Μενού Ροή
"Πράσινος" ηλεκτρικός διάδρομος θα ξεκινάει από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Πολωνία

Στα σκαριά βρίσκεται ένας «ηλεκτρικός διάδρομος» ο οποίος θα συνδέσει την Ελλάδα και άλλες Βαλκανικές χώρες με τη βορειοδυτική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την πλεονάζουσα ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να κάνουν τα «αποκαλυπτήρια» του σχεδίου τους στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E) στις 16 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βουλγαρίας (ESO) Angelin Tsachev.

Σύμφωνα με το σχέδιο, αυτός ο ηλεκτρικός διάδρομος θα ενισχύσει τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του δικτύου ενσωματώνοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Το έργο θα επιτρέψει τη μετάδοσης ηλιακής ενέργειας από τα νοτιανατολικά, όπου σε ορισμένες χώρες ώρες με ηλιοφάνεια αγγίζουν τις 1.800 ετησίως, προς τις βορειότερες χώρες, όπως η Πολωνία και η Γερμανία οι οποίες έχουν μόλις 900 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως» , σημείωσε ο Tsachev κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης για την αιολική ενέργεια στη Σόφια. Ταυτόχρονα, οι σταθμοί αιολικής ενέργειας στα βορειοδυτικά θα μπορούσαν να στείλουν την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια στην άλλη άκρη της Ευρώπης.

Οι ΑΠΕ στη Βουλγαρία ξεπέρασαν την παραγωγή ενέργειας του Κοζλοντουι

Σύμφωνα μάλιστα με τον Tsachev « Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Βουλγαρία ξεπέρασαν σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Kozloduy της χώρας αυτό το καλοκαίρι». Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα αιολικά πάρκα είναι απαραίτητα για να εξισορροπηθεί η αύξηση της ηλιακής ενέργειας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο συνδέθηκαν στο δίκτυο περισσότερα από 1,7 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται έως και 300 MW περισσότερα, σημείωσε ο επικεφαλής της ESO.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων Julian Popov υποστήριξε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία προκειμένου να αναπτύξει τον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα άλλωστε είχε προτείνει τον Μάρτιο στην ΕΕ και στους υπουργούς Ενέργειας μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση της διασύνδεσης Βορρά και Νότου, χρησιμοποιώντας τα φωτοβολταϊκά και το αιολικό δυναμικό αντιστοίχως προκειμένου να υπάρχει συνεχής ροή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Κλειδί» σε όλο αυτό αποτελεί και ο αγωγός EastMed, που πρόκειται να συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων και να αναβαθμίσει τις διασυνδέσεις της με την Ιταλία και την Τουρκία. Οι υποθαλάσσιες συνδέσεις θα επιτρέψουν επίσης τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από την Αίγυπτο και την Αραβική Χερσόνησο στην Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας