Μια Τσέχικη εταιρεία χονδρέμπορος κινεζικών ηλιακών συλλεκτών, η Raylyst Solar, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία της Ευρώπης, σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη FT 1000 — υπογραμμίζοντας την κυριαρχία της Κίνας στον κλάδο και την αποτυχία των τοπικών κατασκευαστών να ανταγωνιστούν.
Η Raylyst με έδρα την Πράγα διανέμει κινεζικά ηλιακά πάνελ και άλλο φωτοβολταϊκό εξοπλισμό στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να είναι πλέον η μεγαλύτερη αγορά της. Και είναι η δύναμη της ζήτησης της ηπείρου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία υποκινείται από τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, που ώθησε την εταιρεία στην κορυφή της φετινής κατάταξης των επιχειρήσεων FT με βάση την αύξηση των εσόδων.
Μεταξύ 2019 και 2022, η Raylyst πέτυχε ετήσια σύνθετη ανάπτυξη 824,4%, αναφέροντας έσοδα 111 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος.
Ωστόσο, η επιτυχία του έρχεται καθώς ο ευρωπαϊκός τομέας «αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή», σύμφωνα με το European Solar Manufacturing Council (ESMC), έναν βιομηχανικό όμιλο. Τον περασμένο μήνα, έγραψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας έκτακτη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες.
Η Ευρώπη παράγει επί του παρόντος λιγότερο από το 3% των πάνελ που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της για το 2030 για ηλιακή ενέργεια. Από τον Αύγουστο, οκτώ εταιρείες στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας είτε κήρυξαν πτώχευση, είτε διέκοψαν την παραγωγή, προειδοποίησαν για κλείσιμο εργοστασίων ή αναδιάρθρωσαν χρέη, σύμφωνα με τη βιομηχανική ένωση SolarPower Europe. Το ESMC αναμένει να ακολουθήσουν περισσότερα, αλλά οι Βρυξέλλες υπαινίχθηκαν ότι η κρατική βοήθεια είναι απίθανη.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κατασκευαστές δεν έχουν αρκετό απόθεμα, η τιμή τους είναι πολύ υψηλή και δεν είναι σε θέση να προμηθεύουν μικρότερες εταιρείες
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Raylyst, Jan Kameníček, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές στον ανταγωνισμό με την Κίνα και λέει ότι θα καλωσόριζε μια ευκαιρία να τους υποστηρίξει περισσότερο — αλλά όχι υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.
«Όλοι γνωρίζουν ότι το 95% της παραγωγής φωτοβολταϊκών προέρχεται από την Κίνα», εξηγεί. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κατασκευαστές «δεν έχουν αρκετό απόθεμα, η τιμή τους είναι πολύ υψηλή και δεν είναι σε θέση να προμηθεύουν μικρότερες εταιρείες».
Ο Kameníček ξεκίνησε το Raylyst πριν από έξι χρόνια, σε ηλικία 21 ετών, αφού αναγνώρισε τις δυνατότητες της Κίνας ως ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκείνη την εποχή, βοηθούσε στην «καταστροφή του πλανήτη», σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ως ασκούμενος σε ένα σπίτι εμπορευμάτων της Σιγκαπούρης που αγόραζε άνθρακα για κινεζικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η δουλειά πλήρωσε καλά και του έμαθε για την ενεργειακή αγορά της Ασίας. «Έβλεπα την τάση των ορυκτών καυσίμων και του άνθρακα να πέφτουν», θυμάται ο Kameníček. «Δεν μου άρεσε που βασικά καίγαμε κάρβουνο για να ανάψουμε τα φώτα».
Ο Kameníček νοσταλγεί τη Σιγκαπούρη- μετά από λιγότερο από ένα χρόνο — και η επιστροφή του στην Πράγα συνέπεσε με την κατάργηση από την ΕΕ, το 2018, των δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κινεζικών ηλιακών συλλεκτών. Έβλεπε αυτό ως την ευκαιρία του να μετατρέψει το εκκολαπτόμενο ενδιαφέρον του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε επιχείρηση.
Για την Κίνα
Ως μέρος αυτού του σχεδίου, δοκίμασε δείγματα κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων - που προέρχονται από την έκθεση ηλεκτρονικών του Χονγκ Κονγκ - σε ένα τσεχικό τεχνολογικό πανεπιστήμιο.
«Ήθελα να μάθω αν αυτό που ισχυρίζονταν αυτοί οι [Κινέζοι] προμηθευτές ήταν αληθινό — εγώ ο ίδιος δεν ήξερα πολλά», λέει ο Kameníček. «Ήταν αρκετά δύσκολο για μένα, αλλά μελετούσα πολύ μόνος μου για το προϊόν και την επιχείρηση, για να καταλάβω πώς λειτουργούσε η αγορά».
Το πρώτο του συμβόλαιο ήταν με την DAH Solar, έναν κινέζο κατασκευαστή που αναζητούσε μια διαδρομή για πωλήσεις στην Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας μια μισθωμένη αποθήκη έξω από την Πράγα και κοντέινερ που αγόρασε με χρήματα που είχε δανειστεί από τον πατέρα του, άρχισε να προμηθεύει κινεζικά πάνελ σε τοπικούς εγκαταστάτες.
Η Raylyst τώρα πουλάει επίσης προϊόντα που κατασκευάζονται από μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πάνελ στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων κινεζικών βιομηχανιών, όπως η Longi Green Energy Technology, η JA Solar και η Trina Solar.
Πριν από έξι χρόνια, «δεν υπήρχε πραγματικά ανταγωνισμός», λέει ο Kameníček. «[Κινεζικές εταιρείες] δεν είχαν συνεργάτες διανομής στην περιοχή μας». . . και πραγματικά μας βοηθούσαν να αναπτυχθούμε» επεκτείνοντας πιστωτικά όρια, εξηγεί. «Τώρα, θα ήταν αδύνατο να ξεκινήσουμε με αυτές τις μεγάλες μάρκες, επειδή έχουν τέτοια ακραία ζήτηση».
Αν και η Raylyst έχει και τους 45 υπαλλήλους της στην Τσεχική Δημοκρατία, ο όμιλος μεταφέρει τα περισσότερα από τα κινεζικά πάνελ του απευθείας από το ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ σε πελάτες στη Γερμανία και αλλού. Λειτουργεί και αποθήκη στο Κόπερ