Μενού Ροή
Ανάλυση Alpha Bank: Ο κομβικός ρόλος του TAP, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου και ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Τις ευκαιρίες για την ανάδειξή της χώρας ως εξαγωγικού κόμβου ενέργειας αναδεικνύουν σειρά αναφορών που καταγράφηκαν χθες Τετάρτη, τόσο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με τίτλο “H Αυξανόμενη Εξωστρέφεια Της Ελληνικής Οικονομίας”, τους Δημήτρη Μίχα, Γενικό Σύμβουλο ΟΕΥ A’, Γραφείο ΟΕΥ Σόφια και τον Αντώνη Κατεπόδη, Γενικό Σύμβουλο ΟΕΥ Β’, Γραφείο ΟΕΥ Βελιγράδι στο ίδιο συνέδριο του ΠΣΕ αλλά και το τελευταίο τεύχος του δελτίου με τίτλο "Experiencing Energy Shocks in Greece: Inflation, Public Finances and Investment Dynamics" της Alpha Bank, όπου αναλύονται οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα εξής αλληλένδετα πεδία: τις πληθωριστικές πιέσεις, τα δημόσια οικονομικά με έμφαση στο δημόσιο χρέος και το εμπορικό έλλειμμα, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων, επαληθεύοντας μεν την ιστορική αρνητική συσχέτισή της με τις τιμές του πετρελαίου, αλλά παράλληλα εντοπίζοντας εκείνους τους παράγοντες οι οποίοι στήριξαν τη δυναμική των επενδύσεων, στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Όπως αναφέρεται από το τμήμα αναλύσεων της Τράπεζας, “Το ενεργειακό σοκ που ξέσπασε στα μέσα του 2021 και κορυφώθηκε το 2022, αναμένεται να αποτελέσει ιστορικό ορόσημο του 21ου αιώνα προς ένα πιο πράσινο και αξιόπιστο ενεργειακό σύστημα”. Επίσης σημειώνεται ότι “η  Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του μεταβαλλόμενου ενεργειακού τοπίου στην Ευρώπη. Κατ’ αρχάς, η ελληνική ναυτιλία είναι βασικός παράγοντας στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Επίσης, εκτιμάται ότι, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το σιδηροδρομικό δίκτυο θα συνδέει τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με μεγάλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου. Επιπλέον, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) παρέχει μία άλλη πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη, μεταφέροντάς το από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας. 

Η επέκταση του αγωγού TAP έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, 2023), καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαρτάται από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. H διασύνδεση φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου και ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι πλέον κρίσιμα ενεργειακά έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μετατραπεί σε  ενεργειακό κόμβο. Επίσης, η εξόρυξη φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον.”

 Οι ΑΠΕ

Σύμφωνα με την ανάλυσή, “είναι πλέον σαφές ότι οι μέθοδοι παραγωγής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει αναδειχθεί ως σημαντικότερη από την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ο πόλεμος άλλαξε το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς, όπως τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.”

Οι προϋποθέσεις

Όπως αναφέρεται, “παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ένας μικρός καταναλωτής ενέργειας, παγκοσμίως,  η στρατηγική της θέση την καθιστά ιδανική δίοδο για τη μεταφορά φυσικού αερίου και πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών επενδύσεων θα πραγματοποιηθεί εγκαίρως. Παράλληλα, η αφθονία φυσικών και ανανεώσιμων πόρων της Ελλάδας έχει αυξήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα, καθιστώντας την σημαντική ενεργειακή πύλη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Καθώς ο πράσινος μετασχηματισμός επιταχύνεται, ο ρόλος της χώρας ως ενεργειακός κόμβος δύναται να είναι καθοριστικός.”

Το συνέδριο του ΠΣΕ

Να σημειωθεί ότι με βάση τον υπουργό Οικονομικών και όσα ανέφερε στο συνέδριο του ΠΣΕ,  η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εφόσον δημιουργηθούν πανευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα μπορεί να αποτελέσει σημείο αιχμής για την Ελλάδα, “ώστε η Ελλάδα να μην εξαρτάται ούτε από τον ρυπογόνο και ακριβό λιγνίτη ούτε από το εισαγόμενο φυσικό αέριο”

«Προσπαθούμε με δράσεις για αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου/ Δεν είμαστε σοβιετική χώρα δεν μπορούμε να διατάξουμε ανάπτυξη αλλά μπορούμε να δώσουμε πλαίσιο κινήτρων. Αγροδιατροφή και φαρμακοβιομηχανία είναι σημαντικές. Έχουμε εξαιρετικές επιδόσεις αλλά και περιθώρια βελτίωσης, αλλά και δραστηριότητες με παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, που εάν δημιουργηθούν τα αναγκαία δίκτυα, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί εξαγωγές ενέργειας και να μην εξαρτάται από ακριβό και ρυπογόνο λιγνίτη ούτε  από το ακριβό φυσικό αέριο. Μπορούμε να ενισχύσουμε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και να ενισχύσουμε ισχυρά σχήματα» τόνισε με έμφαση ο κ. Χατζηδάκης.

Επίσης ο Δημήτρης Μίχας, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ A’, Γραφείο ΟΕΥ Σόφια και ο Αντώνης Κατεπόδης, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β’, Γραφείο ΟΕΥ Βελιγράδι στο ίδιο συνέδριο του ΠΣΕ ανέδειξαν τις μεγάλες ευκαιρίες που αναδεικνύονται σε Σερβία και Βουλγαρία στον κλάδο των ΑΠΕ. 

Ειδικότερα ΓΕΚ Τέρνα, Intrakat, ΑΒΑΞ, Mytilineos, που πρόσφατα εκπρόσωποί τους βρέθηκαν στη Σερβία, συνοδεύοντας την πρωθυπουργική αποστολή, “βλέπουν” τον κλάδο κατασκευών και ενεργειακών έργων, ενώ ήδη η Ελλάδα είναι βασικός εξαγωγέας ενέργειας στη Βουλγαρία, τόσο μέσω του FSRU της Αλεξανδούπολης, που μπαίνει σε εμπορική λειτουργία, όσο και μέσω των διασυνδέσεων για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας