Την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους νέους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που προτείνει η Κομισιόν για το 2040, ανέλυσε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Power & Gas Forum και στην Ενότητα 1 με τίτλο «Το γεωπολιτικό υπόβαθρο των ενεργειακών εξελίξεων – Η εικόνα μετά την κρίση – Οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα».
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, πρώην Υπουργός Ενέργειας, ο Νικόλαος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε Θέματα Ενέργειας και η Έλενα Γιαννακοπούλου, Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής του Ομίλου ΔΕΗ. Την συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Φιντικάκης, Διευθυντής στο Liberal.gr.
Ειδικότερα, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που συνεπάγεται μια «τροχιά» επίτευξης των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, εστιάζοντας ανάμεσα σε άλλους τομείς, στο τομέα της εξοικονόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων. «Βλέπουμε ότι είναι μεγάλοι στόχοι που προφανώς έχουμε βούληση να ακολουθήσουμε, αλλά μάλλον πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν τους θέτουμε. Εκφράσαμε στις Βρυξέλλες την αντίρρησή μας στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση των εκπομπών κατά 90% ως το 2040. Πρέπει να ανασχεδιαστεί. Η επίσημη θέση μας συμβαδίζει με το σκεπτικισμό. Η νέα Κομισιόν πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με πιο δημιουργικό τρόπο ώστε η Πράσινη Συμφωνία να μη χάσει τη λαϊκή αποδοχή», ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης.
Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ μίλησε επίσης για τις πιθανές καθυστερήσεις στις νέες διασυνδέσεις της χώρας μας. Ανέφερε ως πιθανούς λόγους τυχόν χρηματοδοτικά κενά, τις τεχνικές δυνατότητες, καθώς και τη διάσταση ότι οι επενδύσεις εν τέλει επιβαρύνουν τα τέλη χρήσης δικτύου και χρειάζεται προσοχή.
Ως προς τις αντιδράσεις που παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις προς αυτά τα έργα, στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ θα υπάρχουν σχετικές διατάξεις για να διευκολύνουν την κατάσταση.
Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλήσεις της «επόμενης ημέρας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένων των επερχόμενων εκλογών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ως «κλειδιά» την εξοικονόμηση ενέργειας, τα δίκτυα, την αποθήκευση και την γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Αναλυτικότερα, υπογράμμισε την ανάγκη να διορθωθούν τα «κακώς κείμενα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς υπάρχει σχετική εμπειρία με δεδομένη την στόχευση της χώρας να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης με ορίζοντα το 2030. Επιπρόσθετα, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της αποβιομηχάνισης της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή στην ευρωπαϊκή στρατηγική προκειμένου να επιτρέψει την αναβίωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αφενός για την στήριξη των φιλόδοξων στόχων και αφετέρου για λόγους ενεργειακής ασφάλειας και όχι μόνο.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πάνελ, ο Νικόλαος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ διαμορφώνει δύο νέες πραγματικότητες που θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά την ενεργειακή κοινότητα. Από την μία πλευρά είναι το ζήτημα της αποζημίωσης της περίσσειας ενέργειας, δηλαδή η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται αλλά δεν χρειάζεται και από την άλλη, η προοπτική μετατροπής της χώρας σε εξαγωγό «πράσινης» ενέργειας, γεγονός που περνάει μέσα από την προώθηση και υλοποίηση των διεθνών διασυνδέσεων.
Η Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής του Ομίλου ΔΕΗ, Έλενα Γιαννακοπούλου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι τρία βασικά συστατικά έχουν σημασία στο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Συγκεκριμένα, το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια και την εξασφάλιση οικονομικής τιμής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η μετάβαση και το ευρωπαϊκό διασυνδεδεμένο σύστημα. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες του κλάδου κοιτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται συνολικά. Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής, άρα είναι η βάση του συστήματος. Έπειτα υπάρχει η ευελιξία και υπάρχει ανάγκη για τέτοιες πηγές. Εκεί ακριβώς ταιριάζουν οι διεθνείς διασυνδέσεις. «Η Ρουμανία έχει ισχυρό αιολικό δυναμικό, η Ελλάδα διαθέτει ηλιακό δυναμικό, άρα αν δημιουργηθεί ένας διάδρομος ανάμεσά τους, ο πράσινος ηλεκτρισμός θα ρέει εκεί που χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.