Μενού Ροή
ΔΕΗ RWE Solar Power Plant Amynteo
Γιατί είναι τώρα σημαντική για την ΔΕΗ η ωρίμανση της συνεργασίας της με την RWE

Τριπλό ορόσημο, για τον πράσινο μετασχηματισμό της ΔΕΗ, την ωρίμανση της συνεργασίας της με την RWE αλλά και την περαιτέρω επιτάχυνση διείσδυσης ενέργειας από τον ήλιο στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας (στον απόηχο της ευρωπαϊκής πρωτιάς της χώρας στον τομέα αυτό που κατέγραψε η Ember) συνιστά η είδηση για την λήψη της Επενδυτικής Απόφασης για την κατασκευή ενός ακόμα μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Αμύνταιο -ισχύος 450 MW- από τη δεξαμενή των έργων 2 GW της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (ΔΕΗ Ανανεώσιμες- RWE Renewables). Με το εν λόγω project  που φέρει την ονομασία «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο»  τα έργα υπό κατασκευή και ready to build της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή ανέρχονται στο 1 GW.  

Μια άλλη σημαντική διάσταση του εν λόγω έργου είναι η ώθηση που δίνει στη αγορά μακροχρόνιων συμβάσεων αγοραπωλησίας πράσινης ενέργειας (Green PPA) στην Ελλάδα, καθώς και για αυτό το έργο έχει υπογραφή PPA για την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ (από την πλευρά του προμηθευτή) και την RWE Supply and Trading.  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έρευνα της Pexapark, κατά το 2023 η Ελλάδα κατετάγη στην 5η θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά στον όγκο της ενέργειας που δεσμεύθηκε σε PPA, με τις συμβάσεις μεταξύ ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή και ΔΕΗ που έχουν υπογραφεί για τα προηγούμενα έργα που είναι υπό κατασκευή να έχουν συνεισφέρει καθοριστικά στη διάκριση αυτή.

Τον περασμένο Ιούλιο η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή τριών φωτοβολταϊκών έργων στο Αμύνταιο (Σύμπλεγμα 2), συνολικής ισχύος 280 MW που προβλέπεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους.  Σε ώριμη φάση κατασκευής βρίσκονται εξάλλου και ακόμα πέντε μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή (Σύμπλεγμα 1 Αμύνταιο), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 210 MW, τα οποία επίσης αναμένονται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός του έτους αυξάνοντας την «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ της ΔΕΗ αλλά και της Ελλάδας ευρύτερα κατά μισό γιγαβάτ περίπου (490 GW).  Πρόκειται για το 20% σχεδόν της συνολικής «φωτοβολταϊκής» ισχύος που αναμένεται να «μπει στην πρίζα» φέτος (2 GW), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ελλάδας, αυξάνοντας την συνολική εγκατεστημένη ισχύ από φωτοβολταϊκά πάρκα στα 9 GW.

Όπως υπογράμμισε -στην ανάρτησή της στο LinkedIn- η επικεφαλής της RWE Renewables Ευρώπης και Αυστραλίας για χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά  Katja Wunschel, “Μια χώρα με τόσες πολλές ώρες ηλιοφάνειας όπως η Ελλάδα σαφώς παρέχει πολύ ευνοϊκές συνθήκες για ηλιακή ενέργεια- και είμαστε ενθουσιασμένοι που αξιοποιούμε αυτό το δυναμικό. Μετά από όσα έχουμε ήδη επιτύχει, προσβλέπουμε στη συνέχιση της επιτυχημένης μας συνεργασίας με τον εταίρο μας ΔΕΗ, καθώς αυτά που έχουμε επιτύχει ως τώρα συνιστούν μια εντυπωσιακή μαρτυρία του τι μπορεί να συμβεί όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας».

H συνεργασία με την RWE λειτουργεί ως επιταχυντής για την «πράσινη επανάσταση» της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή. Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου (περιλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών μονάδων) θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9 GW, από 4,5 GW σήμερα, αριθμός που περιλαμβάνει και τις μονάδες αποθήκευσης που ωριμάζει η ΔΕΗ. Υπό ανάπτυξη βρίσκεται ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος 4,1 GW, εκ των οποίων το 66% βρίσκεται σε φάση κατασκευής ή ready to build,  το 17% σε φάση προκήρυξης των σχετικών διαγωνισμών και το 17% σε φάση ωρίμανσης των αδειοδοτικών διαδικασιών.  

Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα  (όπως αυτές με INTRAKAT,και Μotor Oil) και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία, η δε παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο πράσινη, με το 54% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας