Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία των αιολικών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με την MORE να ακολουθεί βραχεία κεφαλή.
Πρωταθλητές στη νέα εγκατεστημένη ισχύ MYTILINEOS και Iberdola Rokas- Νέες είσοδοι στο Top 20 HelleniQ Energy και Αquila Capital
Ένα σημαντικά διαφοροποιημένο τοπίο στην κατάταξη των παραγωγών αιολικής ενέργειας -από πλευράς εγκατεστημένης ισχύος- αποκάλυψαν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ το 2022, σε σχέση με το 2021. Βασικά χαρακτηριστικά η άνοδος στην κατάταξη ελληνικών κυρίως ομίλων και η «στασιμότητα» από πλευράς των ξένων εταιρειών, με την εξαίρεση των Ισπανών της Iberdrola Rokas.
Πρωτιά της ΤΕΡΝΑ και το 2022
Πιο συγκεκριμένα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διατήρησε την πρωτοκαθεδρία, αυξάνοντας οριακά την εγκατεστημένη ισχύ της στα 713,6 MW από 703 ΜW ένα χρόνο πριν. Στη δεύτερη θέση την ακολουθεί βραχεία κεφαλή η MORE, o πράσινος βραχίονας του ομίλου της Motor Oil που εκτινάχθηκε στη δεύτερη θέση με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 706,1 MW μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του βραχίονα των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την τελευταία να εξαφανίζεται από την κατάταξη. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ψαλίδα μεταξύ των δυο ομίλων αναμένεται να διευρυνθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται η θέση σε εμπορική λειτουργία του cluster των αιολικών πάρκων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον Καφηρέα, εγκατεστημένης ισχύος της τάξης των 330 MW.
Άνοδος της Iberdola Rokas
Το «χάλκινο μετάλλιο» της αιολικής παραγωγής καταλαμβάνει η ισπανική Iberdrola Rokas έχοντας αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της κατά 105 MW πέρυσι (στα 375,3 από 270,7 το 2021). Την τέταρτη και την πέμπτη θέση καταλαμβάνουν η ιταλική Enel Green Power Hellas (που βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού-χρηματοδοτικού εταίρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αναπτυξιακό της πλάνο) και η γαλλική EREN χωρίς ουσιώδεις αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους. Το ίδιο ισχύει και για την επίσης γαλλική EDF Hellas που παραμένει σταθερή στην έκτη θέση. Στην έβδομη θέση (από την όγδοη πέρυσι) ανεβαίνει η MYTILINEOS που αργά αλλά σταθερά διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της (236,4 MW από 193,4 το 2021) και ακολουθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες που επίσης κερδίζει μια θέση με αύξηση εγκατεστημένης ισχύος στα 171,3 MW (από 133 το 2021), λαμβάνοντας ώθηση χάρη στην εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra και του αιολικού χαρτοφυλακίου 44 MW της Piraeus Equity Partners που σημειώθηκε στην εκπνοή του 2022. Την πρώτη δεκάδα κλείνουν οι αμερικανικές Jasper Energy και CUBICO. Ακολουθεί στην 11η θέση η Helleniq Energy που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κορυφαία εικοσάδα, με….αέρα στα πανιά της λόγω της εξαγοράς πέρυσι ων αιολικών πάρκων του ομίλου Κοπελούζου στην Ανατολική Μάνη. New Entry στην 20αδα είναι και η γερμανική Aquila Capital. Στις υπόλοιπες θέσεις, χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με το 2021 εμφανίζονται οι Eunice, TAFF, CNI, ELSEWEDY, Pavlidis Group, THEMELI, HCP και οι «λοιποί παραγωγοί» με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 711 MW.
Νέα αιολικά από 12 ομίλους
H ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνει ότι κατά το 2022 12 διαφορετικοί όμιλοι, μεγάλοι και μικροί, ολοκλήρωσαν νέα αιολικά πάρκα, στοιχείο που αποδεικνύει τον πλουραλισμό και τη δυναμική του κλάδου, ενώ τις περισσότερες επενδύσεις συνέδεσαν στο δίκτυο η Iberdrola και η MYTILINEOS. Υπογραμμίζει επίσης ότι αν και το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης των αιολικών ήταν χαμηλότερος των προσδοκιών, ενθαρρυντική ένδειξη για το 2023 αποτελεί το ότι κατά το τέλος του περασμένου έτους υπό κατασκευή βρίσκονταν πάνω από 840 MW νέων αιολικών πάρκων (η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών). Άλλα 450 MW βρίσκονται σε φάση συμβολαιοποίησης ή προ της έναρξης κατασκευής, Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6 GW έως το τέλος του 2026 (ενώ η πρόταση για το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ «προδιαγράφει» 7,1 GW έως το 2030), επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση παραγόντων του κλάδου ότι «Η δυναμική της αγοράς και η πραγματικότητα θα υπερκεράσει τους σχεδιασμούς επί χάρτου…».
Η κατάταξη των επιχειρήσεων αιολικής ενέργειας του 2022: