Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το κατασκευαστικό σκέλος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, «Great Sea Interconnector».
Ανεξάρτητα με την πορεία των διαδικασιών για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τις οποίες ήδη δουλεύουν ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) – είναι και ο μέτοχος του Great Sea Interconnector – και η κυπριακή κυβέρνηση, η ηλεκτρική διασύνδεση ξεκινά να κατασκευάζεται.
Το σινιάλο
Το σινιάλο για την εκκίνηση της κατασκευής του έργου και συγκεκριμένα του πρώτου τμήματος από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο δίνουν δύο επιχειρηματικές κινήσεις.
Η πρώτη αφορά στην υπογραφή ανάμεσα στον φορέα υλοποίησης του έργου Great Sea Interconnector και το γερμανικό πολυεθνικό βιομηχανικό όμιλο Siemens η σύμβαση μελέτης για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής (converter) εναλασσόμενου – συνεχούς ρεύματος στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ η σύμβαση υπογράφεται άμεσα είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ και αναμένεται περί τα τέλη του έτους η γερμανική εταιρεία που είχε κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό για το έργο του σταθμού μετατροπής να ξεκινήσει τις εργασίες. Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης τον EuroaAsia Interconnector (σχήμα κυπριακών συμφερόντων).
Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός κολοσσός με έσοδα 77,8 δισ. ευρώ και 320.000 εργαζομένους έχει αναλάβει μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την κατασκευή των δύο σταθμών μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.
Η δεύτερη επιχειρηματική κίνηση αφορά στην έλευση του μεγάλου βιομηχανικού ομίλου στην παραγωγή καλωδίων τη γαλλική Nexans. Η βιομηχανία έχει μία ιστορία 135 ετών, σχεδόν μαζί με την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού από τον Τόμας Έντισον και το 2023 είχε κύκλο εργασιών 6,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, στην Αθήνα θα βρεθούν στελέχη της Nexans, τα οποία και θα συναντηθούν με τον ΑΔΜΗΕ. η οποία και μέσα από μία εκδήλωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εργασιών για το καλωδιακό τμήμα ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.
Αποφασιστικότητα
Οι επιχειρηματικές αυτές εξελίξεις φανερώνουν και την αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών στην ηλεκτρική διασύνδεση για την υλοποίηση του έργου που θα φέρει πιο κοντά τα συστήματα ηλεκτρικής μεταφοράς της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Αποφασιστικότητα η οποία καταδείχτηκε και από τις τελευταίες επαφές που είχε ο CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Μάκη Κεραυνό και τις επαφές με το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ.
Στη Λευκωσία επιδιώχτηκε ο συντονισμός μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κυβέρνησης της Κύπρου για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το έργο
Το ηλεκτρικό καλώδιο Κύπρου – Κρήτης, μήκους 898 χλμ. και προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 757 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και
το Connecting Europe. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος, ώστε το 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.
Αποτελεί υποέργο του ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) «Great Sea Interconnector» που αφορά στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, συνολικού μήκους 1.208 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Η ηλεκτρική διασύνδεση αρχικά, θα επιτρέψει την αμφίδρομη μεταφορά 1.000 MW και σε πλήρη ανάπτυξη 2.000 MW.