ιούλιο και δυο ακόμα γεωτρήσεις θα τεθούν σε παραγωγή εντός του έτους.

«Προσβλέπουμε στην συνέχιση της ανάπτυξής μας στην Αίγυπτο με το offshore κοίτασμα Orion (όπου επικεφαλής της σχετικής κοινοπραξίας είναι η ιταλική ΕΝΙ) να ξεκινά σύντομα», σημείωσε ο κ. Μαθιός  «Το επόμενο βήμα είναι πώς να «αντιγράψουμε»  την επιτυχημένη εμπλοκή μας με τους αξιωματούχους και τις ρυθμιστικές αρχές στην Ελλάδα για να αναπτύξουμε το πρώτο project CCS στην Ευρώπη στον Πρίνο… Η αύξηση της προσφοράς αερίου με παράλληλη απανθρακοποίηση απαιτεί πολιτική βούληση και κατεύθυνση από τις κυβερνήσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που πρέπει να το καταστήσει πολιτική της προτεραιότητα», κατέληξε ο  επικεφαλής της Energean.

Υπόγεια αποθήκη CO2 στον Πρίνο

To project της Energean αφορά στη δημιουργία υπόγειας αποθήκης CO2 στον Πρίνο. Πρόκειται για επένδυση αρχικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ που μπορεί να φτάσει και το 1 δις. ευρώ σε πλήρη ανάπτυξη. Αποτελεί δε μέρος  ευρύτερου project στο οποίο συμπράττει ο ΔΕΣΦΑ.

Το σκέλος του έργου που αφορά στον ΔΕΣΦΑ -και στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Γκάλλι χθες από το βήμα του 6ου Συνεδρίου Μεταφορών και Υποδομών- αφορά στη διασύνδεση με σύστημα αγωγών όλων των βιομηχανιών που είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή της Αττικής, ώστε οι εκπομπές CO2 να μεταφέρονται σε μια Μονάδα Υγροποίησης και από εκεί να μεταφέρονται δια θαλάσσης με πλοία στον Πρίνο. Η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ τέλος έκανε ειδική μνεία στα έργα που απαιτούνται για να εξαχθεί το φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς της Βόρειο Ευρώπη ώστε να καταστεί η Ελλάδα κόμβος διαμετακόμισης αρχικά φυσικού αερίου και στη συνέχεια ανανεώσιμων αερίων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας