Μενού Ροή
yperaktia aiolika- wind park
Σε τροχιά επενδυτικής έκρηξης τα υπεράκτια αιολικά

Σε κατακόρυφη άνοδο βρίσκεται ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών στην Ευρώπη με βάση τα στοιχεία της WindEurope.

Με βάση την ετήσια έκθεσή της, τα offshore αιολικά στην Ευρώπη το 2023, από μόλις 0,4 δισεκ. ευρώ το 2022, συγκέντρωσαν το 2023 επενδύσεις της τάξης των 30 δισεκ. ευρώ.Όπως αναφέρεται η  χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, η καλύτερη τιμαριθμική αναπροσαρμογή από τις κυβερνήσεις και η μεγαλύτερη βεβαιότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας δημιούργησαν ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό κλίμα. 

Εξάλλου και η βελτίωση των αδειοδοτήσεων έφερε το θετικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, καθώς η Ευρώπη ενέκρινε σημαντικά περισσότερες άδειες για νέα χερσαία αιολικά πάρκα το 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους νέους κανόνες της ΕΕ για τις αδειοδοτήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Έτσι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι εγκατέστησαν νέα έργα δυναμικότητας 16,2 γιγαβάτ καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό ρεκόρ ενώ το 80% εξ αυτών ήταν χερσαία.

Όπως αναφέρεται, δε,  από τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο για την αιολική ενέργεια, η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις αναγνώρισαν ότι η αιολική βιομηχανία της Ευρώπης αντιμετώπιζε δυσκολίες και χρειαζόταν επείγουσα υποστήριξη. Στο φόντο αυτό η Κομισιόν τον Οκτώβριο καθόρισε 15 συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση του κλάδου. Μάλιστα, το Δεκέμβριο, 26 κράτη μέλη της ΕΕ και 300 εταιρείες υπέγραψαν στη συνέχεια τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αιολικής Ενέργειας , εγκρίνοντας το Πακέτο και δεσμεύοντας να αναλάβουν τα μέτρα που τους αναλογούν.

Η έκθεση περιλαμβάνει και μια προοπτική για νέες αιολικές εγκαταστάσεις κατά την περίοδο 2024-30, με βάση το χρονοδιάγραμμα των επενδυτικών σχεδίων, τις ανακοινωθείσες επενδύσεις, τα στοιχεία αδειοδότησης και τους όγκους κρατικών δημοπρασιών. 

Μάλιστα η WindEurope προβλέπει ότι η ΕΕ θα εγκαθιστά 29 GW ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-30. Αυτό θα ανεβάσει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ της ΕΕ στα 393 GW το 2030, σε σύγκριση με τα 425 GW που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ευρώπης.

Κατά την περίοδο 2024-2030, τα δύο τρίτα των νέων εγκαταστάσεων θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην ξηρά. Ωστόσο, οι υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις θα αυξηθούν γρήγορα προς το τέλος της δεκαετίας. Το 2030 οι νέες υπεράκτιες εγκαταστάσεις θα είναι σχεδόν ίδιες με τις νέες χερσαίες εγκαταστάσεις.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα στοχεύει να έχει εγκαταστήσει 1,9 GW υπεράκτια αιολικά πάρκα μέχρι το 2030. Ωστόσο, όπως καταδεικνύει και η υπόθεση του Νομού Λασιθίου, όπου προγραμματίζονται 4 "θαλάσσια οικόπεδα" προς ανάπτυξη, υπάρχουν ακόμη σοβαρά ζητήματα χωροταξίας που γεννούν αντιδράσεις με άλλους δυναμικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός. 

Εάν, πάντως, πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί τα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι δυνατόν να παρασχεθεί κάποια ισχύς μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αναμένεται, δε,  να εγκατασταθούν περίπου 900 MW μέχρι το 2030. Σύμφωνα, πάντως, με την WindEurope, η χώρα μας βρίσκεται παράλληλα ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά το βαθμό διείσδυσης των αιολικών στο ηλεκτρικό μείγμα. Συγκεκριμένα, διαθέτει 20% και κατατάσσεται όγδοη στον κατάλογο.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας