Αγροβολταϊκά σε αμπελώνα; Κι όμως. Στη Salaparuta, ο αμπελώνας Cantine Vaccaro βρίσκεται σε τέλεια αρμονία με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Agrivoltaico Open Labs». Πρόκειται για μια σειρά από υπαίθρια εργαστήρια καινοτομίας όπου δοκιμάζεται η ενοποίηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, της γεωργίας και της προστασίας της βιοποικιλότητας, από επιστημονικούς εταίρους, ερευνητικά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις και αγροκτήματα.
Πως μπορεί να βοηθήσει όμως το κρασί η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια; Το φως και η θερμότητά του παίζουν καθοριστικό ρόλο στον κύκλο ζωής του αμπελώνα και στην ωρίμανση των σταφυλιών. Οι ακτίνες του ήλιου συμβάλλουν στη φωτοσύνθεση της χλωροφύλλης κάνοντας τα φυτά να αναπτυχθούν, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν βασικό πόρο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χάρη στα φωτοβολταϊκά πάνελ που μπορούν να συλλάβουν την ηλιακή ενέργεια.
Αγροβολταϊκό κρασί
Στη Salaparuta , μια μικρή πόλη στην επαρχία Trapani φαίνεται ότι έχουν κερδίσει το στοίχημα για καλό κρασί και φωτοβολταϊκά.Βρίσκεται στην κοιλάδα Belice, ένα μέρος που παράγει παραδοσιακά κρασί και όπου οι αμπελώνες απλώνονται πάνω από τους λόφους. Εδώ βρίσκεται ένα από τα πέντε « Agrivoltaico Open Labs », μια σειρά από υπαίθρια εργαστήρια που μπορούν να βρεθούν σε διάφορα μέρη της Ιταλίας.
Χάρη στα φωτοβολταϊκά πάνελ, η εταιρεία δεν παράγει μόνο σταφύλια που προορίζονται να γίνουν κρασί, αλλά και ενέργεια , μειώνοντας έτσι το κόστος ενώ ταυτόχρονα προάγει τη βιωσιμότητα.
Πρώτα η τεχνολογία
Το αγροβολταϊκό σύστημα, το οποίο έχει μέγιστη ισχύ εξόδου 44 kWp, διαθέτει τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την ιταλική start-up Sentnet με κατακόρυφα διατεταγμένες φωτοβολταϊκές μονάδες διπλής όψης . Οι μονάδες έχουν ελάχιστο αποτύπωμα και είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να μην δημιουργούν σκίαση για τις παράλληλες σειρές πάνελ.
Αυτό το είδος τεχνολογίας επιτρέπει την άριστη ενσωμάτωση με τις γεωργικές δραστηριότητες, με αύξηση της καλλιεργήσιμης έκτασης κατά 90% λόγω του μειωμένου αποτυπώματος των φωτοβολταϊκών πλαισίων, σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες.
Έχοντας ως παράδειγμα μία κάθετη εγκατάσταση στο Colfiorito, χρησιμοποιήθηκε το πατενταρισμένο σύστημα συλλογής νερού βροχής της Sentnet, το οποίο είναι ενσωματωμένο με τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, η βροχή συλλέγεται σε αποχετεύσεις κάτω από τα πάνελ και στη συνέχεια τροφοδοτείται σε δεξαμενές συλλογής. Από εκεί, το νερό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για την άρδευση των καλλιεργειών. Ο καθαρισμός και η συντήρηση, από την άλλη, διευκολύνονται από την κατακόρυφη θέση των πάνελ. Επιπλέον, το εργοστάσιο Salaparuta διαθέτει ένα έξυπνο δίκτυο αισθητήρων που παρακολουθούν τόσο την ενέργεια όσο και τη γεωργική παραγωγή, καθώς και μια σειρά περιβαλλοντικών και γεωργικών παραμέτρων, καιρικών συνθηκών, υγρασίας και θερμοκρασίας του εδάφους.
Οι αισθητήρες εγκαταστάθηκαν σε δύο περιοχές: τη λεγόμενη περιοχή "ελέγχου", η οποία δεν σκιάζεται από τις μονάδες και μια περιοχή δοκιμής τοποθετημένη μεταξύ των σειρών για τη μελέτη τυχόν διαφορών και πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με την παρουσία της εγκατάστασης.
Η Miriam Di Blasi, επικεφαλής του Enviroment & Impacts Mitigation Innovation στην Enel Green Power, δήλωσε ότι: «Τα Open Labs είναι ένα πρακτικό παράδειγμα ανοιχτής καινοτομίας, που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινότητες προωθώντας παράλληλα μια σταθερή και συνεργατική επιστημονική προσέγγιση με αγροκτήματα, μελισσοκόμους , πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις με ειδική εξειδίκευση σε αυτούς τους τομείς. Συνεργαζόμαστε επίσης με σχολεία και άλλες τοπικές οντότητες σε δραστηριότητες που προωθούν την κατάρτιση και βοηθούν στη διάδοση της είδησης. Μετά τα πρώτα τέσσερα Agrivoltaic Open Labs, τα οποία κυκλοφόρησαν στην Ιταλία το 2023, σχεδιάζουμε να εγκαινιάσουμε το πέμπτο και τελευταίο εργαστήριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».