Μια πολύτιμη ρύθμιση για τη ενεργοβόρο βιομηχανία -που δεν περιλαμβανόταν στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση- ενσωματώθηκε στο «ερανιστικό» νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης και ξεκινά να συζητείται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο λόγος για το άρθρο 58 που «ξεκλειδώνει» την επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος των ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών, στο πλαίσιο του ειδικού σχήματος κρατικών ενισχύσεων TCTF για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενεργειακής μετάβασης και των παρενεργειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διαδικαστικό «ορόσημο» για να ενεργοποιηθεί το σχήμα είναι η εγκριτική απόφαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG COMP) που αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Θα έχει δε αναδρομική ισχύ,
Αν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (στην έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο) κοστολογεί το σχήμα στήριξης στα 100 εκατ. ευρώ, κύκλοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας κάνουν λόγο για σημαντικά μικρότερο κόστος -λιγότερο και από 50 εκατ. ευρώ- τονίζοντας ότι το πλαίσιο που θέτει η ΕΕ μέσω του TCTF για την ένταξη στη ρύθμιση είναι αυστηρό. Και τούτο διότι οι υποψήφιες εταιρείες για ένταξη στο σχήμα πρέπει να τεκμηριώσουν με συγκεκριμένα στοιχεία αφενός ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για φέτος είναι υψηλότερο από το 2021 αλλά και να εμφανίζουν μείωση των EBITDA τουλάχιστον κατά 40%, Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης «θωρακίζει» την αναδρομική ισχύ του μέτρου -που σημαίνει ότι η επιδότηση στις επιλέξιμες ενεργοβόρες βιομηχανίες θα δοθεί για το διάστημα από την περίοδο κοινοποίησης της ελληνικής πρότασης στην Επιτροπή τον Απρίλιο του 2023 έως και την λήξη της ισχύος του TCTF (τέλος του έτους με τα σημερινά δεδομένα- με πιθανότητα παράτασης έως τις 30 Μαρτίου 2024 εάν υιοθετηθεί η σχετική πρόταση της Κομισιόν που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση) και έκαναν λόγο για μια σημαντική εξέλιξη που θα συμβάλλει στη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Και τούτο διότι άλλες χώρες με μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια (Γερμανία) λαμβάνουν «δραστικές» πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, με το Βερολίνο να ανακοινώνει την προηγούμενη εβδομάδα δέσμη μέτρων με ορίζοντα διετίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγάλη μείωση της φορολογίας στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει ο μεταποιητικός τομέας (από 15,37 ευρώ σε 0,50 ευρώ/MWh) καθώς και πρόσθετη στήριξη για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που θα αποζημιώνονται για τους ρύπους που εκπέμπουν. Μόνο για το 2024, το ύψος των μέτρων στήριξης ανέρχεται σε 12 δις. ευρώ.
Πέραν από το TCTF, θετικό «πρόσημο» για τις ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες έχει και σχέδιο που φέρεται να μελετά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και θα επιτρέψει στη βιομηχανία να αξιοποιήσει τα «πράσινα» PPAs για να αποκτήσει μακροπρόθεσμη ορατότητα για το ενεργειακό της κόστος, διατηρώντας παράλληλα τις τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα διεθνώς. Πρόκειται για την επανεξέταση μια παλαιότερης πρότασης της ενεργοβόρου να επιβληθεί υποχρέωση σε έργα ΑΠΕ που θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση σε επόμενους διαγωνισμούς, να υπογράψουν διμερείς συμβάσεις για μέρος της ισχύος τους με βιομηχανικούς καταναλωτές. Παρόμοιο μοντέλο έχει ήδη υιοθετήσει η Ισπανία, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει εγκεκριμένο από τις Βρυξέλλες προηγούμενο, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει η ελληνική εκδοχή από την «κρησάρα» των ευρωπαϊκών αρχών. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πάντως ότι το σχέδιο αυτό προϋποθέτει αλλαγή των όρων του ήδη εγκεκριμένου από τις Βρυξέλλες σχήματος για τις διαγωνιστικές διαδικασίες (που ισχύει έως το τέλος του 2025), κάτι που θα απαιτήσει χρόνο και παροχή τεκμηρίωσης στην DG COMP.