Η αδυναμία ή δυσκολία ασφαλούς πρόβλεψης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού αλλά και της παραγωγής από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα σε περιόδους ασταθών καιρικών συνθηκών κοστίζει ακριβά στους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Πέραν της απώλειας εισοδημάτων από την ενέργεια που περικόπτεται και απορρίπτεται από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜΚ) λόγω υπερπαραγωγής και χαμηλής ζήτησης, οι παραγωγοί και προμηθευτές καλούνται να πληρώνουν και πέναλτι όποτε η παραγωγή τους ή ο ηλεκτρισμός που διοχετεύουν στο σύστημα έχουν μεγάλη απόκλιση από την αρχικά δηλωθείσα ενέργεια.
Από την άλλη, όμως, οι όροι λειτουργίας της Μεταβατικής Ρύθμισης Ηλεκτρισμού επιτρέπουν στους ιδιώτες παραγωγούς να πωλούν την παραγόμενη πράσινη ενέργεια που φτάνει στην κατανάλωση μέσω των ιδιωτών προμηθευτών με πολύ σοβαρό ποσοστό κέρδους, το οποίο κατά περιόδους πλησιάζει ή ξεπερνά το 200%.
Η… έκπληξη του Απρίλη
Ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ), με επιστολή του ημερομηνίας 10/5/24 προς τη ΡΑΕΚ, καλεί τη ρυθμιστική αρχή να προβεί «στις κατάλληλες τροποποιήσεις στους Κανόνες Μεταβατικής Ρύθμισης και να εξεύρει μηχανισμό που θα εμποδίζει τις υψηλές και άδικες χρεώσεις μη συμμόρφωσης και ανισοζυγίων στους συμμετέχοντες, που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες, για τους οποίους οι συμμετέχοντες δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν ή να προβλέψουν».
Η επιστολή και το αίτημα προς τη ΡΑΕΚ για άμεση παρέμβαση συνδέονται άμεσα τόσο με το αυξημένο ποσοστό πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που απορρίφθηκε από τον Διαχειριστή μέσα στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, όσο και με το μειωμένο ποσοστό ενέργειας που απορρίφθηκε -κόντρα στις προβλέψεις- μέσα στον Απρίλιο, λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, της ύπαρξης συχνών επεισοδίων αυξημένης σκόνης στην ατμόσφαιρα και της συνεπαγόμενης αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας. Και ενώ οι παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας από ΑΠΕ είχαν προσαρμόσει τις προβλέψεις τους τον Απρίλιο στα πολύ ψηλά ποσοστά περικοπών ενέργειας λόγω χαμηλής κατανάλωσης μέχρι και τον Μάρτιο, τελικά έπεσαν έξω, όπως και ο Διαχειριστής, καθώς η κατανάλωση ήταν αρκετά υψηλότερη από εκείνην που είχαν δηλώσει οι ιδιώτες επιχειρηματίες στις αρμόδιες Αρχές. Και λόγω αυτής της απόκλισης καλούνται να πληρώσουν αποζημιώσεις.
Δήλωσαν λιγότερα, αλλά…
Στην επιστολή του προς τη ΡΑΕΚ, ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού επισημαίνει τα εξής: «Από τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, παρατηρήθηκε αυξητική απόκλιση στις περικοπές πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ (Ιανουάριο – Μάρτιο) σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του ΔΣΜΚ, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο 2024. Τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν τον Απρίλιο 2024, όπου λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της συγκέντρωσης σκόνης παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα κατανάλωσης (+15 με 20%) και αυτό είχε αντίκτυπο στις περικοπές της πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίες κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα (-45 με 50%, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του ΔΣΜΚ, που ανέρχονταν στο 79%).
Συνεπώς», προσθέτει ο ΣΑΗ, «ένας παραγωγός ΑΠΕ που δυνητικά μπορούσε να έχει παραγωγή και έγχυση 100 μονάδων, υπέβαλε δήλωση παραγωγής μεγέθους 20 με 25 μονάδες, λαμβάνοντας υπόψη την τάση των περικοπών εντός του έτους και την εκτίμηση του ΔΣΜΚ για τον Απρίλιο 2024, ενώ εν τέλει παρήγαγε 50 με 55 μονάδες, δηλαδή υπήρξε απόκλιση της τάξεως των 250 με 275%. Ο εν λόγω παραγωγός του πιο πάνω παραδείγματος, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών του μήνα αναφοράς, του μειωμένου TOLRES (16%) και της χρέωσης μη συμμόρφωσης (150€/MWh), τιμωρείται για τις σχετικές αποκλίσεις και την ίδια ώρα ο συμβεβλημένος προμηθευτής καλείται να καλύψει το έλλειμα που προκύπτει στο ισοζύγιο του στη μεσοσταθμική Δ-Χ».
«Άδικες χρεώσεις»
Ο σύνδεσμος επισημαίνει στην επιστολή ότι «το πρόβλημα αυτό δεν είναι μεμονωμένο και αναμένεται να παρουσιαστεί εντονότερο το επόμενο διάστημα και για όσο διαρκέσει η Μεταβατική Ρύθμιση. Επομένως, είναι αναγκαίο να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις στους Κανόνες Μεταβατικής Ρύθμισης και η εξεύρεση ενός μηχανισμού που θα εμποδίζει τις υψηλές και άδικες χρεώσεις μη συμμόρφωσης και ανισοζυγίων στους συμμετέχοντες, που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες και για τους οποίους οι συμμετέχοντες δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν ή να προβλέψουν».
Καλεί επίσης τη ΡΑΕΚ «άμεσα να επανεξετάσει μεταξύ άλλων και τον αντίκτυπο από τις αλλαγές των παραμέτρων που εφαρμόστηκαν από τον Σεπτέμβριο 2023 και έπειτα, με σκοπό να αρθεί η αδικία και να επέλθει η ισορροπία στη λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρισμού».
Πηγή: philenews.com