Μενού Ροή
dei-ananeosimes-aiolika
"Γκάζι" από ΔΕΗ στην ανάπτυξη πράσινων έργων - Οργανική ανάπτυξη, εξαγορές και συμπράξεις στην μάχη για τον διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε 9 GW

«Γκάζι» έχει πατήσει ο όμιλος ΔΕΗ στην αύξηση της πράσινης εγκατεστημένης ισχύος , καθώς όχι μόνο «βάζει στην πρίζα» με ταχείς ρυθμούς νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα -έχοντας προσθέσει κατά το 2023 1,1 GW νέας πράσινης ισχύος, 0,5 GW στην Ελλάδα και 0,6 μέσω της εξαγοράς της Enel Romania-, αλλά και ενισχύει τη «δεξαμενή» των μελλοντικών έργων με νέες συμπράξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Χάρη στην προσθήκη 1,1 GW έργων ΑΠΕ πέρυσι που συνδυάστηκε με την «απόσυρση» λιγνιτικής ισχύος 0,9 GW, η ΔΕΗ εμφάνισε μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 34% το 2023, πετυχαίνοντας τον σχετικό στόχο του ομολόγου με ρήτρα βιωσιμότητας που έχει εκδώσει.

Τελευταίος «κρίκος» στην αλυσίδα των νέων έργων που τέθηκαν σε εμπορική λειτουργία -αφού ολοκληρώθηκε και η σύνδεση με το Σύστημα Μεταφοράς ήταν το αιολικό πάρκο Κουκούλι ισχύος 13, 2ΜW.  στην περιοχή της Σιάτιστας. Πρόκειται για το πρώτο από τα δυο αιολικά πάρκα των οποίων την κατασκευή ολοκλήρωσε η ΔΕΗ πέρυσι, με το δεύτερο να είναι το αιολικό πάρκο ισχύος 27,6 MW στο Μουζάκι.  Μέσα στο 2023 τέθηκαν σε λειτουργία και τρία εμβληματικά φωτοβολταϊκά project για τον πράσινο μετασχηματισμό του Ομίλου, όπως το «Ηλιακό Βέλος» στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 200 MW, o Αρκαδικός Ηλιος» στην Μεγαλόπολη ισχύος 50 MW και το cluster φωτοβολταϊκών SOLARLAB, επίσης στην Πτολεμαϊδα, συνολικής ισχύος 160 MW, εκ των οποίων τα 65 MW έχουν τεθεί σε λειτουργία και για τα υπόλοιπα 94 έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Με βάση τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, το χαρτοφυλάκιο των έργων ΑΠΕ σε λειτουργία στην Ελλάδα είναι 1,5  GW. Η  συνολική  πράσινη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ (συνυπολογιζόμενων των μεγάλων υδροηλεκτρικών και των έργων στη Ρουμανία) υπερβαίνει τα 4,6 GW. Τα έργα που βρίσκονται σε φάση κατασκευής σωρεύουν ισχύ 1,8 GW, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα έτοιμα προς κατασκευή έργα  (Ready to Build) η εγκατεστημένη ισχύς προσεγγίζει τα 3 GW.

Μεταξύ των μεγάλων έργων ΑΠΕ  που κατασκευάζονται είναι και το φωτοβολταϊκό έργο-σταθμός ισχύος 550 MW, χωροθετημένο εντός των παλαιών λιγνιτωρυχείων της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαΐδας, ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Στην ίδια περιοχή θα αναπτυχθεί και άλλο φωτοβολταϊκό ισχύος 171 GW, το οποίο μπήκε προ ημερών σε τροχιά κατασκευής, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ ΔΕΗΑΝ και της κοινοπραξίας Intrakat- Ameresco- RES Invest. Στην περιοχή του Αμυνταίου υπό κατασκευή βρίσκονται τρία φωτοβολταΪκά cluster συνολικής ισχύος 940 MW που υλοποιούνται από τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, την κοινοπραξία των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables,  για τα 490 MW εκ των οποίων ανάδοχος είναι η MYTILINEOS.

Στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ είναι ο διπλασιασμός της «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος στα 9 GW έως το 2026 και η επίτευξή του επιδιώκεται όχι μόνο μέσω της οργανικής ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά και μέσω εξαγορών (με τελευταίο «κρούσμα» την εξαγορά αιολικού χαρτοφυλακίου 84 MW από τη Lukoil στη Ρουμανία νωρίτερα ενός του έτους) και συμπράξεων με άλλες εταιρείες (MYTILINEOS, INTRAKAT,) που έρχονται να προστεθούν στην εμβληματική συνεργασία με την RWE για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2023 ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Intrakat σύναψαν συμφωνία- πλαίσιο για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,7 GW, δημιουργώντας ακόμα ένα «κανάλι» μεγέθυνσης της πράσινης εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ. Στο πλαίσιό της, η Intrakat μεταβίβασε στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗΑΝ εισήλθε ως μέτοχος με ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW. Κατά την ίδια περίοδο η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία και με τη MYTILINEOS για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών 210 ΜW που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν ο «προάγγελος» της πολύ μεγαλύτερης συμφωνίας- πλαίσιο μεταξύ ΔΕΗ και MYTILINEOS που προβλέπει την βαθμιαία υλοποίηση χαρτοφυλακίου 90 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος έως 2 GW σε τέσσερις χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία) σε βάθος τριετίας και απόκτηση κάθε έργου από τη ΔΕΗ κατά την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Συμφωνία που προάγει τον στόχο της ΔΕΗ να καταστεί leader καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιταχύνοντας παράλληλα την διεθνή ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ της MYTILINEOS που έχει καταστεί βασικός μοχλός της αυξανόμενης κερδοφορίας της εταιρείας. Και αποτελεί ορόσημο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ελληνικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή τόσο για την ενεργειακή μετάβαση όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ευρώπης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας