Η ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης στην Τουρκία, δηλαδή το μέτωπο στο Αιγαίο, αναδεικνύεται σε ηγέτη στην αιολική ενέργεια και η κεντρική επαρχία της Ανατολίας κοντά στην πόλη Κόνια, σε πρωτοπόρο στην ηλιακή ενέργεια, δείχνουν τα στοιχεία για την επέκταση των ΑΠΕ στην γείτονα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Dailysabbah από τη συνολική χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας των 50.990 (MW), η υδροηλεκτρική ενέργεια ανέρχεται σε 31.280 MW, η αιολική ενέργεια ανέρχεται σε 9.543 MW και ηλιακή συνολική ποσότητα 7.070 MW. Η Τουρκία έχει επίσης μια αρκετά γεωθερμική ισχύ 1.595 MW, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από την Anadolu Agency (AA). Με επενδύσεις άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων (438,23 δισεκατομμύρια TL) σε ανανεώσιμες πηγές, η ανανεώσιμη χωρητικότητα αντιπροσώπευε το 52,5% της συνολικής εγκατεστημένης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η οποία στα τέλη Απριλίου έφτασε τα 92.377 MW.
Η συνολική ανανεώσιμη ικανότητα της Τουρκίας, η οποία ποικίλλει σε όλη τη χώρα ως προς τους πόρους, αντιστοιχεί σε περίπου 1,7% παγκοσμίως. Η εγκατεστημένη χωρητικότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας του έθνους αντιπροσωπεύει το 3% παγκοσμίως, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση παγκόσμιας κατάστασης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της REN21, και αυτό κυμαίνεται σε 72 επαρχίες με διαφορετικές δυνατότητες.
Ωστόσο, η χώρα κατέλαβε τη δεύτερη θέση το 2020 όσον αφορά την πρόσθετη ισχύ υδροηλεκτρικής ενέργειας περίπου 2.500 MW μετά την Κίνα. Η Şanlıurfa, μια επαρχία στη νοτιοανατολική Τουρκία, οδηγεί στην υδροηλεκτρική ενέργεια με 3.128 MW. Η ανατολική επαρχία Elazığ ακολουθεί με 2.287 MW και Diyarbakır με 2.250 MW.
Το Artvin, που βρίσκεται ανατολικά της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, έχει 2.167 MW εγκατεστημένης ισχύος υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η Adana στο νότο με 1.902 MW θεωρείται μία από τις πέντε κορυφαίες περιοχές με υψηλότερη ισχύ υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Η αιολική δύναμη της περιοχής του Αιγαίου
Η αιολική ενέργεια της Τουρκίας, η οποία αναμένεται να υπερβεί σύντομα το όριο των 10.000 MW, συγκεντρώνεται περισσότερο στις επαρχίες Αιγαίου και Μαρμαρά. Η Σμύρνη με 1.635 MW είναι η πρωτεύουσα της αιολικής ενέργειας, ακολουθούμενη από το Balıkesir και το Çanakkale στην περιοχή του Μαρμαρά με 1.275 MW και 808 MW αντίστοιχα. Η επαρχία Manisa του Αιγαίου έχει 736,5 MW και το Hatay στα νότια είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αιολική πόλη με 412,5 MW. Η Κωνσταντινούπολη, η πιο πολυσύχναστη πόλη της Τουρκίας με την υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας έχει 398,7 MW εγκατεστημένης αιολικής χωρητικότητας. Η Τουρκία είναι ο 12ος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στον κόσμο, με την 5η θέση στην Ευρώπη, και σχεδιάζει να προσθέσει τουλάχιστον 1.000 MW τόσο στον αέρα όσο και στην ηλιακή ενέργεια ετησίως.
Ηλιακή υψώνεται από την Ανατολία
Η ηλιακή ισχύς της Τουρκίας των 6.450 MW χωρίς άδεια και οι εγκαταστάσεις με άδεια 620 MW διαφέρει μεταξύ των διαφορετικών τοποθεσιών εγκατάστασής της. Η Konya, που βρίσκεται στην Κεντρική Ανατολία, είναι η μεγαλύτερη ηλιακή επαρχία στην Τουρκία με 843 MW, ακολουθούμενη από την Άγκυρα με 383,8 MW και την Şanlıurfa με 370 MW. Η Kayseri και η Σμύρνη είναι από τις πέντε μεγαλύτερες ηλιακές πόλεις με 333 MW και 291 MW εγκατεστημένης ισχύος αντίστοιχα. Η Τουρκία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη γεωθερμική χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση REN21, που αντιπροσωπεύει το 11% της παγκόσμιας γεωθερμικής ενέργειας. Η γεωθερμική εγκατεστημένη ισχύς της Τουρκίας συγκεντρώνεται κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου.
Η επαρχία Aydın έχει την υψηλότερη γεωθερμική ισχύ στα 850,4 MW, ακολουθούμενη από την Denizli με 354 MW και τη Manisa με 349 MW.
Ωστόσο, η ικανότητα βιομάζας της Τουρκίας αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με άλλους πόρους. Η Κωνσταντινούπολη κατέχει ηγετική θέση σε βιομάζα με 139 MW, η Άγκυρα και η Σμύρνη ακολουθούν με 83,9 MW και 58,2 MW, αντίστοιχα.
Η εγκατεστημένη ανανεώσιμη ενέργεια της Τουρκίας αντιπροσωπεύει το ήμισυ περίπου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Σύμφωνα με τον Ember, ένα think tank με έδρα το Λονδίνο, η Τουρκία κάλυψε το 12% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή το 2020, που αντιστοιχεί στο 9,4% του παγκόσμιου μέσου όρου.
Για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας από το βαρύ νομοσχέδιο για τις εισαγωγές ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, η οποία έχει υψηλότερο δυναμικό από την εγκατεστημένη ηλιακή και αιολική του ικανότητα.