Μπορεί ο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο ίδιος, να είναι ένας “συνταξιούχος διπλωμάτης, που όταν τον ακούς θα πρέπει μετά να σπεύσεις σε ένα μπαρ για ένα διπλό bourbon ή ένα Zanax”, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι οι απόψεις του αποτυπώνουν τις θέσεις του “αμερικανικού βαθέος κράτους” καθώς και ο ίδιος προήλθε από τα “σπλάχνα” της CIA και βέβαια της Ρεπουμπλικανικής πλευράς.
Και στη θητεία του άλλωστε αποτελούσε έναν στέρεο δίαυλο μεταξύ της Ελλάδας και των κύκλων που την υποστηρίζουν με τη διοίκηση Τραμπ. Επίσης, εν αναμονή και των εξελίξεων στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών για τις υποψηφιότητες για τις επόμενες προεδρικές εκλογές η κατάθεση της άποψής του για την πορεία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο και τη μεταφοράς τους στις ενεργειακές αγορές της Δύσης έχει σημασία. Έτσι, τόσο σε δηλώσεις του, όσο και στην ομιλία του στο πρώτο αμερικανο-μεσογειακό επενδυτικό φόρουμ (1st American Mediterranean Investment Forum) που διοργάνωσε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Joseph Sassoon Group έστειλε μήνυμα για την ανάγκη συνεργασίας στην περιοχή, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της σταθερότητας, αλλά και διευθέτησης των “δικαιωμάτων ιδιοκτησίας - property rights) επί των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή. Ουσιαστικά, σε αυτή τη λεπτή συγκυρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δε θέλησε να πάρει θέση vis a vis στις εντάσεις που καταγράφονται, αλλά τόνισε την σημαίνουσα θέση του όλου project στο γενικότερο σχεδιασμό, όπου η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή είναι κομβική. Πάντως και ο ίδιος αναγνώρισε ότι το όλο πλάνο έχει ακόμη δρόμο για να υλοποιηθεί.
"Νιώθω πάντα υπέροχα να επισκέπτομαι την Ελλάδα", δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προσερχόμενος για να μιλήσει στο Αναφερόμενος στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, τις χαρακτήρισε σημαντικές και έδωσε έμφαση όχι μόνο σε θέματα ασφαλείας αλλά και οικονομίας και έκανε λόγο για κοινή ευημερία.
Σε ερώτηση για το πρότζεκτ EastMed, ο 70ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος αλλά παραμένει πολλή δουλειά να γίνει. Ωστόσο, υπογράμμισε πως τα καλά νέα είναι ότι οι ευκαιρίες που είδε ως υπουργός Εξωτερικών δεν έχουν αλλάξει, παραμένουν ακόμα, για την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, ανέφερε πως οι άνθρωποι της περιοχής αυτής εργάζονται σκληρά, η γεωγραφία, οι υποδομές παρουσιάζουν τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας, πολύ πλούτο
Περαιτέρω, εξέφρασε την ελπίδα ο Πρόεδρος της Τουρκίας να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου, επισημαίνοντας πως αυτή η προσδοκία ήταν και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή για διάλογο και όχι αντιπαράθεση. Συμπλήρωσε πως ο Ερντογάν επανεξελέγη και έχει οικονομικές προκλήσεις και είπε πως ελπίζει να τις αντιμετωπίσει και να γίνει καλός εταίρος όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στο ΝΑΤΟ. Έχει την ικανότητα να το πράξει, επισήμανε.
Οι επενδύσεις
Κι αυτό την ώρα που και ο ίδιος ο Μάικ Πομπέο, όσο και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τ. Τσούνης έδωσαν “ψήφο εμπιστοσύνης” στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη μετωπικής αντίθεσης με τη Ρωσία. “Δεν ωφελήθηκε κανένας όταν πήγε με τη Ρωσία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης. Και ο επικεφαλής του ομίλου Joseph Sassoon, ο οποίος διοργάνωσε το εν λόγω συνέδριο, δίνοντας ένα ηχηρό παρόν του ιστορικού επενδυτικού ομίλου στη χώρα, υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές που έχει η χώρα, καθώς μάλιστα σε σχέση με τα επενδυτικά και οικονομικά δεδομένα π.χ. του Ισραήλ βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση, αν και με ισχυρά “χαρτιά” στη διάθεσή της, όπως το υψηλής στάθμης ανθρώπινο δυναμικό, η γεωγραφική θέση η συμμετοχή της στην ΕΕ. Μάλιστα, σε συνέχεια των προσπαθειών, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταβάλει ο όμιλος να κατοχυρώσει “θέση” στο “χάρτη” των χρηματοοικονομικών οργανισμών στην χώρα, ανακοίνωσε και δύο επενδύσεις στη χώρα μας, ύψους 50 εκατ. ευρώ η καθεμία.
Η πρώτη επένδυση αφορά στην δημιουργία του Sassoon Technological Αdvanced Research Center, το οποίο όπως είπε ο David Sassoon. «Αυτό είναι ένα κέντρο που θα επιτρέψει στις ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας να έρθουν στην Ελλάδα και να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους και να τους προσφέρει μια ευκαιρία για να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και στην Ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο David Sassoon. To κέντρο θα έχει και εργαστήρια που θα δουλεύουν πάνω στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Κβαντικών Υπολογιστών.
Ήδη έχουν προχωρήσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το Sassoon Technological Αdvanced Research Center. Πάντως, όπως είπε ο κ. Sassoon ακόμη δεν έχει επιλεγεί το εάν θα γίνει στη Θεσσαλονίκη ή αλλού το Κέντρο. Με βάση πληροφορίες εξετάζεται αν στο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς «ThessINTEC» που αναπτύσσεται στην συμπρωτεύουσα και στο οποίοι ήδη συμμετέχουν ισραηλινοί επενδυτές θα γίνει η εγκατάσταση θα γίνει,
Η δεύτερη επένδυση έχει να κάνει με την δημιουργία βιομηχανικής εγκατάστασης της αμερικανικής εταιρείας ΑΙΤ Composites, η οποία αναπτύσσει συνθετικά υλικά που αξιοποιούνται στις κατασκευές και στα έργα υποδομών, όπως γέφυρες, οδικά έργα κλπ. «Η AIT θα δημιουργήσει μια εγκατάσταση για την παραγωγή συνθετικών υλικών στην Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσφέροντας νέα υλικά που αναπτύσσονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μέιν. Έτσι η Ελλάδα θα γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία δομικών υλικών μαζί με το Ισραήλ, στο οποίο θα αναπτύξουμε μια ακόμη εγκατάσταση με την ΑΙΤ», ανέφερε ο David Sassoon.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όμιλος Joseph Sassoon λειτουργεί ως μια ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων και επενδυτικής εμπορική τραπεζικής με έδρα τις ΗΠΑ. Αποτελεί συνέχεια της γνωστής εβραϊκής οικογένειας, σεφαραδίτικης καταγωγής, Sassoon, η οποία ξεκίνησε ένα μακρύ επιχειρηματικό ταξίδι, από την Θεσσαλονίκη τον 16ο αιώνα μετά από τον διωγμό των εβραίων από την Ισπανία. Ο ίδιος ο David Sassoon στάθηκε ιδιαίτερα στις ρίζες που έχει η οικογένεια του στη χώρα μας, σημειώνοντας πως η γιαγιά του και ο πατέρας του γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Ο όμιλος έχει ανοίξει γραφεία στη χώρα μας και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις και στην αγορά ακινήτων και ξενοδοχείων, ενώ “βλέπει” κι άλλες ευκαιρίες σε βιομηχανία και τεχνολογία.