Μενού Ροή
Στροφή στις μαύρες λεπίδες για ανεμογεννήτριες - Νέα αποκαλυπτική μελέτη

Η αιολική ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, αλλά παρουσιάζει κινδύνους για τα πουλιά και τις νυχτερίδες λόγω θανάτων από συγκρούσεις. Προηγούμενες μελέτες εκτιμούν ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά και νυχτερίδες λόγω συγκρούσεων με πτερύγια ανεμογεννητριών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, σε συνεργασία με ομοσπονδιακούς, βιομηχανικούς και μη κερδοσκοπικούς εταίρους, καθώς και με χρηματοδότηση από τη Νομοθετική Συνέλευση του Όρεγκον, βασίζονται σε πρόσφατη έρευνα από τη Νορβηγία που διαπίστωσε μείωση σχεδόν 72% στις συγκρούσεις πουλιών με ανεμογεννήτριες όταν ένα πτερύγιο ήταν βαμμένο μαύρο.

«Ήταν μια εντυπωσιακή επίδραση, αλλά το δείγμα ήταν σχετικά μικρό», δήλωσε ο Christian Hagen, ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Αλιείας, Άγριας Ζωής και Επιστημών Διατήρησης του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. «Η βιομηχανία και οι επιστήμονες στη Βόρεια Αμερική θεώρησαν ότι πριν από οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής, πρέπει να επαναλάβουμε τη μελέτη με μεγαλύτερο δείγμα και να αναλύσουμε διάφορα είδη πουλιών για να διασφαλίσουμε ότι είναι αποτελεσματική και δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις».

Πρόσφατα, 28 πτερύγια ανεμογεννητριών βάφτηκαν μαύρα σε ένα αιολικό πάρκο κοντά στο Glenrock, Wyoming, που διαχειρίζεται η PacifiCorp, ένας βασικός εταίρος και ηγέτης του έργου. Η μελέτη στοχεύει να προσδιορίσει την επίδραση των βαμμένων πτερυγίων στη μείωση των θανάτων αετών, άλλων πουλιών και νυχτερίδων. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα μαύρα πτερύγια θα διαταράξουν την οπτική ομοιομορφία του εναέριου χώρου, κάνοντας τις ανεμογεννήτριες πιο ευδιάκριτες για τα πουλιά και προκαλώντας την αποφυγή τους.

Ο Hagen συνεργάζεται με τη διδακτορική φοιτήτρια Natia Javakhishvili, η οποία αναπτύσσει ένα μοντέλο που ενσωματώνει δεδομένα κίνησης πουλιών για να αξιολογήσει εάν οι βαμμένες ανεμογεννήτριες αυξάνουν την αποφυγή από τα πουλιά, με ιδιαίτερη έμφαση στους χρυσαετούς, ένα είδος που επηρεάζεται από τις ανεμογεννήτριες. Οι ερευνητές παρακολουθούν επίσης παρόμοιες μελέτες που πραγματοποιούνται στην Ισπανία, τη Σουηδία και τη Νότια Αφρική.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας