Μενού Ροή
Δ. Παπαλεξόπουλος: Ζήτημα ανταγωνιστικότητας για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Πράσινη μετάβαση και ανταγωνιστικότητα πάνε μαζί, διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Αναφερόμενος ευρύτερα στη βιομηχανική στρατηγική της κυβέρνησης, υπογράμμισε τρεις άξονες: α) περαιτέρω διευκόλυνση των διαδικασιών β) σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την αγορά γ) υποδομές υποδοχής νέων βιομηχανικών επενδύσεων. Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει βιομηχανία η οποία συμμετέχει στο 11% του ΑΕΠ και στόχος είναι μέχρι το 2030 να φτάσει το 15% του ΑΕΠ απασχολώντας 650.000 εργαζόμενους. Η ελληνική βιομηχανία αμείβει τους εργαζόμενους με μισθούς 30% υψηλότερους σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους και δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ο οποίος επεσήμανε ότι το 2022 αύξησε τις εξαγωγές της κατά 35% σε σχέση με το 2021.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία –και ειδικά η ενεργοβόρος– έχει σοβαρό ζήτημα ανταγωνιστικότητας, σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ και του Ομίλου Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Παρόλα αυτά, σημείωσε, η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα. Ο κ. Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε ότι η ελληνική βιομηχανία έχει πάντως μεγάλες προκλήσεις μπροστά της, στο εγχείρημα της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Ομίλου Τιτάν προς αυτήν την κατεύθυνση και μίλησε επίσης για τη σημασία της κυκλικής οικονομίας.

Η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή και θα πρέπει οπωσδήποτε να δούμε ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξή της, συμπέρανε ο εκτελεστικός διευθυντής της VIOHALCO και πρόεδρος της ELVALHALCOR Μιχάλης Στασινόπουλος. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη παροχής περισσότερων κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ελληνική βιομηχανία είναι πάντως πολύ ενεργή στην πράσινη μετάβαση, τονίζοντας ότι η εταιρεία του έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και έχει αυξήσει την ανακύκλωση.

Στις ενέργειες των ναυπηγείων της εταιρείας του, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Onex Shipyards and Technologies Group Παναγιώτης Ξενοκώστας. Όπως είπε, τα επόμενα 3-4 χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες των υποστέγων - 3 ΜW στην Ελευσίνα, 2 MW στη Σύρο - που θα καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση. Επίσης, σημείωσε ότι η δραστηριότητα κάνει μετάβαση από την αμμοβολή στην υδροβολή, με μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες για το γεγονός, όπως είπε, ότι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν τηρούνται υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Ο κ. Ξενοκώστας ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την "πολιτική των αποτελεσμάτων που εφαρμόζει από το 2019 και μετά".

Η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσει με την πράσινη μετάβαση το γρηγορότερο δυνατό, βασιζόμενη στο προνομιακό της πλεονέκτημα που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ως χώρας που συνδέει διαφορετικές ηπείρους, σχολιάζοντας ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στον αέρα και τον ήλιο. Επιπλέον, σημείωσε, η Ελλάδα παρέχει –ενεργειακή– ασφάλεια σε καιρούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το ελληνικό σύστημα έχει πλεόνασμα μείωσης εκπομπών άνθρακα σε σχέση με τους στόχους. Στο μεταξύ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι εγκυμονούν τεράστια ρίσκα ως προς την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα.

Η Gas Infrastructure Europe

Χρειαζόμαστε τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές LNG, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του Gas Instrastructure Europe Boyana Achovski, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στην παράμετρο της ασφάλειας και της ισορροπίας στο ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας. Η ίδια σημείωσε, ενόψει της χειμερινής περιόδου, ότι η Ευρώπη κατάφερε να γεμίσει τις υποδομές αποθήκευσης αποθεμάτων αερίου –κατά 90%– ήδη από τον Αύγουστο.

Αν διπλασιάσουμε την υφιστάμενη ισχύ σε πράσινη ενέργεια μέχρι το 2030, θα έχουμε υπερβεί το όριο που θέτει ο ευρωπαϊκός στόχος, παρατήρησε ο chief operating officer της HELLENiQ Renewables Σωτήρης Καπέλλος. O ίδιος μίλησε για τα ρίσκα που δημιουργεί το γεγονός ότι η παραγωγή ΑΠΕ είναι υψηλότερη από την κατανάλωση ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι για αυτόν τον λόγο είναι ακόμα πιο αναγκαία η αύξηση των υποδομών αποθήκευσης. Αναφέρθηκε επίσης στις υφιστάμενες διασυνδέσεις με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, καθώς και στα πλάνα για διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ την Κύπρο και τη Γερμανία.

Φέτος η εταιρεία μας θα κλείσει με ενεργειακή ισχύ 3 GW από ανανεώσιμες πηγές και σχεδόν 10 εκατ. πελάτες τους οποίους βοηθά να πετύχουν την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο CEO της Eni Plenitude Stefano Goberti. Ο ίδιος έκανε λόγο για 18.000 σημεία φόρτισης, τονίζοντας ότι η υποδομή θα αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς θα συνοδεύει την περαιτέρω διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η  ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας)

Αυτό που έχει πετύχει η Ελλάδα δεν ήταν αυτονόητο: περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σήμερα στη χώρα προέρχεται από τεχνολογίες μη ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτη Λαδακάκο. Ο ίδιος ωστόσο σχολίασε ότι ο δρόμος από εδώ και στο εξής θα είναι ακόμα πιο ανηφορικός. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη να σχεδιαστεί άμεσα ένα σωστό μείγμα ανανεώσιμων πηγών και τεχνολογιών αποθήκευσης, διακρίνοντας τον κίνδυνο να αφιερωθούν περισσότερες επενδύσεις στα ηλιακά έναντι των αιολικών συστημάτων –σημείωσε ότι ο τομέας που έχει συνεισφέρει περισσότερο μέχρι σήμερα στο μείγμα είναι η αιολική παραγωγή.

Επιχειρώντας να δώσει το στίγμα του συνεδρίου εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων γύρω από τη βιωσιμότητα ο consultant editor του περιοδικού The Economist John Andrews σημείωσε ότι η πορεία προς έναν βιώσιμο κόσμο σημαίνει τη συμπόρευση του αναπτυσσόμενου κόσμου στο επίπεδο ζωής του ανεπτυγμένου. Αναφέρθηκε ειδικότερα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που θέσπισε ο ΟΗΕ με ορίζοντα το 2030, δηλαδή σε 7 χρόνια από σήμερα και αναρωτήθηκε εάν ο χρόνος είναι αρκετός. Εξάλλου, όπως σημείωσε, ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των ΗΕ στην τελευταία έκθεση του οργανισμού ανέφερε ότι η πανδημία είχε καταλυτική επίδραση στην επίτευξη των Στόχων, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με σημαντική επίπτωση την ανακατανομή των πόρων. Ο κ. John Andrews αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιβράδυνση που καταγράφεται στην πορεία επίτευξης των Στόχων αλλά και στις προσδοκίες ενόψει της COP 28.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi απαρίθμησε μια σειρά από σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2023 σηματοδοτώντας προκλήσεις για το αναδυόμενο πολιτικό σκηνικό. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα στις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ είναι απρόβλεπτο. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι επικίνδυνος για το μέλλον του πλανήτη θα το δούμε, όπως είπε, αν και η άρνησή του να αποδεχτεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές ήταν πλήγμα για τη δημοκρατία. Πιο προβλέψιμες, όπως πρόσθεσε, είναι οι ρωσικές εκλογές, ενώ αναμένεται το αποτέλεσμα και από τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Renzi μίλησε επίσης για το περίπλοκο πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά την 7η Οκτωβρίου. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις σε βάρος των Ισραηλινών τονίζοντας ότι το πλήγμα είναι τεράστιο, αλλά η αντίδραση του Ισραήλ και των αραβικών κρατών έδειξε πως ο στόχος της Χαμάς δεν επετεύχθη. Στο τέλος, τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, σύμφωνα με τον κ. Matteo Renzi, θα φτάσουμε σε επίπεδο δύο κρατών που θα εγγυάται την ασφάλεια. Τόνισε ωστόσο ότι απαιτείται ένας άλλος –πολιτικός– ρόλος από την Ευρώπη, συνδέοντας έτσι τις γεωπολιτικές προκλήσεις με αυτές της βιωσιμότητας και του Green Deal, ένα μήνυμα το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, απέτυχε να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία για την εξέλιξη των εκπομπών CO2 σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Δεν χρειαζόμαστε μόνο σλόγκαν αλλά μια συγκεκριμένη, ρεαλιστική και αποδοτική στρατηγική, με επένδυση στην τεχνολογία, σημείωσε κλείνοντας ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός.

Οι κοινές προτεραιότητες σήμερα, με στόχο την παγκόσμια κοινωνική και οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να είναι η ενθάρρυνση του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον Chiril Gaburici, πρώην πρωθυπουργό της Μολδαβίας. Αναφέρθηκε στην αστάθεια και τις απρόβλεπτες καταστάσεις που βιώνουμε σημειώνοντας ότι ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια φάση ανταγωνισμού του "ποιος θα κατακτήσει ποιον". Τάχθηκε υπέρ των λύσεων της συμφιλίωσης και όχι της ταπείνωσης, κάτι που κατά την άποψή του απαιτεί διάλογο και αλλαγή του τόνου των δημόσιων δηλώσεων. Ο κ. Chiril Gaburici τόνισε τη σημασία της καλής γειτονίας, όπου το ένα κράτος δεν θα αντιμετωπίζει το άλλο ως ανταγωνιστή και πιθανό εχθρό. Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα παγκόσμια αστάθεια δείχνει την ανάγκη να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι επικοινωνούν και συνεργάζονται, θέτουν στόχους και σχεδιάζουν ενέργειες. Κατέληξε σημειώνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων είναι παγκόσμιες προτεραιότητες και προς τούτο είναι καιρός να αλλάξει η κοινωνική κουλτούρα και να εγκαταλείψουμε τον πολιτικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό.

Graeme Maxton, πρώην Γενικός Γραμματέας της Λέσχης της Ρώμης

Ο κόσμος απέχει λιγότερο από μια δεκαετία από την έναρξη μιας κλιματικής καταστροφής, σύμφωνα με τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Λέσχης της Ρώμης Graeme Maxton, που παρουσίασε στοιχεία για την εξέλιξη της θερμοκρασίας τα τελευταία 65.000 χρόνια. Σημείωσε ότι οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 και οι ευρωπαϊκές προσπάθειες δεν μπορούν να κάνουν διαφορά χωρίς παγκόσμια συνεργασία. Όπως ανέφερε, πρέπει να αντιληφθούμε τι διακυβεύεται για να αποφύγουμε το τεράστιο οικονομικό κόστος και τις ανθρώπινες απώλειες. Ειδικότερα, ανέλυσε 4 σημεία προσοχής:

-Την αύξηση του όγκου των αερίων στην ατμόσφαιρα, που σε λίγα χρόνια θα ξεπερνά το επίπεδο που καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς.

-Το γεγονός ότι η Ευρώπη ευθύνεται για το 15% των παγκόσμιων εκπομπών, οπότε οι φιλόδοξοι στόχοι της δεν λύνουν το πρόβλημα.

-Την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία με συμμετοχή των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και Ινδίας, Ρωσίας και Ιαπωνίας, με ταυτόχρονη συνεργασία με χώρες που παρέχουν ορυκτά για την βιομηχανία της ενέργειας όπως Σαουδική Αραβία, Βενεζουέλα, Καναδάς, Ιράν, Καζακστάν.

-Τέλος, ο κ. Graeme Maxton σημείωσε ότι μέχρι το 2050 περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο μείωσης του ΑΕΠ κατά 50% μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Mόνο με τη συνεργασία και την ειρήνη μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Maxton.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής

Προτεραιότητα της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, είναι η βιωσιμότητα, σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος αναφέρθηκε σε στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι η ανάπτυξη της Αττικής θα μπορούσε να επηρεάσει συνολικά την οικονομία. Ειδικότερα, με ρυθμό ανάπτυξης της χώρας 2% κατ’ έτος, η Ελλάδα θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα σε 15 χρόνια, ενώ με ρυθμό ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής κατά 3% ετησίως η περίοδος ανάκαμψης μειώνεται κατά 7 χρόνια περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» 2021-2027 με το οποίο ενεργοποιείται ένα ειδικό παρατηρητήριο περιβάλλοντος και βιωσιμότητας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ. Όπως είπε ο Χαρδαλιάς, όχημα στη νέα εποχή της πράσινης μετάβασης, είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και σύμμαχος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πόροι του ΕΣΠΑ. Για την Περιφέρεια Αττικής μάλιστα είναι αυξημένοι κατά 54% σε σχέση με την περίοδο 2014-2020, με το 30% να διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόθεση να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις της Αττικής αξιοποιώντας πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, μέσω του νέου ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται δημόσιοι φορείς με έδρα στην Αττική για επενδύσεις σε εξοπλισμό και βελτίωση της ενεργειακής κλάσης των κτιρίων, ενισχύεται το εγχείρημα των ενεργειακών κοινοτήτων, προωθείται η βιώσιμη αστική κινητικότητα, εγκαθίστανται σταθμοί φόρτισης και αντικαθίσταται μέρος του κινητού εξοπλισμού της Περιφέρειας με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ χρηματοδοτούνται και τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των υγροτόπων της Αττικής.

Image removed.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας