Ένα αυτόνομο και βιώσιμο ρομποτικό σύστημα για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών πάνελ, χωρίς τη χρήση νερού: αυτή η νέα λύση, που αναπτύχθηκε για την Enel Green Power από μια start-up της Σικελίας, αφηγείται μια ιστορία επιτυχημένης καινοτομίας.
Όταν πρόκειται για φωτοβολταϊκά, η σκόνη είναι ο εχθρός. Αυτή δεν είναι μια ασήμαντη έννοια, ακόμα κι αν μπορεί να φαίνεται έτσι με την πρώτη ματιά. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα της ρύπανσης – η συσσώρευση σκόνης, βρωμιάς ή άμμου στα φωτοβολταϊκά πάνελ – μπορεί να μειώσει, μερικές φορές σημαντικά, την απόδοση των συστημάτων ηλιακής ενέργειας. Είναι ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ερημικές περιοχές, περιοχές με χαμηλές βροχοπτώσεις και σε εκείνες που χαρακτηρίζονται από την παρουσία πολύ σκονισμένου εδάφους, όπου η ρύπανση μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ενεργειακή απόδοση, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που αφορά την ηλιακή ενέργεια παντού. γιατί ανεξάρτητα από την τοποθεσία, ο καθαρισμός των πάνελ εξακολουθεί να συνεπάγεται κόστος, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών.
Καθαρισμός με κατανάλωση νερού
Η προσέγγιση που συνήθως υιοθετείται περιλαμβάνει τον καθαρισμό των επιφανειών με πλυντήρια πίεσης ή τρακτέρ εξοπλισμένα με υδραυλικές βούρτσες. Και οι δύο περιπτώσεις συνεπάγονται κατανάλωση νερού και εκπομπές αερίων από τα χρησιμοποιούμενα μηχανοκίνητα οχήματα.
Για την ανάπτυξη μιας διαφορετικής, πιο βιώσιμης λύσης που μπορεί επίσης να υιοθετηθεί σε μεγάλα ηλιακά πάρκα, η Enel Green Power – σε συνεργασία με τη REIWA, μια startup της Σικελίας που δραστηριοποιείται ήδη στη μελέτη και ανάπτυξη ρομποτικών τεχνολογικών λύσεων – τελειοποίησε το SandStorm, ένα προηγμένο ρομπότ καθαρισμού. που χρησιμοποιεί ένα σύστημα ειδικά σχεδιασμένων και κατασκευασμένων βουρτσών, αλλά το πιο σημαντικό, ικανό να κινείται κατά μήκος των σειρών των πάνελ αυτόνομα και να επαναφορτίζεται αυτόνομα, επιστρέφοντας στο σταθμό σύνδεσης στο τέλος της εργασίας του.
Στιβαρό και ευέλικτο, SandStorm προσαρμόζεται – όταν είναι απαραίτητο – ακόμη και στην ανομοιόμορφη ευθυγράμμιση των ιχνηλατών πάνελ, καταφέρνοντας να μετακινείται αυτόνομα από τη μια σειρά πάνελ στην επόμενη, διασχίζοντας αποστάσεις μεγαλύτερες από 50 cm.
Τα πλεονεκτήματα
Αυτή η λύση προσφέρει γενικά πλεονεκτήματα:
- Λειτουργία :Ο ρομποτικός καθαρισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί τη νύχτα , σε μη παραγωγικές ώρες , γεγονός που επίσης αποφεύγει τη σκίαση των πάνελ, η οποία μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρικές ανισορροπίες και ζημιά στα πάνελ.
- Ασφάλεια : δεν απαιτείται ανθρώπινη βοήθεια, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους χειριστές.
- Αποδοτικότητα εγκατάστασης : τα πάνελ μπορούν να καθαρίζονται –με χαμηλό κόστος– καθημερινά, ελαχιστοποιώντας τη βρωμιά .
- Βιωσιμότητα : όχικαταναλώνεται νερό ή ντίζελ, εξαλείφοντας έτσι τις σχετικές εκπομπές CO 2 .
- Εκπαίδευση: αυτή η λύση προωθείτην εκπαίδευση πιο εξειδικευμένου προσωπικού (για παράδειγμα, για επιτόπια συντήρηση ρομποτικών συσκευών), που οδηγεί στη δημιουργία πιο εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.
Αφού κέρδισε μια πρόκληση που ξεκίνησε από την Enel Green Power μέσω της πλατφόρμας Enel Open Innovability, το σύστημα καθαρισμού δοκιμάστηκε με επιτυχία πρώτα στο EGP Innovation Lab στο Passo Martino (Κατάνια) και στη συνέχεια σε βιομηχανική κλίμακα σε ένα τμήμα (1-MW) του Σταθμός Enel Green Power στην Totana (Ισπανία).
Σε δύο Ισπανικά
Σήμερα η EGP κλιμακώνει την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας με ένα αρχικό συμβόλαιο για την υλοποίηση περίπου 150 ρομπότ σε δύο ισπανικά φωτοβολταϊκά εργοστάσια, το Totana και το Las Corchas, συνολικής ισχύος 135 MW. Επιπλέον, χάρη στην τεχνική, εμπορική και στρατηγική υποστήριξη της Kilometro Rosso – μιας από τις κορυφαίες περιοχές καινοτομίας στην Ευρώπη (δραστηριοποιείται στο Μπέργκαμο από το 2003) – η Reiwa προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ταμείου επιχειρηματικού κεφαλαίου Cycero, το οποίο παρείχε χρηματοδότηση για την έναρξη του πλήρους εκβιομηχάνιση της παραγωγής και να καλύψει τους όγκους υπηρεσιών που απαιτούνται από την ίδια την Enel Green Power.
Αλλά η τεχνολογία δεν κοιμάται ποτέ. Στην πραγματικότητα, ένα συνεργατικό ρόβερ μόλις δοκιμάστηκε στις εγκαταστάσεις EGP στο Passo Martino: ικανό να κινείται αυτόνομα μέσα σε ένα ηλιακό πάρκο, αυτό το ρομπότ σε τροχούς θα επιτρέψει στα ρομπότ SandStorm (τα «καθαριστικά») να κινούνται μεταξύ σειρών πάνελ. καθαρίζονται, μειώνοντας τον αριθμό των ρομπότ που απαιτούνται για κάθε εργοστάσιο και ως εκ τούτου, τη λειτουργική πολυπλοκότητα και την αρχική επένδυση.
Έτσι, η υπόθεση SandStorm αποδείχθηκε επιτυχημένη, με όλα τα σωστά συστατικά: μια συνεργασία μεταξύ συμπληρωματικών επιχειρήσεων. μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής, ανταγωνιστικής τεχνολογίας κατασκευασμένης στη Σικελία· την ενεργοποίηση μιας πραγματικής βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού· και, κυρίως, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.