Μία ημέρα πριν την μαύρη επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών, ο ΕΔΟΑΣΑΑΜ παρουσίασε το πόρισμά του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Έναν μήνα μετά μετατρέπεται σε φιάσκο. Ο “ασκός του Αιόλου” άνοιξε μετά την απόσταση που πήραν τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας. Όπως αποδεικνύεται μάλιστα τα δύο πανεπιστήμια δεν κλήθηκαν ποτέ να διερευνήσουν το δυστύχημα, ούτε πραγματοποίησαν προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του ερευνητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης, Γιώργου Μαραγκού,«Οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το μοναδικό τους καθήκον περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρκτικές προσομοιώσεις, που τους απέστειλε ο κ. Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν εγκρίνουν και διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα των προσομοιώσεων CFD που παρουσιάζονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του πανεπιστημίου στο εν λόγω πόρισμα».
Το αλαλούμ προκάλεσε και την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Η Γεωργία Αδειλίνη, απέστειλε επίσημη παραγγελία στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητείται διεξαγωγή κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζητώντας να διερευνηθούν συγκεκριμένες αναφορές που περιλαμβάνονται σε πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, εστιάζοντας στη μνεία συμβολής των Πανεπιστημίων Γάνδης και Πίζας. Παράλληλα, ζητείται να διερευνηθεί ο ρόλος της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ειδικότερα του τεχνικού συμβούλου οικογενειών θυμάτων Κώστα Λακαφώση, ως προς τη συμβολή τους στη διατύπωση των ισχυρισμών.
Αν και αφαιρέθηκε τελικά από το πόρισμα το επίμαχο κεφάλαιο για τα αίτια που προκάλεσαν το μανιτάρι καπνού, η ζημιά έγινε. Ο πρόεδρος του οργανισμού που έχει μπει για τα καλά στο κάδρο, μόλις χθες και μετά τον σάλο που προκλήθηκε , αποκάλυψε πως τον Φεβρουάριο ζήτησε μέσω email προς τον Μπαρτ Ακού μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, να μην βγει στη δημοσιότητα το πόρισμα, μέχρι να πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Η απάντηση του κ. Ακου ήταν κατηγορηματική ως προς τα υπό διερεύνηση αίτια. Στο μήνυμά του ανέφερε: «Προσωπικά, ύστερα από εξέταση όλων των στοιχείων και επαναδιατύπωση αυτού του μέρους του πορίσματος μέσα στο Σαββατοκύριακο, είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ένα οριστικό συμπέρασμα για την πυρόσφαιρα: οι μετασχηματιστές ή κάποιο άλλο μηχανικό μέρος των τρένων δεν έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία ή ανάπτυξη της φωτιάς». Ο κ. Ακου εκτιμά ότι προθέσεις για περαιτέρω διερεύνηση υποσκάπτουν την αξιοπιστία του πορίσματος, ενώ αναφέρεται και σε μια επείγουσα έκκληση του πανεπιστημίου της Γάνδης για υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ πανεπιστημίου και ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Την ίδια ώρα, η πολιτική σύγκρουση φουντώνει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μετά τις νεότερες εξελίξεις έστρεψε τα βέλη του προς το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για “οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης”. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις, με στόχο τη συγκάλυψη των πραγματικών περιστατικών αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.