Μενού Ροή
Μέρα νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ και συναντήσεων με την διευθύντρια ενέργειας της Κομισιόν η σημερινή

Η ανακατεύθυνση κοινοτικών πόρων ύψους περίπου 8 δισεκ ευρώ, μέσα από το πρόγραμμα RepowerEU για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, ο νέος μηχανισμός με τα πλαφόν τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας αλλά και τα θέματα των ενεργειακών υποδομών στα Βαλκάνια και ο Κανονισμός Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα υ Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul -Joergensen.

Ήδη, από χτες υπήρξε μια πρώτη άτυπη ανταλλαγή απόψεων καθώς ο ο υπουργός παρέθεσε δείπνο στην αξιωματούχο της Κομισιόν.

Ο μηχανισμός

Στο μεταξύ η συνάντηση σήμερα αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση και να επιλύσει εκκρεμότητες για το νέο μηχανισμό για την διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά, τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει άμεσα να νομοθετήσει.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο Regional Growth Conference της Πάτρας η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου εμφανίστηκε σίγουρη πως η κυβέρνηση θα καταφέρει από πρώτη Ιουλίου με νομοθετική ρύθμιση -και με την ανοχή των Βρυξελλών- να επαναφέρει τις τιμές ενέργειας στα επίπεδα του Σεπτέμβρη.

Η ίδια είπε πως η πολιτική του αρμόδιου υπουργείου κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτον στο Κόστος Ενέργειας, με τη ΓΓ να λέει πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις επιδοτήσεις αναλογικά με τα οικονομικά της δεδομένα. Δεύτερος άξονας είναι το ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και τρίτος η πολιτική απανθρακοποίησης με έργα ΑΠΕ.

Πάντως το όλο σχέδιο υπουργικής απόφασης για το νέο μηχανισμό αναμένεται να σταλεί στην Κομισιόν ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και να γίνει η σχετική νομοθέτηση.

Παζάρι

Στο μεταξύ ένα από τα βασικά ζητήματα είναι τα επίπεδα των αποζημιώσεων ανά τεχνολογία. Εκεί είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία επανεκτίμησης δεδομένων ώστε αφενός να υπάρξει μια στάθμιση κόστους που δε θα δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς (ειδικά τη ΔΕΗ που είναι και ο μεγαλύτερος “παίκτης”) και στην προσπάθεια για επενδύσεις ειδικά σε μονάδες αερίου ή ΑΠΕ, αλλά και αφετέρτου να διασφαλίζεται ουσιαστικό "κούρεμα" στη ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι και ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης.

Τα έργα του RepowerEU

Επιπλέον, με την Γενική Διευθύντρια Ενέργειας ο κ. Σκρέκας αναμένεται να εξετάσει την ένταξη μιας σειρά έργων στο σχέδιο REPowerEU που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κομισιόν.

Η λίστα περιλαμβάνει 14 έργα αλλά και μια σειρά δράσεων για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Συγκεκριμένα η Ελληνική πλευρά επιδιώκει να εντάξει στο όλο σειρά από προτζεκτ ώστε να αντλήσει ποσά, από επιδοτήσεις και δάνεια που φτάνουν τα 8 δισεκ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτά τα έργα που αναμένεται να ενταχθούν στην όλη διαδικασία που ουσιαστικά περιλαμβάνεται στο όλο σχέδιο αναδιάρθρωσης του "οδικού χάρτη" του Ταμείου Ανάκαμψης είναι υποδομές αερίου, σχέδια εξοικονόμησης, νέες διεθνείς διασυνδέσεις και υποδομές FSRU και άλλα.

Νομοσχέδιο ΑΠΕ

Στο φόντο αυτό, μπορεί και σήμερα να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση στο οποίο ποντάρει πολλά η κυβέρνηση για να επιταχύνει κομβικές επενδύσεις για την ενεργειακή αυτάρκεια και το “πρασίνισμα” της αγοράς ενέργειας.

Όπως έχει αναφερθεί,  σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και της παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη, επιδιώκονται η ανάπτυξη πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, καθώς και η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η ενιαία και συνεκτική διαμόρφωση της λεγόμενης Β’ φάσης αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία έρχεται με την υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και ολοκληρώνεται με την έκδοση της Άδειας Λειτουργίας, σε συνέχεια της αντίστοιχης Α’ φάσης του ν. 4685/2020 (Α’ 92).

Επίσης, ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και τίθεται το πρώτον το πλαίσιο για την ανάπτυξη θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, με την παράλληλη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων που αφορούν στην αγορά ενέργειας, καθώς και την προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Προσδοκίες

Βασική στόχευση πάντως, είναι, με βάση και τις σχετικές ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ,  η μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030 και η αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, σε ό,τι αφορά την αδειοδοτική διαδικασία, η επιτάχυνση θα επιτευχθεί με την απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των σχετικών διαδικασιών, καθώς πλέον όλες οι ενέργειες για την απόκτηση αδειών θα διενεργούνται ψηφιακά. Τα δικαιολογητικά που θα απαιτείται να καταθέτουν οι επενδυτές μειώνονται δραστικά (από 91 σε 54) και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, διαδικασίες που μέχρι τώρα ήταν σειριακές πλέον γίνονται παράλληλες, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους υλοποίησης, και τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας μειώνονται σε 5 από 7. Επίσης δημιουργείται Υπηρεσία μιας Στάσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει όλη την αδειοδοτική διαδικασία, από τη λήψη της πρώτης άδειας (Βεβαίωση Παραγωγού), μέχρι και τη λειτουργία του έργου (Άδεια Λειτουργίας).

Στρατηγικός στόχος έως το 2030 είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ, να ανέλθει σε 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα. Για την υλοποίηση νέων επενδύσεων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 12 GW εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις 10 δισ. ευρώ.

Για τους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας στόχος είναι έως το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία μονάδες τουλάχιστον 3,5 GW, επιπλέον των υδροηλεκτρικών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας