Πατώντας γκάζι για την ενεργειακή μετάβαση , η Ελλάδα θέτει ως στόχο την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι πλέον καλύπτεται το 55% των αναγκών σε ηλεκτρισμό μέσω των πράσινων πηγών και στοχεύει το 80% ως το 2030.
Σε αυτό το κλίμα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκε χθες με την πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer. "Είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση για τις ελληνικές ενεργειακές πρωτοβουλίες. Η κα Auer έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή των γαλλικών εταιρειών σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο", σημείωσε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το τέλος της συνάντησης.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ενισχύεται η εμπιστοσύνη γαλλικών κολοσσών προς την χώρα, χτίζοντας συμμαχίες και στον ενεργειακό τομέα. Δίνουν άλλωστε, αρκετές από αυτές, δυναμικό παρών στην χώρα από το 2000, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα με επενδυτικό ποσοστό άνω των 2.500 εκατομμυρίων ευρώ.
Akuo SA
Mε δύο μεγάλα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 400 MW , στη λαβωμένη Θεσσαλία, ενίσχυσε την παρουσία του στην Ελλάδα ο γαλλικός όμιλος Akuo SA. Συγκεκριμένα, μέσω των θυγατρικών του εταιρειών της Akuo Energy Greece, Agroenergy Solar 1 και Agroenergy Solar 2 εξασφάλισε ισάριθμες βεβαιώσεις παραγωγού ειδικών έργων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο. Ο πρώτος σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 200 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 200 MW προορίζεται για τη θέση «Κανάλια-Ανατολική Λάρισα» των Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάς, Αρμενίου, Κάρλας, Κιλελέρ, Λακερειας, Νέσσωνος, Πλατύκαμπου των Δήμων Αγιάς, Κιλελέρ, Ρήγα Φεραίου και Τεμπών των Περιφερεαικών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας. Ο δεύτερος σταθμός επίσης εγκατεστημένης ισχύος 200 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 200 MW προορίζεται για τη θέση «Ταμιευτήρες-Ανατολική Λάρισα» των Δημοτικών Ενοτήτων Αρμενίου, Κιλελέρ, Λακερειας, Πλατύκαμπου των Δήμων Αγιάς και Κιλελέρ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
EDF Renewables Hellas
Η EDF Renewables, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της παραγωγής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, θυγατρική της γαλλικής Électricité de France, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ δραστηριοποιείται παγκοσμίως, με αντικείμενο την ανάπτυξη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία έργων ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 12 GW παγκοσμίως. Ο όμιλος έχει ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα. Η EDF Renewables Hellas, θυγατρική της EDF Renewables, συστάθηκε το 2005 και αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. Μέσω των θυγατρικών της εταιρειών, αναπτύσσει και θέτει σε λειτουργία Αιολικούς, Φωτοβολταϊκούς και Υβριδικούς Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ διαθέτει και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε ώριμα αδειοδοτικά έργα (Αιολικά, ΦΒ, Υβριδικά). Η EDF Renewables Hellas ευθυγραμμισμένη με τους στόχους και τις αρχές της μητρικής εταιρείας EDF Renewables, επιδιώκει πάντα τις επενδύσεις στο χώρο της παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.
Total
Στην πέμπτη θέση της ελληνικής αγοράς αιολικών πάρκων, με εν λειτουργία μονάδες που προσεγγίζουν τα 250 MW, και μία από τις κορυφαίες στις ελληνικές ΑΠΕ βρίσκεται πλέον ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies, μετά τη συμφωνία εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της Total Eren, στην οποία κατείχε το 29%. Αν προστεθούν και τα φωτοβολταϊκά, το συνολικό χαρτοφυλάκιο του γαλλικού κολοσσού που βρίσκεται εν λειτουργία ή υπό κατασκευή στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 420 MW και αποτελείται από 13 αιολικά και 13 φωτοβολταϊκά πάρκα.