Μενού Ροή
Η άνοδος στις τιμές φυσικού αερίου φέρνει την άνοδο στις τιμές ρεύματος

«Σήματα» αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, όπου  οι διαπραγματευτές φαίνεται να «ποντάρουν» σε  άνοδο το επόμενο διάστημα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανές διαταραχές στην προμήθεια LNG από τη «φλεγόμενη» περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι καθαρές long θέσεις στην προθεσμιακή αγορά που «βλέπουν» άνοδο του TTF σημείωσαν άλμα στις 96,4  Τεραβατώρες, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αξία συναλλαγών της τάξης των 3 δις. ευρώ - με βάση τις τρέχουσες τιμές- σύμφωνα με στοιχεία από το Intercontinental Exchange (ICE) που παρουσιάζουν οι Financial Times.  Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανοδικό «στοίχημα» στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο του 2022, πριν δηλαδή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το επακόλουθο «ψαλίδι» στις εισαγωγές ρωσικού αερίου αγωγών στην Ευρώπη. 

Το φυσικό αέριο στον ευρωπαϊκό κόμβο TTF διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ/MWh  -ενώ στις αρχές του έτους βρισκόταν κοντά στα επίπεδα των 23-25 ευρώ/MWh- και τα προθεσμιακά συμβόλαια για την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα «δείχνουν» άνοδο των τιμών πάνω από τα 35 ευρώ/ΜWh, προς τα επίπεδα των 40 ευρώ/MWh, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που κινούνταν η αγορά προ της κρίσης φυσικού αερίου (10-20 ευρώ/MWh).  Ήδη η  αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο θεωρείται ο βασικός «υπαίτιος» για την ανοδική τάση των τιμών του ηλεκτρισμού στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά, οι οποίες για το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου κινούνται κοντά στα 70 ευρώ/MWh, ενώ ο Απρίλιος είχε κλείσει στα 60 ευρώ/ΜWh. 

Το ράλι  στις τιμές του φυσικού αερίου που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία  κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2022, όταν η τιμή άγγιξε κάποια στιγμή τα 300 ευρώ/MWh.  Στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία της αποκλιμάκωσης,  καθώς οι οικονομίες της Ευρώπης περιόρισαν τη χρήση φυσικού αερίου και βρήκαν εναλλακτικές λύσεις για  το ρωσικό φυσικό αέριο, λύσεις οι οποίες ωστόσο αύξησαν την εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από την παγκόσμια αγορά LNG, που χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα στις τιμές και αβεβαιότητα αναφορικά με την προσφορά. Ηδη τους περασμένους μήνες υπήρξαν διαταραχές στις εξαγωγές από ΗΠΑ και Αυστραλία, με τα επενδυτικά funds να «χτίζουν» long θέσεις για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο, εν μέσω ανησυχιών για την μεταφορά LNG στην Ευρώπη μέσω Ερυθράς Θάλασσας, όδευση από την οποία προήλθε το 13% των ευρωπαϊκών προμηθειών LNG το 2023.

«Τα funds προεξοφλούν πιθανή μείωση των ροών LNG από τα Στενά του Ορμούζ και τα Στενά του Μπαμ παλ-Μπαντάμπ. Κάτι τετοιο θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών και δικαιολογεί την λήψη long θέσεων», σχολίασε o αναλυτής  του think tank ICIS Τομ Μάρζεκ-Μάνσερ. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι τα στοιχήματα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου εμφανίζουν ποσοστό πληρότητας 63,8%, που είναι το δεύτερο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι περισσότεροι διαπραγματευτές και αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΕ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα πλήρωσης των αποθηκών ενόψει του επόμενου χειμώνα, οπότε και η ζήτηση για το καύσιμο αναμένεται να αυξηθεί. Δεν αποκλείουν όμως μεγάλες μεταβολές των τιμών τους επόμενους μήνες, με «φόντο» και την αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η υποκείμενη ζήτηση για φυσικό αέριο τον Απρίλιο ήταν αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.  Εστία προβληματισμού για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα είναι και το μέλλον του εναπομείναντος αερίου αγωγών της Ρωσίας που φτάνει στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας (που αναλογεί στο 5% των προμηθειών της Ευρώπης), με δεδομένη την εκπνοή της συμφωνίας διαμετακόμισης μεταξύ Κιέβου-Μόσχας που λήγει στα τέλη του 2024 και την εκπεφρασμένη πρόθεση της Ουκρανίας να μην την ανανεώσει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας