Μενού Ροή
"Πυρά" από τη Γαλλία κατά της ΕΕ για τους στόχους ΑΠΕ

Σθεναρά αντίθετη παραμένει η Γαλλία στη μέθοδο υπολογισμού που χρησιμοποιούν οι Βρυξέλλες για τον καθορισμό στόχων για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι «Οι στόχοι δεν μπορούν πλέον να είναι να έχουμε τόσες ανεμογεννήτριες εδώ, τόσα φωτοβολταϊκά πάνελ εδώ»,  επικρίνοντας «την Ευρώπη που δεν θέλουμε πια».

Η μέθοδος υπολογισμού της ΕΕ καθορίζεται στην Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η τρίτη έκδοση της οποίας (RED III) εγκρίθηκε τον περασμένο Μάρτιο και αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει συλλογικά να φτάσει σε μερίδιο 42,5% της ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική της κατανάλωση ενέργειας έως το 2030 – με ορισμένα κράτη να πρέπει να στοχεύουν τουλάχιστον στο 45%.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, πρέπει να επιτύχει μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον 44%, καθώς οι προσπάθειες έχουν κατανεμηθεί ανάλογα με τις ικανότητες κάθε κράτους μέλους. Μόνο που η γαλλική κυβέρνηση αρνείται να ορίσει εγγράφως αυτόν τον στόχο. Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson, προέτρεψε τη Γαλλία να αυξήσει τον στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε «τουλάχιστον 44%» έως το 2030, προειδοποιώντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει «βήματα» σε επίπεδο ΕΕ σε περίπτωση επίμονων ελλείψεων.
 

Πρόστιμα για μη επίτευξη των στόχων


Σύμφωνα με τον Le Maire, θα ήταν καλύτερο για την ΕΕ «να θέσει ξεκάθαρους στόχους για το κλίμα και να πει: «Θέλουμε να είμαστε ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα και τότε όλοι θα μπορούν να έχουν το ενεργειακό μείγμα που επιλέγουν σε κυρίαρχη βάση». Το θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι από τότε που η Γαλλία αρνήθηκε να αγοράσει τα λεγόμενα «στατιστικά μεγαβάτ» από άλλες χώρες της ΕΕ που είχαν πετύχει τους στόχους τους.

«Η Γαλλία δεν θα πληρώσει κανένα πρόστιμο», δεδομένου του γεγονότος ότι οι εκπομπές της είναι «από τις χαμηλότερες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο Le Maire. «Θα βρούμε μια λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.

Μια λύση θα μπορούσε να είναι η αντικατάσταση των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχους χαμηλών εκπομπών άνθρακα ως μέρος των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2040. «Ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να αναπτύξει ενεργειακές πολιτικές για το 2040 βάσει επικαιροποιημένων σεναρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες ανακοινώσεις για την ανάπτυξη πυρηνικής ικανότητας στα επικαιροποιημένα Εθνικά Σχέδια Ανάπτυξης Πυρηνικής Ενέργειας», τα μέλη της Γαλλικής Πυρηνικής Συμμαχίας, που τώρα περιλαμβάνει 12 κράτη μέλη, επανέλαβε τη Δευτέρα. Είχαν ήδη υποβάλει τέτοιο αίτημα τον περασμένο Δεκέμβριο .

Απαντώντας στα σχόλια του Le Maire, η Anne Bringault, διευθύντρια προγράμματος στο Climate Action Network, είπε ότι «αν η Γαλλία απαρνηθεί τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις για στόχους που έχει υποστηρίξει, θα έστελνε ένα πολύ επικίνδυνο μήνυμα ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για τα μέλη τα κράτη να αρνηθούν τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τους σε άλλους τομείς».

Εν τω μεταξύ, η προεδρική πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο κατήγγειλε την «πολιτική ποσοστού», προτιμώντας αντ' αυτού την ακόμη πιο ασαφή πολιτική «τάξεων μεγέθους», όπως ο Antoine Armand, βουλευτής Αναγέννησης και συγγραφέας του βιβλίου «Le mur énergétique français» («The Γαλλικό ενεργειακό τείχος»), δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Ένωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (SER), που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κλάδου, είναι ακλόνητη στην προτίμησή της «να εμμείνει στο μόνο κείμενο που ισχύει σήμερα, δηλαδή το RED III [ελάχιστο 42,5%] και τι σημαίνει για τη Γαλλία [πάνω από 44%]», όπως είπε ο πρόεδρός του Jules Nyssen στο Euractiv στα τέλη Ιανουαρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας