Μενού Ροή
To ενεργειακό "θαύμα" της Ισλανδίας - Η ηγέτιδα χώρα των ΑΠΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει και τα ηφαίστεια

Η Ισλανδία έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού εκμεταλλεύτηκε τους φυσικούς της πόρους για να προωθήσει την πράσινη επανάσταση. Το σκανδιναβικό έθνος διαθέτει πλούσιους πόρους γεωθερμικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει την παρουσία του στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Αν και έχει καταφέρει να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ισλανδική κυβέρνηση δεν σταματά εδώ και έχει ακόμη μεγάλα σχέδια για την επέκταση της καθαρής ενέργειας. Μεταξύ άλλων σκοπεύσει να αξιοποιήσει τη δύναμη των ηφαιστείων της σε ένα πρωτοποριακό έργο.

Η Ισλανδία στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2040 και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να το κάνει. Μέχρι τον Απρίλιο του 2024, το 100% των σπιτιών σε όλη τη χώρα θερμαινόταν με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα κατόρθωμα που λίγες χώρες έχουν πετύχει. Αυτό υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ταχεία ανάπτυξη των γεωθερμικών πόρων της χώρας. Η Ισλανδία αύξησε την παραγωγή γεωθερμικής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1.700 % μεταξύ 1990 και 2014, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των φυσικών της πόρων για να τροφοδοτήσει μια πράσινη μετάβαση. 

Οι γεωθερμικοί πόροι της Ισλανδίας παρέχουν περίπου  το 30% του ενεργειακού μείγματος  που χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει τη χώρα. Οι εταιρείες ενέργειας μεταφέρουν το γεωθερμικό νερό απευθείας στα σπίτια από την πηγή, χρησιμοποιώντας γεωτρήσεις για να στείλουν το ζεστό νερό μέσω αγωγών. Αυτό είναι σχετικά εύκολο καθώς πολλοί από τους γεωθερμικούς πόρους της Ισλανδίας βρίσκονται στο επίπεδο της επιφάνειας και όχι σε μεγάλο βάθος. Η Ισλανδία έχει δυναμικότητα παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας περίπου 755 MW, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωθερμικής ενέργειας στον κόσμο. 

Ο γεωθερμικός σταθμός Hellisheidi της Ισλανδίας είναι  ένας από τους δέκα μεγαλύτερους γεωθερμικούς σταθμούς  στον κόσμο. Παράγει 303 MW ηλεκτρικής ενέργειας και 400 MW θερμικής ενέργειας. Το 2021, οι φορείς εκμετάλλευσης ξεκίνησαν ένα έργο αποθήκευσης (CCS) στην τοποθεσία, υποστηρίζοντας ότι ήταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο CCS απευθείας αέρα στον κόσμο εκείνη την εποχή. Αυτό βοήθησε στη μείωση των ήδη χαμηλών εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας. 


Η σκανδιναβική χώρα παράγει επίσης τεράστιες ποσότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία συνεισφέρει περίπου το 70 % του ενεργειακού μείγματος. Η Ισλανδία χρησιμοποιεί τα ποτάμια που ρέουν από τεράστιους παγετώνες για να παράγει την υδροηλεκτρική της ενέργεια. Η εκτεταμένη εμπειρία της χώρας στην υδροηλεκτρική ενέργεια οδήγησε τους Ισλανδούς ειδικούς να αναπτύξουν πολλά άλλα υδροηλεκτρικά έργα σε όλο τον κόσμο. 

Γνωστή ως η χώρα του πάγου και της φωτιάς, η Ισλανδία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει όχι μόνο τους εύκολα προσβάσιμους γεωθερμικούς πόρους της, αλλά και να αναπτύξει νέα τεχνολογία για να αξιοποιήσει το εξαιρετικά δυσπρόσιτο ενεργειακό της δυναμικό. Η Ισλανδία αναπτύσσει το  έργο Krafla Magma Testbed (KMT)  για να προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε ενέργεια βαθιά μέσα στα ηφαίστειά της. Οι θερμοκρασίες μέσα στο Krafla, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, φτάνουν έως και τους 1.300°C, οι οποίοι, εάν προσεγγιστούν, θα μπορούσαν να παρέχουν μια τεράστια ποσότητα καθαρής ενέργειας. Οι ειδικοί σχεδιάζουν τώρα να  τρυπήσουν στον θάλαμο μάγματος ενός ηφαιστείου  για να έχουν πρόσβαση στις αναθυμιάσεις του για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Αν και η ισλανδική κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει το έργο Krafla, η πρόσβαση στην ενέργεια του ηφαιστείου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς τα μηχανήματα που απαιτούνται για την εκτέλεση του έργου δεν υπάρχουν ακόμη. Οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό είναι πολύ καυτές για οποιαδήποτε υπάρχουσα τεχνολογία πρόσβασης. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες πραγματοποιούν διάτρηση σε μάγμα στην Ισλανδία, με τους εξερευνητές να χτυπούν κατά λάθος μάγμα κατά τη διάτρηση  του έργου IDD-1  το 2009. Το έργο τελικά απέτυχε λόγω των τεχνολογικών περιορισμών της εποχής. Παρόλα αυτά, έδωσε μεγάλη εικόνα, καθώς όταν δοκιμάστηκε η ροή περίπου ένα χρόνο μετά την αρχική γεώτρηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν περίπου  δέκα φορές πιο ισχυρό  από το μέσο πηγάδι στο Krafla, δείχνοντας τις τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης της δύναμης του μάγματος. 

Ενώ πιθανότατα είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη προηγμένης παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας από θαλάμους μάγματος σε ηφαίστεια, το έργο KMT θα μπορούσε να παρέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται για να προχωρήσει σημαντικά η τεχνολογία που απαιτείται για την πρόσβαση σε αυτήν την πηγή ενέργειας. Επιπλέον, η μακρά ιστορία της Ισλανδίας με την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας και οι άφθονοι φυσικοί γεωθερμικοί πόροι της την καθιστούν το βέλτιστο περιβάλλον για την ανάπτυξη αυτών των φιλόδοξων ηφαιστειακών έργων.   
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας