Μενού Ροή
"Προσγείωση" στην τιμή του φορτίου βάσης τον Μάρτιο - Πονοκέφαλος τα δικαιώματα εκπομπών

Η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 44,2% σε ετήσια βάση με βάση το μηνιαίο δελτίο για τη βιομηχανία του ΙΟΒΕ και της Ελληνικής Παραγωγής. Την ίδια ώρα τον Απρίλιο η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 αυξήθηκε κατά 10,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στα 63,52 €/tCΟ2, κάτι που ανεβάζει τα κόστη για τη βιομηχανία, που όπως ανέφερε και στην παρέμβασή της η ΕΒΙΚΕΝ σε ημερίδα στο ΕΒΕΑ αναζητά ένα ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

Πάντως για σήμερα στα 95,89 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 182,63 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 48,01 ευρώ/MWh. Η τιμή έπεσε κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 285,34 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 0,0%, το φυσικό αέριο 43,7%, τα υδροηλεκτρικά 4,6%, οι εισαγωγές 12,5% και οι ανανεώσιμες 35,3%. Οι εξαγωγές στις 14,474 MWh και οι εισαγωγές στις 17,879 MWh.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου Ενέργειας με τις υψηλές τιμές έχουν “σπρώξει” την μέση Τιμή Εκκαθάρισης στα 75,56 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κι αυτό παρά το ότι εσχάτως υπάρχει το φαινόμενο σε έντονη τάση με τις μηδενικές τιμές, ως αποτέλεσμα της μεγάλης διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο ενώ ήδη έχουν αποτυπωθεί και αρνητικές τιμές.

Το περασμένο Σάββατο για  επτά ώρες η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν σχεδόν μηδενική τιμή από τις 11:00 ως τις 17:00.

Και ο Απρίλιος ωστόσο ήταν μήνας στον οποίο οι σχεδόν μηδενικές τιμές αποτυπώθηκαν πολύ συχνά. Άλλωστε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά καταγράφηκε αρνητική τιμή στις 7 Απριλίου και συγκεκριμένα για μια ώρα, στις 3 το μεσημέρι, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε σε -0,01 ευρώ/MWh. Πλέον το φαινόμενο γίνεται συχνότερο. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφηκαν πολλές ώρες με μηδενικές ακόμα και αρνητικές τιμές, ίσως οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

Ρεκόρ σημειώθηκε κατά την Κυριακή των Βαϊων (28/4) με 11 ώρες αρνητικές και μηδενικές τιμές μέσα στο 24ωρο, με αποτέλεσμα η χαμηλότερη οριακή τιμή ημέρας να υποχωρήσει στο -1,02 ευρώ/MWh , που είναι και τη κατώτερη οριακή τιμή, που έχει σημειωθεί ως σήμερα.

Οταν το αρνητικό πρόσημο μπαίνει μπροστά από την τιμή σημαίνει ότι ο παραγωγός πληρώνει για να απορροφηθεί η ενέργεια που προσφέρει στο σύστημα και βέβαια στη μηδενική τιμή δεν εισπράττει τίποτα για την ενέργεια που διαθέτει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 Πρόκειται για μία κατάσταση μόνιμη πλέον σε όλη την Ευρώπη, όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και υπάρχει υπερπροσφορά από τις ΑΠΕ για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Μάλιστα το φαινόμενο επιδεινώνεται συνεχώς, όσο αυξάνεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας