Μενού Ροή
Έκθεση ΙΕΑ: Απαιτούνται στρατηγικά μέτρα για την ενσωμάτωση ηλιακής και αιολικής ενέργειας

Καθώς η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αυξάνονται με γοργό ρυθμό σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους στα ηλεκτρικά συστήματα, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικά οφέλη, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Η έκθεση "Ενσωμάτωση Ηλιακής και Αιολικής Ενέργειας: Παγκόσμια εμπειρία και αναδυόμενες προκλήσεις", που δημοσιεύτηκε , διερευνά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια επιταχύνεται. Μεταξύ 2018 και 2023, η εγκατεστημένη ισχύς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε, και το μερίδιό τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν διπλασιάστηκε. Υποστηριζόμενες από κυβερνητικές πολιτικές και συνεχιζόμενες μειώσεις κόστους, η ικανότητα αυτών των ανανεώσιμων πηγών προβλέπεται να επεκταθεί ραγδαία έως το 2030. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι κρίσιμες τεχνολογίες για την απανθρακοποίηση, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου αποτελούν τα δύο τρίτα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε πορεία προς την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα.

Ωστόσο, για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη αυτής της πρόσθετης ισχύος, αυτές οι μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να ενσωματωθούν αποτελεσματικά στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την έκθεση, η καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων υποστήριξης της ενσωμάτωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια κατά 15% το 2030 και να μειώσει το μερίδιό τους στο παγκόσμιο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια πρωτοφανή παγκόσμια αξιολόγηση των μέτρων ενσωμάτωσης σε 50 συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Η ανάλυση αυτή εντοπίζει αποδεδειγμένα μέτρα για την ενσωμάτωση των AΠΕ, ιδιαίτερα σε συστήματα που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια υιοθέτησης. Η έκθεση επικαιροποιεί επίσης το πλαίσιο φάσεων ενσωμάτωσης των AΠΕ του IEA για να αντικατοπτρίσει τις νέες προκλήσεις στα υψηλότερα επίπεδα διείσδυσης των AΠΕ και παρέχει μια επισκόπηση των λύσεων που αρχίζουν ήδη να εφαρμόζονται σε πολλές χώρες.

Η έκθεση τονίζει ότι ενώ τα συστήματα σε πρώιμα στάδια ενσωμάτωσης AΠΕ, μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη με σχετικά μικρό αντίκτυπο στο σύστημα, εκείνα σε προχωρημένα στάδια αντιμετωπίζουν πιο σύνθετες προκλήσεις που αφορούν τη σταθερότητα και την ευελιξία, οι οποίες απαιτούν μετασχηματισμό στον τρόπο λειτουργίας, σχεδιασμού και χρηματοδότησης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαιτούνται στρατηγικές κυβερνητικές δράσεις, ενισχυμένες υποδομές και κανονιστικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί η επιτυχής  ενσωμάτωση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι ενεργειακής μετάβασης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας