Σε μία ακόμη τεχνολογική καινοτομία προχωρά ο Δήμος Γαύδου, προκειμένου να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες.
Το νησί της Γαύδου γίνεται ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα που τοποθετούν αυτόνομο σύστημα παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού (water kiosk), παρέχοντας την υπηρεσία αυτή δωρεάν σε όλους, έχοντας την δυνατότητα να γεμίσουν από ένα μικρό μπουκαλάκι ή θερμός, μέχρι και μία μεγάλης χωρητικότητας μπουκάλα, για ιδία χρήση.
Παράλληλα, η χρήση αυτής της συσκευής αφήνει ένα ιδιαίτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Γαύδο, δίνοντας την δυνατότητα επανάχρησης φιαλών και όχι της απόρριψής τους.
Το σύστημα θα τοποθετηθεί στο Διοικητήριο στο λιμάνι της Καραβέ και θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής έξι κυβικών μέτρων νερού ανά ημέρα.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιχορήγησε την καινοτόμο δράση του Δήμου Γαύδου με 34.100 ευρώ.
Δυνατότητες συστήματος
Πρόκειται για αυτόνομο σύστημα παραγωγής και διάθεσης καθαρού νερού, που ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας σε ένα και μόνο μηχάνημα, για να δίνεται η δυνατότητα παραγωγής πεντακάθαρου και πιστοποιημένου νερού.
Οι αυτόματοι πωλητές διαθέτουν αυτοματισμούς ελέγχου του νερού, σε όλη τη διαδικασία παραγωγής του και ενημερώνουν για κάθε στάδιο ξεχωριστά. Εφοδιασμένοι με συστήματα επικοινωνίας μπορούν ακόμη και να στέλνουν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο για την άριστη λειτουργία τους.
Έτσι οι χρήστες (δημότες και επισκέπτες) θα πίνουν πεντακάθαρο νερό και θα έχουν οικονομικό όφελος αλλά και πολύ καλύτερο ποιοτικά.
Το water kiosk μπορεί να επεξεργαστεί και να μετατρέψει σε πόσιμο νερό οποιοδήποτε νερό, όπως του δημοτικού δικτύου ύδρευσης ή γεώτρησης ή πηγαδιού ή ακόμα και θαλασσινού νερού.
Πριν την εγκατάστασή του γίνεται η πλήρης χημική και μικροβιακή ανάλυση του, προς επεξεργασία νερού, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις των συστημάτων του.
Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης διανομής νερού σε μία ή δύο ή και παραπάνω θυρίδες. Η μια ρυθμίζεται π.χ. για πλήρωση δοχείων 10 lt και η άλλη για πλήρωση δοχείων χωρητικότητας 20 lt. Έχει δυνατότητα παραγωγής πόσιμου νερού από 1600lt/ημέρα μέχρι 12.000 lt.
Πηγή: ertnews.gr