Μενού Ροή
Οι πέντε «καυτοί» φάκελοι της συνάντησης Βεστάγκερ-Σκρέκα

Σήμερα συναντώνται η αντιπροέδρος της Κομισιόν, αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο πλευρές, περιλαμβάνοται οι φάκελοι θεμάτων ανταγωνισμού που αφορούν τη ΔΕΗ, η εφεδρεία των λιγνιτικών μονάδων, ο μηχανισμός αποζημίωσης (CRM) και η χρηματοδότηση των έργων αποθήκευσης ενέργειας. Συγκεκριμένα:

μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη που φαίνεται να έχει «σκαλώσει» μετά το αποτυχημένο, σύμφωνα με πληροφορίες, market test για τη διάθεση λιγνιτικής ισχύος σε τρίτους.

-Το θέμα της στρατηγικής εφεδρείας των λιγνιτικών μονάδων. Το Δημόσιο ζητάει αποζημίωση για να τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ενόψει της απολιγνιτοποίησης.

-Η υπόθεση "Ήφαιστος" για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στην αγορά χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Για την υπόθεση αυτή η Κομισιόν ξεκίνησε επίσημη έρευνα τον περασμένο Μάρτιο για την αξιολόγηση πιθανής καταχρηστικής συμπεριφοράς της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τον Μάρτιο, μεταξύ άλλων εξέφραζε “την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ΔΕΗ, με τη συμπεριφορά της κατά την υποβολή προσφορών, ενδέχεται να περιόρισε τον ανταγωνισμό στις ελληνικές αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, λαμβανομένης υπόψη της θέσης της ΔΕΗ τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής, ενδέχεται να έχει υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές υποβολής προσφορών που εμποδίζουν την ικανότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να συμμετέχουν στον ανταγωνισμό στις αγορές χονδρικής και στις σχετικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.”  Παράλληλα η Κομισιόν υπενθύμιζε ότι τα μερίδια της ΔΕΗ στην αγορά παραμένουν υψηλά, αφού δεν έχουν μειωθεί κάτω από το επίπεδο του 50%

-Ο μηχανισμός Capacity Renumeration Mechanism (CRM), για την αποζημίωση όλων των μονάδων προκειμένου να μπορούν οι παραγωγοί να λαμβάνουν στήριξη για να είναι οικονομικά αποδοτικές οι μονάδες. Ο μηχανισμός αυτός θα συμβάλει στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να υπάρχει και αποζημίωση για στρατηγική εφεδρεία μονάδων και από το CRM. Οι ιδιώτες επενδυτές αντιτείνουν ότι χωρίς CRM οι επενδύσεις που έχουν σχεδιάσει τόσο οι ίδιοι όσο και η ΔΕΗ σε νέες μονάδες δεν είναι βιώσιμες. Παράλληλα προσθέτουν ότι χωρίς την ένταξη νέας ισχύος στο σύστημα δεν μπορούν να αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αφού, σύμφωνα με τη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος για μπλακ άουτ. Ο κ. Σκρέκας είχε αναγνωρίσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι χωρίς στήριξη δεν μπορούν να κατασκευαστούν νέες μονάδες, γι’ αυτό και το υπουργείο, όπως είπε, κάνει ό,τι χρειάζεται για να έχουμε εγκαίρως διαθέσιμο τον μηχανισμό CRM, που θα κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν μέσα στον Ιούνιο.

-Θα συζητήσουν επίσης το θέμα της στήριξης με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αποθήκευσης ενέργειας που θεωρείται κρίσιμη για την υποστήριξη περαιτέρω επενδύσεων και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται προγραμματισμένα έργα, όπως η μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία και για το έργο αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολή (FSRU).

Η ισχυρή κυρία των θεμάτων ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες, βρίσκεται στην χώρα μας με αφορμή την συμμετοχή της στο Delphi Forum, όπου την  Παρασκευή θα συμμετάσχει σε συζήτηση για θέματα του κλάδου της τεχνολογίας με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κ. Πιερρακάκη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας