Η QatarEnergy θα συνεργαστεί με τη γαλλική TotalEnergies σε ένα έργο ηλιακής ενέργειας στο Ιράκ, στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου ενεργειακού σχεδίου που έχει σχεδιάσει η πολυεθνική εταιρεία, ανέφερε η Arabian Gulf Business Insight.
Η εγκατάσταση που θα κατασκευάσουν από κοινού η TotalEnergies και η QatarEnergy θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 1,25 GW και θα μπορεί να παρέχει ενέργεια σε έως και 350.000 νοικοκυριά στην περιοχή της Βασόρας υπό κατάλληλες συνθήκες. Οι εγκαταστάσεις, που αναμένεται να περιλαμβάνουν έως και 2 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες, θα κατασκευαστούν σταδιακά, με έναρξη το 2025 και ολοκλήρωση το 2027.
Νωρίτερα φέτος, η TotalEnergies υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση, αξίας 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάρκεια όλων των έργων που περιλαμβάνει. Αυτά περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός νέου δικτύου φυσικού αερίου και μονάδων επεξεργασίας, την κατασκευή μιας μονάδας μεγάλης κλίμακας επεξεργασίας θαλασσινού νερού και την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού 1 γιγαβάτ στη νότια περιοχή της Βασόρας—το έργο στο οποίο συνεργάζεται η TotalEnergies με την QatarEnergy.
Ωστόσο, το φυσικό αέριο αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στο επενδυτικό πλάνο των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, η TotalEnergies και οι συνεργάτες της θα δημιουργήσουν εγκαταστάσεις για την ανάκτηση του συνοδευτικού αερίου που καίγεται σε τρία πετρελαϊκά πεδία και, κατά συνέπεια, θα παρέχουν αέριο για παραγωγή ενέργειας 1,5 GW στην πρώτη φάση, με στόχο τα 3 GW σε δεύτερη φάση.
Αυτή τη στιγμή, το Ιράκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τον γείτονά του, το Ιράν, και επιθυμεί να ενισχύσει την εξάρτησή του από το εγχώριο φυσικό αέριο, το οποίο προς το παρόν καίγεται και έτσι σπαταλάται. Οι εταίροι στο έργο Gas Growth Integration του Ιράκ είναι η TotalEnergies με μερίδιο 45%, η QatarEnergy με 25% και η τοπική Basra Oil Company με 30%.
Παρά την έμφαση στο φυσικό αέριο, η ιρακινή κυβέρνηση έχει επίσης φιλοδοξίες για την ηλιακή ενέργεια: νωρίτερα φέτος, ενέκρινε την κατασκευή περίπου 12 GW δυναμικότητας ηλιακής ενέργειας έως το 2030.