Μενού Ροή
TotalEnergies: Πολυενεργειακή στρατηγική με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ΑΠΕ

Ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας TotalEnergies ξεδιπλώνει την πολυενεργειακή στρατηγική του, επιχειρώντας μια ισορροπία μεταξύ της μετάβασης σε πράσινες πηγές εφοδιασμού και στα παραδοσιακά κανάλια του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για το σκοπό αυτό, θα διαθέσει περί τα 80-90 δισ δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Εξ αυτών το 27,8% ή 25 δισ δολάρια της συνολικού προγράμματος επενδύσεων από το 2025 έως το 2030 θα αφορά ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η στρατηγική αυτή, παράλληλα, επιβεβαιώνει το ρόλο του φυσικού αερίου (και ΥΦΑ) ως του κυρίαρχου «καυσίμου-γέφυρα». Και αυτό χρησιμοποιείται από τον γαλλικό όμιλο, ενώ έχει ενισχύσει την εμβέλειά του στις ΑΠΕ, προκειμένου να επιτύχει μια «ισορροπημένη και κερδοφόρα» πολυενεργειακή στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται αύξηση της παραγωγής ενέργειας – πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και βιοενέργειας – κατά 4% ετησίως στο διάστημα 2024-2030 μαζί με μια αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 10 δισ δολαρίων. Ταυτόχρονα, προβλέπεται να μειώσει δραστικά τις εκπομπές από τις δραστηριότητές της κατά 40%.

Έτσι, η μέση περιεκτικότητα σε άνθρακα των πωλήσεων ενέργειας της TotalEnergies αναμένεται να είναι 25% χαμηλότερη το 2030 σε σύγκριση με το 2015. Για να μετατρέψει τα σχέδιά της σε πραγματικότητα, ο όμιλος επιβεβαίωσε καθαρές επενδύσεις μεταξύ 16 και 18 δισ δολαρίων ετησίως κατά τη διάρκεια του 2025-2030. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι διατηρεί την ευελιξία να μειώσει τις καθαρές επενδύσεις της κατά 2 δισ δολάρια σε περίπτωση απότομης πτώσης των τιμών.

Επιπλέον, η TotalEnergies αποφάσισε να πραγματοποιήσει επαναγορές μετοχών ύψους 8 δισ δολαρίων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5% του κεφαλαίου της ενώ σκοπεύει να συνεχίσει τις επαναγορές μετοχών ύψους 2 δισ δολαρίων ανά τρίμηνο το επόμενο έτος, αυξάνοντας το μέρισμα ανά μετοχή κατά τουλάχιστον 5%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της, προβλέπεται μέση αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου περίπου 3% ετησίως έως το 2030, με κυρίαρχο το LNG, λόγω της έναρξης έξι μεγάλων έργων το 2024 σε Βραζιλία Σουρινάμ, Ομάν και Νιγηρία.

Μάλιστα το 2025 και το 2026, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 3% ετησίως λόγω της έναρξης πολλών έργων υψηλού περιθωρίου κέρδους όπως στον Κόλπο του Μεξικού, στο Ιράκ, την Ουγκάντα, την Αργεντινή, το Κατάρ, τα οποία αυξάνουν το καθαρό εισόδημα και τις ταμειακές ροές.

Πάντως, η TotalEnergies επιβεβαίωσε ότι το φυσικό αέριο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της για τη μετάβαση, καθώς η αύξηση του ΥΦΑ άνω του 50% κατά την περίοδο 2024-2030 και η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή υποστηρίζει την κερδοφόρα ολοκληρωμένη στρατηγική ηλεκτρικής ενέργειας για τη συμπλήρωση των διαλειπουσών ΑΠΕ.

Όσον αφορά τον έτερο πυλώνα της πολυενεργειακής στρατηγικής, ο γαλλικός όμιλος εστιάζει στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα ξεπεράσει τις 100 TWh το 2030, εκ των οποίων το 70% θα είναι ΑΠΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας