Μενού Ροή
ΙΕΑ: Η επιβράδυνση της Κίνας αλλάζει τα δεδομένα στην χρήση ορυκτών καυσίμων

Η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα αναμένεται να κορυφωθεί προς το 2030, με καταλύτη την Κίνα, με βάση όσα αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Βέβαια, η άνοδος των ΑΠΕ και η ηλεκτροκίνηση βάζουν νέες παραμέτρους στο “χάρτη”.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε την περασμένη εβδομάδα,στο CNBC ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, “η Κίνα άλλαξε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα τα τελευταία 10 χρόνια. Και η ίδια η Κίνα αλλάζει τώρα. Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, εξισορροπείται και αναδιαρθρώνεται”. Κατά τον Μπιρόλ, αυτή η τάση εξισορρόπησης στην Κίνα είναι ο ένας από τους δύο σημαντικούς παράγοντες πίσω από την εκτίμηση του IEA ότι η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί μέχρι το 2030 και στη συνέχεια θα μπει σε φάση αποκλιμάκωσης. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΙΕΑ, “η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο θα κορυφωθεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, με το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια ενεργειακή προσφορά να πέφτει στο 73% έως το έτος 2030, αφού παρέμεινε επί δεκαετίες γύρω στο 80%”. 

Σε σχέση με την Κίνα, η έκθεση της IEA επισημαίνει ότι αντιπροσωπεύει «περισσότερο από το 50% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας και το 85% της αύξησης των εκπομπών CO2 στον ενεργειακό τομέα” την τελευταία δεκαετία. Όμως, όπως είπε ο Μπιρόλ, η οικονομία της Κίνας απομακρύνεται τώρα από την προηγούμενη εξάρτησή της από βιομηχανίες όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου. Να σημειωθεί ότι η σχετική αποκλιμάκωση των εκπομπών οφείλεται στη μείωση της χρήσης άνθρακα, που ωστόσο, όμως, παραμένει “ισχυρή”. 

Οι ΑΠΕ

Να σημειωθεί ότι ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων είναι, κατά τον Μπιρόλ, η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας και η μεγάλη και αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας