Μενού Ροή
Κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη»: Στα 4 δις δολ. το ύψος της επένδυσης - Πολύ υψηλό το κόστος, η πρώτη εκτίμηση στην Κύπρο -Τι αναφέρει η NewMed Energy στο χρηματιστήριο Τελ Αβίβ

Στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζει το ύψος της επένδυσης για την αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ η κοινοπραξία NewMed Energy, Chevron και Shell, όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που κατέθεσε στο υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ενημέρωσε χθες το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ η NewMed Energy, το επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής προβλέπει ότι η παραγωγή και η επεξεργασία του φυσικού αερίου  θα πραγματοποιηθεί αρχικά μέσω 4 γεωτρήσεων παραγωγής που θα συνδέονται με πλωτή μονάδα παραγωγής που θα τοποθετηθεί πάνω από το κοίτασμα με ονομαστική μέγιστη παραγωγική ικανότητα περίπου 800 MMCF ημερησίως. Το φυσικό αέριο θα εξάγεται από την πλωτή μονάδα παραγωγής μέσω αγωγού στην αιγυπτιακή γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου. 

Η κοινοπραξία έχει ενημερώσει την Κυπριακή κυβέρνηση, πριν από την ολοκλήρωση των τεχνικοοικονομικών μελετών σκοπιμότητας και την εκτέλεση του Front-End Engineering Design (FEED), ότι το εκτιμώμενο κόστος του επικαιροποιημένου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ισραηλινή εταιρεία αναφέρει ότι μέχρι τώρα «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το αν και πότε, εάν και κατά πόσον, η Κυπριακή κυβέρνηση θα εγκρίνει το επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, και εάν η εν λόγω έγκριση θα εξαρτάται από οποιουσδήποτε όρους. 

Επιπλέον, διευκρινίζει ότι «εκτός από την έγκριση από την Κυπριακή κυβέρνηση, η τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την εφαρμογή του επικαιροποιημένου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής υπόκειται, μεταξύ άλλων, σε εκτέλεση FEED, εμπορικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με την προς εγκατάσταση εξαγωγή αγωγό, την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια φυσικού αερίου και την εκπλήρωση των όρων κλεισίματος των εν λόγω συμφωνιών, των ρυθμιστικών εγκρίσεων και ρυθμίσεων για τη χρηματοδότηση».

Από την Κυπριακή πλευρά δεν υπήρξε έως τώρα αντίδραση, ωστόσο το κόστος θεωρείται πάρα πολύ υψηλό έως και αποτρεπτικό για την προώθηση της επένδυσης, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με το κόστος ανάλογων ή πιο αποδοτικών υποδομών που αξιοποιούνται ήδη στην ευρύτερη περιοχή από άλλες εταιρείες.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας