Μενού Ροή
yperaktia aiolika-South-Fork-Wind-Farm
Το 2026 ο πρώτος διαγωνισμός για offshore αιολικά

Στις προκλήσεις που ανοίγονται από την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στα πλωτά αιολικά, αναφέρθηκε ο κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο Clima 21. «Υπάρχει φόβος ότι η χώρα θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια και θα πληρώνουμε γι’ αυτό. Δεν θέλουμε μόνο πράσινη ενέργεια, αλλά και φθηνή ενέργεια», δήλωσε.

Η ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεγάλης κλίμακας εξαγωγών μέσα από επενδύσεις σε ευέλικτα δίκτυα ηλεκτρικής διασύνδεσης. Προς το παρόν είναι περιορισμένη η δυναμικότητα των δικτύων, ώστε αυτά να ενσωματώσουν τον μαζικό εξηλεκτρισμό νέων τομέων της οικονομίας και να συμβάλλουν στην επίτευξη υψηλότερων στόχων μείωσης των ανθρακούχων εκπομπών. Χωρίς τα δίκτυα, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την υπερβάλλουσα ενέργεια που μας δίνουν οι ΑΠΕ. «Η βιομηχανική ανάπτυξη χωλαίνει. Πρέπει να ανέβει η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλιώς δεν έχουν νόημα οι προσπάθειες και τα έργα που θέλει να προωθήσει η Ελλάδα». Η προβλεπόμενη ζήτηση ηλεκτρισμού ήταν πέρυσι 52 τεραβατώρες, ενώ η προβλεπόμενη ζήτηση το 2045 θα είναι 152 τεραβατώρες. «Ο εξηλεκτρισμός είναι το πιο σημαντικό κομμάτι», κατά τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτη Παπασταματίου.

Μεγάλη είναι η ανάγκη αύξησης της συνδεσιμότητας , ώστε να δούμε τα οφέλη από τις περιόδους που η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή. Τα δίκτυα θα επιτρέψουν στο σύστημα να απορροφήσει τους κραδασμούς σε έναν ευρύτερο χώρο, ελαχιστοποιώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις σε οποιοδήποτε μεμονωμένο κράτος.
 

Στην  Κρήτη ο διαγωνισμός για το πρώτο υπεράκτιο πάρκο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το στοίχημα για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων χρειάζεται το δίκτυο υποδομών για να αναπτυχθεί η τεχνολογία σε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων της. «Συζητάμε κυρίως για πλωτά αιολικά», ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης. Και συνέχισε λέγοντας πως «τα πλωτά έχουν υψηλό κόστος και γι’ αυτό πρέπει να αναπτύξουμε την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και δίκτυο υποδομών κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία. Θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 50% της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ανάπτυξη των υπεράκτιων να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 1,9 δισ. ευρώ».

Το ΥΠΕΝ στοχεύει ο πρώτος διαγωνισμός για το πρώτο πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο στην Ανατολική Κρήτη να πραγματοποιηθεί το 2026 και να επιδοτηθεί από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Το επόμενο βήμα για την προώθηση των σχεδίων για τα υπεράκτια είναι η υπογραφή της ΣΜΠΕ των υπεράκτιων πάρκων, που αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό που θέλει το υπουργείο Ενέργειας είναι να αποφευχθεί η διασπορά, εικόνα που επικράτησε στην αγορά των χερσαίων αιολικών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας