Μενού Ροή
Η αιολική ενέργεια αποτελεί το πλεονέκτημα της Ελλάδας - Τι αναφέρει η έκθεση Ντράγκι

Συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει η αιολική ενέργεια σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι, υποστηρίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ σχολιάζοντας την έκθεση η οποία έχει γίνει...talk of the town στον  ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Σε ανάρτησή της στο LinkedIn, η ΕΛΕΤΑΕΝ παραθέτει ένα αποκαλυπτικό διάγραμμα που δείχνει ότι η αιολική ενέργεια είναι ο οικονομικός τομέας όπου η Ευρώπη έχει τις μεγαλύτερες – μετά τις πράσινες μεταφορές- δυνατότητες να διατηρήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας . Όπως εξηγεί η έκθεση, ο υπολογισμός αυτός -που απεικονίζεται στο άξονα Χ του διαγράμματος- λαμβάνει υπόψη το πόσο δυνατή και αναπτυγμένη είναι η οικονομία σε άλλους σχετικούς τεχνολογικούς τομείς.

Από το ίδιο διάγραμμα προκύπτει επίσης ότι η αιολική ενέργεια είναι ο οικονομικός τομέας όπου η Ευρώπη έχει ήδη αποκτήσει τη μεγαλύτερη τεχνολογική εξειδίκευση και ανταγωνιστικότητα  σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. «Δεν είναι όμως μόνο γενικά η Ευρώπη», σχολιάζει η ΕΛΕΤΑΕΝ. «Η αιολική ενέργεια αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα ειδικά της Ελλάδας». Η έκθεση, αφού επισημαίνει την ανάγκη  για αύξηση των ΑΠΕ, διευκρινίζει: «Συγκεκριμένες περιοχές της ΕΕ είναι προικισμένες με υψηλό δυναμικό για οικονομικά ανταγωνιστική αξιοποίηση των Α.Π.Ε Για παράδειγμα, ήλιος στη νότια Ευρώπη και άνεμος  στο Βορρά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σχολιασμός του CEO της Wind Europe, Gilles Dickson που αναδεικνύει τις επισημάνσεις της Έκθεσης Ντράγκι ότι η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί «αλλαγή ταχύτητας» στην ανάπτυξη των δικτύων, τις διαδικασίες αδειοδότησης και χρηματοδότησης, τις εφοδιαστικές αλυσίδες, την διαμόρφωση πεδίου ισότιμου ανταγωνισμού και την προώθηση της καινοτομίας.

Ειδικά για τα δίκτυα η έκθεση Ντράγκι κάνει λόγο για περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια (θέματα που έχει τεθεί επανειλημμένως επί τάπητος από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής), διαφορετική προσέγγιση στην αδειοδότηση, νομικό πλαίσιο για διασυνοριακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις με έναν νέο συντονιστικό όργανο ώστε να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις και ενίσχυση των πόρων του Connecting Europe Facility (CEF) που στην παρούσα φάση με έναν ισχνό κουμπαρά της τάξης των 5 δις. ευρώ καλείται να στηρίξει δεκάδες διασυνοριακά έργα στους κλάδους των δικτύων, της αποθήκευσης ενέργειας, του υδρογόνου, των υπεράκτιων αιολικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στο θέμα των δικτύων οι προτάσεις Ντράγκι είναι στο πνεύμα προτάσεων που είχαν κατατεθεί εδώ και καιρό από την ελληνική κυβέρνηση στη δημόσια σφαίρα. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι την έκθεση Ντράγκι σχολίασε χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάρτηση με τα δίκτυα ηλεκτρισμού, μιλώντας -μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό Καγκελάριο Νεχάμερ- για την ανάγκη να εξεταστεί πώς η διασυνδεσιμότητα των ενεργειακών δικτύων, «ένα ευρωπαϊκό αγαθό που επηρεάζει την ευημερία όλων» όπως είπε, μπορεί να χρηματοδοτηθεί όχι μόνο με ιδιωτικούς ή εθνικούς πόρους».  καθώς τελικά το αποτύπωμα μιας τέτοιας προσπάθειας θα ήταν θετικό για της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πληρώνουμε ενέργεια πολύ πιο ακριβή σήμερα στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες».  Ο κ. Μητσοτάκης υπονόησε επίσης ότι η έλλειψη διασυνδέσεων συνδέεται με την «στρέβλωση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που οδήγησε σε πολύ υψηλότερες περιφερειακές τιμές στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, σε σχέση με τις τιμές που μπορεί να υπήρχαν στην Αυστρία και στη Γερμανία, σε μια αγορά που υποτίθεται, όμως, ότι είναι συνδεδεμένη». Κάτι που αποδεικνύει κατά τον ίδιο ότι «η ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκά δίκτυα για να έχουμε μια πραγματικά ενιαία αγορά καθίσταται αυτονόητη προτεραιότητα»

Η Wind Europe εξαίρει επίσης τις προτάσεις Ντράγκι για την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, τη χρηματοδότησή τους (μέσω συμβάσεων επί διαφοράς, PPA, χορήγηση λειτουργικών και επενδυτικών ενισχύσεων και αναπτυξιακά επενδυτικά εργαλεία).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ οι περισσότεροι ενεργειακοί φορείς -συμπεριλαμβανομένων του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, επικεφαλής της Metlen και προέδρου του ΔΣ της Eurometaux και του Γιώργου Χατζημαρκάκη, προέδρου της Hydrogen Europen αξιολόγησαν θετικά τις προτάσεις Ντράγκι, υπήρχε και ένας φορέας που εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το σκέλος των προτάσεων που αφορά στη στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανικών. Ο λόγος για την Eurelectric, η οποία χαρακτήρισε πρόταση «που μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» την ιδέα για προσωρινές επιδοτήσεις του κόστους ενέργειας των ενεργοβόρων βιομηχανιών, ενώ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική για τον κλάδο» την πρόταση να παρέχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ένα προκαθορισμένο -μικρό- ποσοστό της επιδοτούμενης από δημόσιους πόρους ηλεκτροπαραγωγής τους μέσω PPA στο κόστος παραγωγής συν ένα μικρό περιθώριο κέρδους σε συγκεκριμένες βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν έντονο διεθνή ανταγωνισμό. «Αυτό θα μείωνε τα κίνητρα για τους ηλεκτροπαραγωγούς να συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια και θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις στην καθαρή ηλεκτροπαραγωγή», υποστηρίζει η Eurelectric.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας