Μενού Ροή
Οι επενδύσεις της απολιγνιτοποίησης «τρέχουν» με ρυθμό ταχύτερο του Ελληνικού

Με διαδικασίες αδειοδότησης πολύ πιο γρήγορες από αυτές του Ελληνικού, θα αναπτυχθούν τα επενδυτικά σχέδια στις περιοχές που θα λάβει χώρα η απολιγνιτοποίηση στην Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Με όπλο τα ισχυρά οικονομικά κίνητρα το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι τεράστιο, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης Κ. Μουσουρούλης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Ο ίδιος προανήγγειλε πρόσθετες επενδύσεις 3 δισ. ευρώ, ενώ εντός του μήνα θα είναι έτοιμες οι μελέτες από την ΔΕΗ για τον πολεοδομικό σχεδιασμό των ορυχείων.

Ο κ. Μουσουρούλης σημείωσε ότι αν και κάποια σχέδια πάγωσαν λόγω της πανδημίας, το ύψος των κινήτρων τα έχει ξεπαγώσει. Σημείο αναφοράς των νέων επενδυτικών σχεδίων θα αποτελέσουν τα 247.000 στρέμματα γης στα πρώην λιγνιτικά κέντρα, τα οποία θα διατεθούν για επενδυτικά σχέδια και πάνω από 164.000 θα περάσουν στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα ιδρύσει με νόμο το δημόσιο (SPV) και θα τις δίνει την ευελιξία που απαιτείται για να προχωρήσει ο σχεδιασμός.

Ανέφερε επίσης πως  σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης θα ενισχυθεί με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προσθέσουν επιπλέον 3 δισ. ευρώ στους πόρους που θα συμβάλλουν στην μεταμόρφωση των λιγνιτικών περιοχών. Στα εργαλεία αυτά περιλαμβάνονται το Invest EU και η χρηματοδοτική ενίσχυση από την ΕΤΕπ. Οι πόροι αυτοί θα προστεθούν στα 2 δις. ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία θα αναλάβει να ωριμάσει η συντονιστική επιτροπή.

Σε σχέση με άλλες χώρες που υλοποίησαν αντίστοιχα προγράμματα δίκαιης μετάβασης, τόνισε ότι εξετάστηκαν επτά παραδείγματα. Οι διαφορές όμως σε σχέση με αυτές ήταν ότι είχαν μικρότερη εξάρτηση από έναν κλάδο και ελαφρώς πιο διαφοροποιημένο προϊόν.

Με βάση το σχεδιασμό εντός του μήνα αναμένεται να τρέξει  η εκπόνηση των  μελετών από την πλευρά της ΔΕΗ για τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα καταρτιστούν στις λιγνιτικές περιοχές κατά το πρότυπο του πολεοδομικού σχεδιασμού που ακολούθησε η πολιτεία στο Μάτι. Πρόκειται για ένα πλέγμα μελετών (στρατηγικές μελέτες, μελέτες υδατορεμάτων κ.α) που θα κοστίσουν περί το 1,5 εκ. ευρώ και θα πληρωθούν από την ΔΕΗ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας