Μενού Ροή
Τίτλοι τέλους στο μεγαλεπήβολο πάρκο αποθήκευσης ενέργειας της Βουλγαρίας

Το μεγαλεπήβολο Βουλγαρικό έργο ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός πάρκου μπαταριών για την αποθήκευση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβανόταν στο σχέδιο ανάκαμψης της χώρας και θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποσύρεται, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

Αντ’ αυτού, η χώρα θα προσπαθήσει να υλοποιήσει ένα έργο σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερο, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Ξεχωριστά, το κράτος θα παράσχει επιδότηση 50% σε εταιρείες που θέλουν να κατασκευάσουν σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.

«Τα έργα για τα οποία η υλοποίηση καθυστερεί περισσότερο από ένα χρόνο εγκαταλείπονται με φυσικό τρόπο», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Asen Vasilev.

Η Βουλγαρία με αυτόν τον τρόπο μειώνει τις φιλοδοξίες της για ένα πάρκο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα  βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές, την ώρα μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιταχύνει τις επενδύσεις σε τέτοια έργα.

Αλλά δεν είναι το μόνο έργο που έχει αποσύρει η κυβέρνηση από το σχέδιο ανάκαμψης και βιωσιμότητας της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του οποίου η χώρα αναμένει να λάβει επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ. Η Βουλγαρία έλαβε ήδη 1,35 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι έχει εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα πριν λάβει το υπόλοιπο ποσό.

Η απόφαση της κυβέρνησης επηρεάζει 18 έργα, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης ενός έργου ύψους 90 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός κέντρου πρωτονίων για τη θεραπεία του καρκίνου. Η απόφαση έρχεται μετά τη μείωση από την Επιτροπή του προϋπολογισμού ανάκαμψης της Βουλγαρίας κατά 500 εκατ. ευρώ λόγω των καλών οικονομικών επιδόσεων της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Το έργο έχει καθυστερήσει ένα χρόνο και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν και να πληρωθούν οι δημόσιες συμβάσεις για την κατασκευή και την αγορά του εξοπλισμού, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 30 Ιουνίου 2026», δήλωσε ο Vasilev.

Ο Βούλγαρος υπουργός Υγείας Hristo Hinkov παρουσίασε στον Vasilev την Τρίτη τα επιχειρήματά του σχετικά με το γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ένα κέντρο πρωτονίων, αλλά η τελική απόφαση εναπόκειται στο υπουργείο Οικονομικών του Vasilev, αναφέρει το Mediapool.

Ενώ η θεραπεία πρωτονίων είναι πιο ακριβής, λιγότερο επεμβατική και πιο ήπια από τη συνήθη ακτινοθεραπεία, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλη για τη θεραπεία παιδιών, η έλλειψη θεραπείας στη Βουλγαρία έχει οδηγήσει τους ασθενείς να αναζητούν θεραπεία στο εξωτερικό.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας