Σχέδιο για συνδυαστική αξιοποίηση της άφθονης και φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ για την προσέλκυση επενδύσεων σε data centers και της θερμικής ενέργειας που παράγουν ως υποπροϊόν τα data centers για την προσέλκυση επενδύσεων σε θερμοκήπια ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως η αλυσίδα της ενέργειας, προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στο Athens Investment Forum 2024.
Αναφερόμενος στις σημερινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο κ. Θ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «η ενεργειακή πολιτική ανάλογα με το αποτέλεσμα αμερικανικών εκλογών μπορεί να πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις». Ξεκαθάρισε πάντως ότι όποια κατεύθυνση κι αν πάρει η ενεργειακή πολιτική της υπερδύναμης, « η επανάσταση των ΑΠΕ δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω».
«Οι ΑΠΕ, καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται, είναι με διαφορά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος παραγωγής ενέργειας, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν το τεράστιο κόστος περιβαλλοντικών καταστροφών. Αλλά ο πλανήτης δεν έχει την πολυτέλεια να μην το λαμβάνει υπ’ όψιν», εξήγησε.
Ο κ. Θ. Σκυλακάκης επαναβεβαίωσε τη στρατηγική της κυβέρνησης στην προώθηση των ΑΠΕ χαρακτηρίζοντάς τες «ισχυρή και κυρίαρχη διέξοδο για τη λύση των ενεργειακών προβλημάτων». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η πολύ μεγάλη ταχύτητα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ ήρθε με «λάθη στο παρελθόν κυρίως ως προς το ύψος των επιδοτήσεων, τα οποία προσπαθούμε να αποφύγουμε στο μέλλον».
Ο υπουργός Ενέργειας μίλησε με έμφαση για τις μεγάλες διασυνδέσεις που «χτίζει» η χώρα με όλη την ευρύτερη περιοχή για να μπορέσει το σύστημα ενέργειας «να διαχειριστεί την εγγενή στοχαστικότητα των ΑΠΕ» κι έκανε ειδική αναφορά στην προωθούμενη ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο (GREGY) καθώς, όπως είπε, «φέρνοντας αιολική ενέργεια αλλάζει την ποιότητα του μείγματος. Γιατί στο μελλοντικό ενεργειακό σύστημα δεν είναι η ποσότητα που θα έχει σημασία αλλά πολύ μεγαλύτερη σημασία θα έχει η ποιότητα γιατί με βάση την ποιότητα μπορούμε να σχεδιάσουμε μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις», σημείωσε.
Ο κ. Θ. Σκυλακάκης κατέστησες σαφές ότι «μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις στηριγμένες μόνο σε φωτοβολταϊκά είναι ανέφικτες γιατί τα φωτοβολταϊκά που είναι πάρα πολύ φτηνά για την ώρα που παράγουν, χωρίς μπαταρία καλύπτουν μόλις το 15% του χρόνου. Με 15% του χρόνου είναι προφανές ότι δεν μπορείς να στήσεις καμία βιομηχανική επένδυση», διευκρίνισε.
Ως εκ τούτου για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε κέντρο παραγωγής και διανομής πράσινης ενέργειας τόνισε ότι απαιτείται ο συνδυασμός παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αιολικά, τόσο στη χώρα όσο και σε περιοχές με άλλα ανεμολογικά χαρακτριστικά ώστε και μπορεί να λειτουργήσουν συνδυαστικά, και υδροηλεκτρικά καθώς και μπαταρίες και μεγάλες διασυνδέσεις.
«Με άφθονη και φθηνή ενέργεια, μπορείς να προσελκύσεις data centers, που έχουν ως υποπροϊόν τους θερμική ενέργεια, την οποία μπορείς να αξιοποιήσεις σε θερμοκήπια για να αξιοποιήσεις πλήρως την αλυσίδα ενέργειας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορείς να χτίσεις βιομηχανικές και αγροτικές επενδύσεις και έτσι να αλλάξεις το μακροοικονομικό προφίλ χώρας», επισήμανε ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για «ρεαλιστικό όραμα» που βεβαίως χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις αλλά και να αλλάξει η νοοτροπία σχετικά με τις ΑΠΕ.
Προς την κατεύθυνση αυτή προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα των ανταποδοτικών τελών ώστε να γίνει πιο άμεσο και να αφορά περισσότερο τον πολίτη.